Diamanten Kogel voor Elvin Post

De Nederlandse auteur Elvin Post (°1973) won deze week de 10de editie van de Diamanten Kogel voor zijn thriller "Roomservice". De Diamanten Kogel is een Vlaamse literaire prijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor het spannendste Nederlandstalige boek. De prijs bestaat uit een met diamanten ingelegde, edelmetalen boksbeugel, een ontwerp van kunstenaar Wim Delvoye. Elvin Post debuteerde in 2004 met de thriller "Groene vrijdag" dat bekroond werd met de Gouden Strop, het Nederlandse equivalent van de Diamanten Kogel.

In "Roomservice" verdient de 32-jarige Jack Farrell een stevige boterham met het bespieden van mensen terwijl ze vreemdgaan. Hij hoeft zich nergens zorgen over te maken: het geld stroomt binnen en gezien de menselijke aard is er geen enkele reden om aan te nemen dat hij ooit zonder werk zal komen te zitten.

Maar het zakelijk succes heeft een keerzijde: het fotograferen van liegende en bedriegende mensen heeft van Farrell geen gelukkig mens gemaakt. Steeds vaker vraagt hij zich af of het niet tijd wordt voor iets anders.

De jury, met als voorzitter Henri Floris Jesper over Roomservice:
Eindelijk eens een detective die alleen maar doet waarvoor hij betaald wordt. IJzersterke en uitermate geloofwaardige karakters. Afstandelijk cynisme én diepmenselijke empathie. Uitstekende dialogen, treffende observaties. Een aanstekelijk verhaal vol vaart en plot uit de kunst. Verwikkelingen die rustig van kwaad tot erger worden. Vaart, spanning, humor, plot, personages, alles keurig in de hand gehouden in een vloeiende, bijna swingende stijl en voortreffelijk gedoseerd neergezet. Wat wil een mens nog meer?
De shortlist van de Diamanten Kogel 2011 bestond uit:
Meer info: www.elvinpost.nl, diamantenkogel.be

0 reacties:

Een reactie posten