Peter "Columbo" Falk overleden

De Amerikaanse acteur Peter Falk overleed onlangs in Beverly Hills (V.S.) op 83-jarige leeftijd. Falk werd vooral bekend door zijn vertolking van de de sjofele, op het eerste zicht niet al te snuggere, rechercheur Columbo in de gelijknamige serie.

Falk debuteerde in 1955 als acteur in kleine rollen in de films Wind Across the Everglades (1958), The Bloody Brood (1959) en Pretty Boy Floyd (1960). In de jaren zestig acteerde hij in verschillende films, onder andere tegenover leden van de beroemde Rat Pack in de film Robin and the 7 Hoods (1964). Voor zijn rollen in de films Murder Inc. (1960) en Pocketful of Miracles (1961) verwierf hij Oscarnominaties.

In 1968 was hij voor het eerst te zien als "Columbo", een rol die hem onsterfelijk maakte. De serie bestond uiteindelijk uit 69 afleveringen en Falk speelde gedurende 35 jaar telkens de ietwat excentrieke en sluwe politie-inspecteur. Peter Falk kreeg voor zijn rol als Columbo vier Emmy's en een Golden Globe. Tijdens en na zijn werk aan Columbo speelde Falk ook in bioscoopfilms en andere televisieseries.

In de collectie van de Kortrijkse bib vind je de volledige Columbo tv-serie, gratis ontleenbaar.

De onnavolgbare Peter Falk als "Columbo":



Meer info: wikipedia artikel

1 opmerking: