Bluegrass pionier Wade Mainer overleden

De Amerikaanse Blue Grass pionier Wade Mainer (°21 april 1907 - +12 september 2011) overleed onlangs op 104-jarige leeftijd. De zanger en banjospeler gold als de "Grootvader van de Bluegrass" en werd aanzien als dé figuur die, met zijn muziekgroep "Sons of the Mountaineers", de brug maakte van het "old-time mountain" muziekgenre naar de Bluegrass. Hij was ook de bedenker van de tweevingerige manier om banjo te spelen dat de voorganger was van de drievingerige Bluegrass stijlen.

Wade Mainer was afkomstig van de staat North Carolina en werd beïnvloed door de bergmuziek ("Mountain music") van zijn familie. Samen met zijn broer begon hij zijn carriere in 1934 als lid van de "J.E. Mainer's Mountaineers", een erg populair countryduo gedurende de jaren dertig. Hij zou uiteindelijk bijna zestig jaar actief zijn en bracht albums uit tot 1993.

Onderstaand (Engelstalig) filmpje is deel 1 van een 3-delig interview met Wade Mainer waarin hij het heeft over zijn leven en zijn innovatieve tweevingerige banjostijl:



Bekijk deel 2 en deel 3.

Meer info: Wade Mainer op Wikipedia

0 reacties:

Een reactie posten