British Library maakt "e-klassiekers" applicatie

De British Library en het softwarebedrijf BiblioLabs maken de digitale versies van meer dan 40.000 literaire klassiekers beschikbaar voor de Apple iPad via een speciale "app" of applicatie. De teksten worden volledig beschikbaar gesteld in digitale vorm, compleet met de originele pagina-aanduidingen en tekeningen, dit in tegenstelling tot de gewone tekstformattering bij gewone e-boeken. Met deze manier van presenteren tracht de applicatie een digitale facsimile van het oorspronkelijke boek weer te geven.

Alle werken dateren uit de 18e en 19e eeuw en omvatten romans, poëzie en historische verslagen. Gebruikers van de applicatie betalen een maandelijks abonnementsgeld van £1.99 (€2.28) om het volledige aanbod te raadplegen. Omdat volledig gedigitaliseerde teksten veel meer opslagruimte innemen dan traditionele e-boeken worden de werken niet naar de iPad gedownload maar gestockeerd in de zgn. "cloud".

De collectie klassiekers werd oorspronkelijk gedigitaliseerd door de Amerikaanse softwarereus Microsoft. Het bedrijf beëindigde inmiddels haar betrokkenheid bij het ​​scannen van teksten maar bleef het project financieren tot aan de voltooiing ervan. De British Library is van plan om via de applicatie nog eens 25.000 boeken ter beschikking te stellen in de nabije toekomst.

Apple's iPad werd gekozen om de nieuwe bibliotheekdienst te lanceren omdat de tactiele interface van de tabletcomputer de fysieke ervaring van het bladeren door een boek het best benaderde. De British Library hoopt in de toekomst echter ook andere mobiele apparaten te voorzien van de applicatie en is hiervoor in gesprek met diverse partners waaronder Amazon.

Na het beëindigen van het partnerschap met Microsoft tekende de British Library recentelijk een contract met Google om 250.000 werken uit het publieke domein te digitaliseren. Verwacht wordt dat ook deze in de toekomst ter beschikking worden gesteld in een elektronisch formaat.

Meer info: British Library, BiblioLabs

0 reacties:

Een reactie posten