Willy Vandersteenprijs 2010-2011

De Nederlandse stripauteur Michiel Van de Pol werd gisteren uitgeroepen tot winnaar van de Willy Vandersteenprijs 2010-2011 met zijn album Terug naar Johan. Op Strip Turnhout Festival zal hem tijdens het Gala van de Vlaamse Strip de geldprijs van 5000 EUR overhandigd worden. Daarnaast wordt er een tentoonstelling georganiseerd over het winnende stripalbum die zowel in Vlaanderen als Nederland bezocht kan worden.

De Willy Vandersteenprijs werd in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis deBuren, Stripdagen Haarlem en Strip Turnhout en bekroont het beste oorspronkelijk Nederlandstalige stripalbum van de voorbije twee jaar. Afwisselend wordt de prijs op één van beide stripfestivals uitgereikt. Brecht Evens won vorig jaar met Ergens waar je niet wil zijn de allereerste editie van deze stripprijs.
In het boek maakt Van de Pol de lezer deelgenoot van zijn jeugdvriendschap met Johan en de impact van een ontluikende puberteit op die vriendschap. De jury prijst de kwetsbare en humoristische manier waarop hij herkenbare en persoonlijke situaties neer zet. Met een schijnbaar nonchalante eenvoudige stijl creëert Michiel van de Pol meerdimensionale personages van vlees en bloed. Het werk van Michiel van de Pol is een mooie vertegenwoordiger van de sterke aanwezigheid van de autobiografische graphic novel in Vlaanderen en Nederland. Bovendien prijst de jury van de Willy Vandersteenprijs auteur Michiel van de Pol als exponent van een stripgeneratie die koppig en met veel doorzettingsvermogen hun eigen ding blijft doen in financieel vaak weinig stimulerende omstandigheden.
Uit het juryrapport

Meer info via www.stripturnhout.be

0 reacties:

Een reactie posten