Ingeborg Bachmannprijs 2011 voor Maja Haderlap

De Oostenrijkse schrijfster Maja Haderlap won de 35e editie van de Ingrid Bachmannpreis met het fragment "Im Kessel" uit haar debuutroman Engel des Vergessens. Ze won maar liefst 25000 EUR.

De publieksprijs van 7000 EUR is voor de Berlijnse auteur Thomas Klupp met zijn nog ongepubliceerde werk 9to5 Hardcore. Daarnaast vielen ook een aantal andere auteurs in de prijzen: Leif Randt (Ernst-Willner Preis, 7000 EUR), Nina Bußmann (3sat-Preis, 7500 EUR) en Steffen Popp (Kelag-Preis, 1000 EUR).
De vorige winnaar van de Ingeborg Bachmannprijs was Peter Wawerzinek.

Boekomslag In het boek vertelt Maja Haderlap, die zelf Sloveense roots heeft, over een familie uit Karinthië die tijdens WOII in opstand komt tegen de Wehrmacht. Tot op vandaag is de positie van de Sloveense minderheden die meevochten met de partizanen en nog steeds ijveren voor het behoud van hun taal en cultuur in Karinthië een hekel thema dat nog steeds de Oostenrijkse politiek en samenleving beroert.
De Ingeborg Bachmannprijs kadert in een driedaags literair festival, Tage der deutschsprachigen Literatur, dat sinds 1977 jaarlijks plaatsvindt in het Oostenrijkse Klagenfurt. De veertien geselecteerde auteurs komen er dan hun werk voorstellen aan de jury en aan het publiek door enkele fragmenten te lezen uit hun - meestal nog ongepubliceerde - werk. Daarna beslist de jury wie de hoofdprijs in ontvangst mag nemen.

Meer info via http://bachmannpreis.eu

0 reacties:

Een reactie posten