Oudste Vlaamse druk gaat digitaal

Het bijzondere boekje Speculum conversionis peccatorum ("Een spiegel van de bekering van de zondaars") is het eerste werkje dat op Vlaamse bodem werd gedrukt. Het was in 1473 de eerste uitgave die van de persen van het gloednieuwe drukkersatelier van de Aalsterse Dirk Martens en zijn Duitse vennoot Jan van Westfalen rolde.

Het slechts 28 bladzijden tellende en bescheiden ogende werkje bevat een theologisch traktaat van de hand van de Vlaamse kartuizermonnik Dionysius van Rijkel (1402-1471). Deze man stond tijdens de 15de eeuw bekend als één van de grootste scholastici van de late middeleeuwen en trad dan ook regelmatig op als raadsman van allerhande kerkelijke ambtsbekleders en vorsten. Slechts twee exemplaren in Belgisch bezit overleefden uiteindelijk de tand des tijds. De Koninklijke Bibliotheek van België bewaart in Brussel een weliswaar onvolledige versie. Het enige volledig intact gebleven exemplaar van deze bijzondere incunabel maakte samen met vier andere vroege drukken deel uit van een verzamelband die oorspronkelijk in de bibliotheek van de priorij Rooklooster in Oudegem bij Brussel berustte. Later kwam dit kostbare kleinood terecht in de bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap, dat als onderzoeksgroep is verbonden aan de Universiteit Antwerpen.

Het Antwerpse exemplaar was aan herstelling toe en kon op initiatief van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen en danzij de steun van een privésponsor worden gerestaureerd en gedigitaliseerd. Voortaan kan iedereen het boek dus van thuis uit digitaal doorbladeren. Enthousiaste boekenwormen met een hart voor erfgoed kunnen hier hun honger stillen.

0 reacties:

Een reactie posten