Nirvana's "Nevermind" 20 jaar

Op 24 september 1991 werd het legendarische album "Nevermind" van grungeband Nirvana op de markt gebracht door het Amerikaanse muzieklabel DGC Records. Het label hoopte met het album de 250.000 verkochte exemplaren van "Goo" van Sonic Youth te evenaren. Dit bleek echter een grote onderschatting: Kurt Cobain, Krist Novoselic en Dave Grohl uit Seattle veroverden de wereld.

De single "Smells like teen spirit" en vooral de iconische videoclip van het nummer waren plots overal te horen en te zien. In de Verenigde Staten stootte "Nevermind" begin 1992 het album "Dangerous" van Michael Jackson van de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard 200. In België bereikte de single in januari 1992 de eerste plaats in de BRT top 30.Nirvana betrad de mainstream muziekscene met hun tweede album "Nevermind" en nam het het grunge genre hierin mee. Frontman Kurt Cobain werd door de media bestempeld als "stem van een generatie", terwijl Nirvana gezien werd als vaandeldrager voor Generatie X. Cobain voelde zich ongemakkelijk bij alle aandacht en legde zich toe op de bands muziek, vindende dat de boodschap en artistieke visie van de band verkeerd werden geïnterpreteerd door het grote publiek dat hij uitdaagde met hun derde album "In Utero" .

Met Cobains dood in april 1994 kwam er een einde aan het korte bestaan van Nirvana. De invloed en de populariteit van de groep bleven echter intact in de jaren die volgden. Het nummer "You Know You're Right", een nooit eerder uitgebrachte demo, stond in 2002 hoog in radio-playlists over de gehele wereld. De groep verkocht sinds zijn debuut wereldwijd meer dan vijftig miljoen platen, waarvan meer dan 25 miljoen in de Verenigde Staten.

"Nevermind" blijft na twintig jaar nog steeds erg populair. Op de lijst van de 500 beste muziekalbums aller tijden van Rolling Stone Magazine staat het album op de 17e plaats. In België werd het nummer "Smells like teen spirit" door de luisteraars van Studio Brussel negen keer op nummer 1 gestemd in "De Tijdloze". In totaal werden er van "Nevermind" meer dan 25 miljoen stuks verkocht.

In de Kortrijkse bib kun je alle albums van Nirvana gratis ontlenen. Raadpleeg de online catalogus om een overzicht terug te vinden.

Meer info: www.nirvana.com

0 reacties:

Een reactie posten