Cervantesprijs voor Nicanor Parra Sandoval

De (Premio Miguel de) Cervantesprijs werd dit jaar uitgereikt aan de Chileense dichter Nicanor Parra Sandoval (°1914) voor zijn ganse oeuvre. De Cervantesprijs geldt als de belangrijkse literaire onderscheiding voor Spaanstalige auteurs en heeft een waarde van €125.000. Eerdere laureaten waren o.a. Maria Vargas Llosa en Jorge Luis Borges. De prijs ging vorig jaar naar de Spaanse schrijfster Ana María Matute.

Nicanor Parra Sandoval is wiskundige en dichter en werd geboren in San Fabián de Alico in Chili. Naast zijn enorme invloed en populariteit in Chili en Latijns-Amerika, wordt hij ook beschouwd als een van de belangrijkse dichters van de Spaanstalige literatuur. Hij beschrijft zichzelf als een "anti-dichter" omwille van zijn afkeur voor pompeuze dichttaal. Zo staat hij er om bekend om de uitspraak "Me retracto de todo lo dicho" of "Ik neem alles terug wat ik gezegd heb" toe te voegen na zijn bloemlezingen.

Nicanor Parra Sandoval debuteerde met eerste bundel "Cancionero sin nombre" in 1937. In 1969 en 1981 kreeg hij de nationale literatuurprijs van Chili. Via zijn typische stijl exploreert hij die variëren van alledaagse gebeurtenissen tot de strijd die geleverd wordt door zijn langdgenoten, politieke repressie en kritiek op de leiders van zijn land. Hiermee slaagde hij er in om zijn werk relevant te maken voor de gewone Chilenen.

Meer info: www.epdlp.com/premios.php?premio=Cervantes

0 reacties:

Een reactie posten