Literatuurprijs Vlaamse Provincies 2011 voor Jeroen Brouwers

Logo Cultuurmarkt 2011Het voorbije weekend vond in Antwerpen de jaarlijkse Cultuurmarkt plaats. Traditiegetrouw betekent dit de start van het nieuwe cultuurseizoen in Vlaanderen waarbij je kan genieten van een weekend boordevol (gratis) culturele evenementen!
Zo werd tijdens deze cultuurmarkt Jeroen Brouwers bekroond met de Literatuurprijs 2011 van de Vlaamse provincies voor zijn roman Bittere bloemen. De geldsom van 10 000 EUR werd in ontvangst genomen door Emile Brugman, werkzaam bij uitgeverij Atlas.

De overige genomineerden waren Frank Adam (Liefdesfabels), Paul Claes (De leeuwerik), Yves Petry (De maagd Marino), Eric Rinckhout (Grote Antwerpse Willem Elsschot Atlas) en Rudi Rotthier (De lont aan de wereld).

Op de website van het tijdschrift Knack liep er de voorbije weken een stemcampagne voor de publieksprijs. Deze werd uitgereikt aan Yves Petry voor De maagd Marino. Hiervoor ontving hij een originele cartoon van Erwin Vanmol, huiscartoonist van Knack

De Literatuurprijs van de Vlaamse Provincies is een voortzetting van de vroegere Interprovinciale prijs voor Letterkunde dat in 1932 voor het eerst werd uitgereikt aan Maurice Roelants en in 2009 werd stopgezet. Met de vernieuwde literatuurprijs willen alle Vlaamse provincies samen de prestaties van talentvolle schrijvers onder de aandacht brengen en belonen.

Zo verzamelde een vakjury het voorbije jaar een hondertal Nederlandstalige literaire werken van Vlaamse auteurs. Hieruit selecteerden ze zes titels voor de shortlist die volgens hen de rijkdom en diversiteit van de Nederlandstalige literatuur in Vlaanderen onderstrepen. Alle titels kan je natuurlijk terugvinden in onze bibcatalogus en ontlenen.



Brouwers verheft het gekanker van een bejaarde tot een litanie met een heel eigen muzikaliteit. "Bittere bloemen" is een boek waarin met mededogen, maar ook meedogenloos, het verval van elke mens wordt geschetst. Een sardonische alleenspraak van de ouderdom is het resultaat. Het gekanker wordt zowaar kunst.
Uit het juryrapport

meer info via www.knack.be/boekenburen

0 reacties:

Een reactie posten