Foto Billy The Kid geveild voor 2,3 miljoen dollar

Dat documentair erfgoed nog steeds tot de verbeelding spreekt, blijkt uit de duizelingwekkende som die een uniek portret van de Amerikaanse gangster Billy The Kid vorig weekend opbracht op een Amerikaanse veiling. Het gaat om het enige gewaarmerkte portret van de legendarische crimineel. De afbeelding werd opgekocht door een anonieme verzamelaar en bracht zo'n 2,3 miljoen dollar op.

Billy The Kid werd in 1859 als Henry McCarty geboren. Na de dood van zijn moeder in 1874 moest de kleine Billy het alleen zien te rooien en kwam hij algauw terecht in een spiraal van geweld en criminaliteit. Volgens de overlevering pleegde hij als twaalfjarige een eerste moord naar aanleiding van een caféruzie. Dit eerste criminele wapenfeit dwong Billy tot een voortvluchtig bestaan als gokker en veedief. De moord op zijn mentor John Tunstall bracht zijn criminele carrière in een stroomversnelling en betekende de start van een aantal vergeldingsacties. Samen met zijn gangsterbende zaaide Billy verderf in de staat New Mexico. Er zouden maar liefst 21 doden vallen. De moord op een sheriff deed Billy uiteindelijk in de Lincolngevangenis belanden, waar hij op 15 april 1881 tot de dood door ophanging werd veroordeeld. De gewiekste crimineel wist echter te ontsnappen. De plaatselijke sheriff Pat Garrett zette een klopjacht in en trof de voortvluchtige Billy The Kid aan in een donker achterkamertje in de stad Fort Summers. Garrett maakte op 14 juli 1881 korte metten met deze legendarische crimineel door hem in de buik te schieten.

De foto in kwestie werd vermoedelijk in 1879 of 1880 gemaakt en toont Billy The Kid dus op het toppunt van zijn criminele carrière. Tot op heden was de foto in het bezit van de nakomelingen van Dan Dedrick, een persoonlijke vriend van Billy. Hij werd slechts één keer tentoongesteld. Wie weet biedt de verkoop ervan nieuwe kansen voor het publiek om kennis te maken met deze unieke afbeelding.

0 reacties:

Een reactie posten