Documentaire "Marwencol" wint Canvas Juryprijs


De Amerikaanse documentaire "Marwencol" won afgelopen zaterdag de Canvas Juryprijs, de hoofdprijs van het Leuvense documentairefestival Docville 2011.

Marwencol, geregisseerd door Jeff Malmberg, vertelt het verhaal van Mark Hogancamp die zwaargewond raakt na een caféruzie. Nadat hij uit coma ontwaakt met hersenschade bouwt hij in zijn tuin een fictief, Belgisch dorpje in WOII na op 1/6e grootte. Mark noemt het dorpje "Marwencol" en vult het met Barbie- en G.I. Joe-poppen die zijn vrienden en familie voorstellen. Door het nemen van bijna levensechte foto's legt hij de vele relaties en drama's vast in het dorpje. Door het spelen en fotografen in zijn fictief dorpje verbetert Mark gaandeweg zijn oog-hand coördinatie en gaat hij om met de psychologische schade die hij opliep.

Wanneer Mark en zijn fotografie ontdekt worden, organiseert een prestigieuze New Yorkse kunstgalerij een tentoonstelling. Hierdoor wordt Mark's amateurtherapie plotseling uitgeroepen tot "kunst" en wordt hij verplicht om te kiezen tussen de veiligheid van zijn fantasieleven in Marwencol en de echte wereld die hij ontwijkt sinds hij aangevallen werd.

Marwencol won al meer dan twintig prijzen op diverse festivals. Een trailer van de documentaire kun je hieronder bekijken:



Op Docville werd verder ook "L'île déserte" van Steve Thielemans bekroond als beste Belgische documentaire en ook "Rainmakers", een documentaire over het conflict tussen economische groei en milieubelangen in China, werd bekroond in de categorie "Weten en Geweten" voor films met actuele maatschappelijke thema's. "Rainmakers" is een film van de Nederlandse regisseur Floris-Jan Van Luyn.

Meer info: www.docville.be, www.marwencol.com

0 reacties:

Een reactie posten