Bronzen Adhemar 2011 voor Steven Dupré

De Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2011 wordt toegekend aan striptekenaar Steven Dupré. Hij zal zijn prijs, 12500 EUR en een 'Adhemar'-beeldje van Frank-Ivo Van Damme, ontvangen tijdens het Strip Turnhout-festival (10 december 2011). Steven Dupré kennen we vooral van de stripreeks Sarah en Robin, maar ook Coma en Wolf zijn van zijn hand.

De Bronzen Adhemar (vroeger de Stripgidsprijs) wordt al sinds 1977 uitgereikt met als doel Vlaamse striptekenaars aan te moedigen en om het Vlaams beeldverhaal te bevorderen. Vanaf 2003 werd de Bronzen Adhemar ook een Vlaamse Cultuurprijs en kreeg de laureaat - naast het traditionele beeldje - ook een geldprijs.
Eerder winnaars zijn o.a. Willy Linthout (juryvoorzitter dit jaar), Kim Duchateau, Jan Bosschaert, Erik meynen, Merho, Kamagurka en Hec Leemans.

Steven Dupré is een uitstekend ambassadeur van de Vlaamse strip: zijn tekenwerk bezit universele kwaliteiten, hij heeft visie en integriteit, weet goed waar hij mee bezig is en heeft succes in het buitenland. Hij vertoont vakmanschap in alle facetten van het métier: verhaal, pagina -opbouw, compositie, perspectief, zin voor detail, zwart-witcontrasten, decors, anatomie, …

Zijn tekeningen zijn secuur, stralen een grote naturel uit en hebben nooit aan kwaliteit ingeboet. Ook als scenarist beheerst hij met verve de kunst om zijn publiek mee te voeren naar een levensecht, parallel universum in fijnzinnige verhalen met veel psychologische diepgang. [...]

De jury waardeert Steven Dupré als integer en veelzijdig totaalauteur die het zichzelf nooit gemakkelijk maakt en looft de constante kwaliteit doorheen heel zijn oeuvre.
(uit het juryrapport)

Meer info: www.stripturnhout.be, www.stevendupre.be

0 reacties:

Een reactie posten