maandag 28 februari 2011

31ste Golden Raspberry Awards

De 31ste Golden Raspberry Awards, ook wel de "Razzie Awards" genoemd, werden op zaterdag 26 februari uitgereikt aan het slechtste wat de filmwereld het afgelopen jaar aan het publiek serveerde.

Grote "winnaar" van dit jaar was The Last Airbender van regisseur M. Night Shyamalan (o.a. The Sixth Sense, The Village en Signs). Deze filmadaptie van de Amerikaanse tekenfilmserie Avatar: The Last Airbender (ndl.: Avatar: De Legende van Aang) won maar liefst vijf Razzies: slechtste film, slechtste regisseur, slechtste scenario, slechtste mannelijke bijrol (Jackson Rathbone) en de gloednieuwe, speciale Razzie voor "het meest pijnlijke misbruik van 3D-effecten".

De film Sex & the City 2 werd de tweede grote winnaar en werd "beloond" met drie Razzies: slechtste vervolg, slechtste acteursensemble en ook slechtste actrice (geldend voor de vier actrices: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon and Kristen Davis).

De Razzie voor de slechtste mannelijk auteur ging naar Ashton Kutcher voor zijn rol in zowel Killers als Valentine's Day. Jessica Alba, al voor de vijfde keer genomineerd voor de Razzies, kreeg een Razzie in de categorie slechtste vrouwelijke bijrol voor haar "acteerprestaties" in vier films (The Killer Inside Me, Little Fockers, Machete en Valentine's Day).

De Golden Raspberry Awards of de Razzies werden in 1980 geïntroduceerd door de Amerikaanse publicist en copywriter John Wilson en zijn een reactie op de bekende, jaarlijkse Academy Awards. In plaats van de beste prestaties binnen de filmindustrie, worden bij de Razzies juist de slechtste uitvoeringen (acteren, schrijven, regie etc.) van een prijs voorzien. De prijs zelf bestaat uit een goudgeverfde framboos, met de grootte van een golfbal, die op een 8mm filmrol rust. Het geheel heeft een waarde van $4,97.

Op enkele uitzonderingen na, waaronder Paul Verhoeven, Hale Berry en Sandra Bullock, zijn de winnaars van de Razzies bij de uitreiking meestal in geen velden of wegen te bekennen.

Meer info: razzies.com

Academy Awards 2011

Gisterenavond vond in Los Angeles de 83e Oscaruitreiking plaats waarbij opnieuw 24 felbegeerde beeldjes hun weg vonden naar de beste films, regisseurs, acteurs en actrices van het voorbije filmjaar.
Zoals verwacht kon The King's Speech als absolute topfavoriet een aantal nominaties verzilveren:

  • Beste Film (Best picture)

  • Beste Regisseur (Directing): Tom Hooper

  • Beste Acteur (Actor in a Leading Role): Colin Firth

  • Beste Scenario (Writing, Original Screenplay): David Seidler

Nathalie Portman ging aan de haal met de Oscar voor Beste Actrice (Black Swan). Christian Bale en Melissa Leo kregen voor hun prestaties in The Fighter elk een Oscar voor Beste Acteur/Actrice in Bijrol.

Een volledige lijst van alle winnaars in de verschillende categorieën kan je hier terugvinden.

Oscarwinnaars 2011 Meer info via www.oscars.org en www.oscar.com

Bib Unplugged 12 maart 2011: Jazzcombo conservatorium Kortrijk


Kortrijk is een begrip op muzikaal vlak en staat garant voor talent. Ozark Henry, Absynthe Minded, Balthazar, Goose, Steak Number Eight...teveel om op te noemen. Heel wat van die Kortrijkse talenten zijn muzikaal geschoold in het conservatorium van Kortrijk. Het conservatorium stelt graag de muzikale toekomst voor in de bibliotheek van Kortrijk. Voor de gelegenheid brengen ze hun beste jazzcombo mee.

Bib Unplugged: Jazzcombo conservatorium - 12 maart 2011 - 11u – 12u - gratis - Centrale Bibliotheek, afdeling Beeld en Geluid, Leiestraat 30 - meer info: bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00

Meer info: www.kortrijk.be/conservatorium

Digitale Week 2011: dagprogramma 28/02

  • Aan de slag met je e-ID

    9u tot 12u, Centrale bibliotheek Kortrijk: lounge (benedenverdieping)

  • Kopen en verkopen op het internet

    9u tot 12u, Muziekcentrum TraCK*, Conservatoriumplein 1

  • Google toepassingen: meer dan je denkt en gratis ter beschikking

    - 14u tot 15u30, VTI Harelbeke, Stasegemsesteenweg 40

    - 19u tot 20u30, Cultuurcentrum Guldenberg, Acaciastraat 1, Wevelgem

  • Ken jij ook (nog) niets van computers?

    13u30 tot 15u of 15u tot 16u30, Open School Kortrijk, Sint Elooisdreef 56A
Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek

vrijdag 25 februari 2011

Leuk filmpje: Reorganiseer je boekenkast!

(bron: YouTube)

Het Penhuis : Peter Holvoet-Hanssen

© http://hetpenhuis.blogspot.comHet Penhuis ontvangt op zondag 13 maart Peter Holvoet Hanssen met als interviewer van dienst Hans Cottyn.

© Jo Clauwaert - bron foto: http://versindaba.co.za/tag/het-kapersnest/Peter Holvoet-Hanssen weet oude tegenpolen te overstijgen, hij creëerde een eigen niche in de biotoop van de poëzie met het magische drieluik Dwangbuis van Houdini (Vlaamse Debuutprijs 1999), Strombolicchio (Dirk Martensprijs 2001) en de vossensprong Santander. Na zijn anti-roman De vliegende monnik, verscheen het alweer zeer lovend ontvangen Spinalonga, waarvoor hij in 2008 de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap ontvangt. Het slot van zijn eerste poëziereis ging de stilte van de dieperik in: de wrakhoutgedichten van Navagio (uit HUMO: de Vlaamse 'Elektro-shock blues' van de poëzie). Verder brengt hij als troubadour "avontuurlijke reizen door de poëzie" voor jongeren onder de vlag van ‘Het Kapersnest’.

Gastheer Hans Cottyn studeert geschiedenis en literatuurwetenschappen en werkt sinds 1997 als redacteur voor verschillende Vlaamse uitgeverijen. Hij verzorgt de boekenrubriek voor het Vlaamse jongerentijdschrift Teek en de Clickx-portaalsite. Verder schrijft hij literaire reisreportages voor De Tijd en is hij sinds 2007 medewerker van de literaire nieuwssite De Papieren Man.

Het Penhuis: Peter Holvoet-Hanssen - 13.03.2011 om 10u30 - Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk - 5 EUR (drankje inbegrepen) - tickets via UiT in Kortrijk, 056 23 98 55 - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en CK*
(foto © Jo Clauwaert)

donderdag 24 februari 2011

Boekenleeuw en Boekenpauw 2011



De Boekenleeuw 2011, de prijs voor de beste auteur van een kinder- of jeugdboek, gaat naar het schrijversduo Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs voor hun jeugdboek Galgenmeid (uitg. Manteau). Ze delen de hoofdprijs van € 2.500 en ontvangen een gouden speld en een knuffelbeestleeuw. In 2006 won het duo ook al de prijs met hun jeugdboek Jonkvrouw.

De jury vond Galgenmeid een boek met geraffineerd personages en een charmant hoofdpersonage, een schelmse meid die zich schijnbaar probleemloos door alle lagen van de bevolking beweegt. Volgens de jury:

We hebben ons bijzonder geamuseerd met de spitse dialogen en gevatte observaties die deze Gitte in haar verhaal verwerkt, en door haar verwonderde ogen ontdekten we mee het zestiende-eeuwse Antwerpen en Sevilla. Bijzonder getroffen waren we ten slotte door de eenheid in een boek van deze omvang. Dat alles maakt dat we vandaag een adolescentenroman mogen bekronen die er staat, en die er volgens ons nog héél lang zal staan.

Het volledige juryverslag kun je hier raadplegen (pdf).

Vier genomineerde auteurs krijgen een Boekenwelp, een eervolle vermelding, goed voor een zilveren speld en een knuffelbeestwelpje:

  • Michael De Cock voor Rosie en Moussa (uitg. Querido)
  • Evelien De Vlieger voor Job en de duif (uitg. Lannoo)
  • Klaas Verplancke voor Appelmoes (uitg. De Eenhoorn)
  • Bernadette Custers voor haar vertaling van Tonje en de geheime brief door Maria Parr (uitg. Lannoo)


De Boekenpauw 2011, de prijs voor de illustrator van het best geïllustreerde kinder- of jeugdboek, gaat naar Ellen Vrijsen voor Cantecleir (uitg. De Eenhoorn), geschreven door Jo Roets en Greet Vissers. Vrijsen krijgt eveneens € 2.500 en ontvangt een gouden speld.

Volgens de jury:
Met een enkele kleurtoets slaagt Ellen Vrijsen erin karakter te geven aan emoties en gebeurtenissen. Haar prenten zijn gedurfd, haar kleuren zijn dynamisch en ongetemd. Beeld en woord zorgen er samen voor dat dit een kinderboek is zonder capsones, een direct en helder verhaal, doorspekt met humor en een niet mis te verstane levensles: wees jezelf en laat de anderen zichzelf zijn. De debuterende illustrator Ellen Vrijsen heeft deze boodschap begrepen: ze is helemaal zichzelf in haar eerste boek.
Het volledige juryverslag kun je hier raadplegen (pdf).

Twee illustratoren kregen een Boekenpluim toegekend, of een eervolle vermelding, goed voor een zilveren speld:
  • Elsje Dezwarte voor Binnenpoes buiten (De Eenhoorn), auteur: Hilde Vandermeeren
  • Vanessa Verstappen voor Armandus de zoveelste (Lannoo), auteur: Dimitri Leue
(via: Boek.be)

Meer info: www.boek.be

Foto's: Klasbezoeken tentoonstelling "Zeg roodkapje, waar ga je heen?"


Meer foto's van bibliotheekactiviteiten via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

woensdag 23 februari 2011

Digitaal bladeren in een 16de eeuws Middelnederlands gebedenboek


De bibliotheek beschikt over een rijke verzameling cultuurhistorische fondsen en levert regelmatig inspanningen om de topstukken uit deze collectie te digitaliseren. Op die manier kan een breed publiek kennis maken met het rijke papieren erfgoed dat door de stad wordt beheerd. Vanaf vandaag kun je in het kader van dit project een nieuw handschrift (GV Cod. 26) online raadplegen. Dit bijzonder rijk verlucht handschrift maakt deel uit van het Fonds Jacques Goethals-Vercruysse, dat een 600-tal manuscripten en zo'n 12 000 oude drukken bevat. Het kan na afspraak vrij worden geraadpleegd in de bibliotheek.

Het betreft een zogenaamd gebedenboek (brevarium of brevier). Gebedenboeken vormen een bijzondere variant op het genre van de getijdenboeken. Deze handschriften waren vanaf de middeleeuwen bijzonder populair en werden gebruikt om te bidden op acht dagelijkse vaste momenten of getijden. Ook gebedenboeken waren bedoeld als een gelijkaardige leidraad bij het bidden. Ze bevatten echter meer tekst en meer illustraties dan een doorsnee getijdenboek en geven geen specifieke tijdsindicatie aan voor het volbrengen van de gebeden.

Dit exemplaar dateert uit de 16de eeuw en bevat in eerste instantie een aantal gebeden die betrekking hebben op verschillende gebeurtenissen uit het Oude en Nieuwe Testament. De gebeden volgen elkaar in min of meer chronologische volgorde op. Zo vangt het werk aan met het Scheppingsverhaal en behandelt het vervolgens enkele belangrijke passages uit het leven, het sterven en de verrijzenis van Jezus Christus. Elk gebed wordt ingeleid door de standaardaanhef “Ic benedie en(de) dancke di eerweerdighe heer Jhesus Christus die (...)” (Vrij vertaald: "Ik begunstig en dank de eerbiedwaardige heer Jezus Christus die (...)"). Daarnaast bevat het boekje ook een aantal gebeden waarin specifieke heiligen worden aanroepen. Het gaat hoofdzakelijk om de vier grote Westerse Kerkvaders en enkele bekende vroegchristelijke martelaren.

Een gebedenboek was bestemd voor de persoonlijke devotie van leken. Hierdoor kunnen we het voorkomen van deze handschriften kaderen binnen het fenomeen van de Moderne Devotie. Deze geloofsstroming ontwikkelde zich onder impuls van Geert Grotius vanaf de 14de eeuw en streefde naar een meer verinnerlijkte spirituele beleving. Ook het gebruik van de Middelnederlandse volkstaal wijst in dit geval op een meer persoonlijke benadering van het geloof.

Elk gebed is telkens voorzien van een kleurrijke miniatuur die de passage in kwestie verbeeldt. In totaal telt dit handschrift er maar liefst 62. Deze miniaturen werden vervaardigd door middel van de xylografie of houtsnijkunst. Dit is een grafische techniek waarbij een houtsnede ontstaat. Hiertoe wordt met speciale gutsen in een zachte houtsoort een tekening uitgegutst. De drukplaat wordt hierna met een inktroller van zwarte of gekleurde drukinkt voorzien. Vervolgens wordt hierover een vel papier krachtig aangedrukt. De afbeelding ontstaat hierdoor in spiegelbeeld. Tenslotte wordt de afbeelding ingekleurd en opgesmukt met margeversieringen in de Gent-Brugse stijl. Typerend hierbij is het randdecor met acanthusbladeren en allerlei soorten bloemen en vruchten.

De komende jaren blijft de bib bijzondere inspanningen leveren om verschillende topstukken uit haar collecties te digitaliseren en online aan te bieden. Neem dus regelmatig een kijkje in onze fototheek! Je kunt dit handschrift alvast integraal bekijken, downloaden en bestuderen op de Flickrpaginavan de Kortrijkse bibblog.

Ontbijtlezing "Kijken met Cyriel Buysse"

In de ontbijtlezing "Kijken met Cyriel Buysse" op 6 maart 2011 vertellen Tania Desmet en professor Anne Marie Musschoot, voorzitster van het Cyriel Buyssegenootschap, hoe het project "Kijken met Cyriel Buysse: een fotoverhaal" tot stand gekomen is. Ze staan stil bij de karakteristieken van zijn werk en tonen hoe dit tot op vandaag een inspiratiebron kan zijn. Het ontbijt is inbegrepen in de prijs.

Dit voorjaar zetten het Vlasmuseum en de Kortrijkse bibliotheek Cyriel Buysse, een auteur met roots in de vlasnijverheid, in de kijker. Dit doen we aan de hand van het werk van fotografe Tania De Smet. Haar foto's zijn een persoonlijke verwerking van zowel gebeurtenissen als van - in de ruimste zin van het woord- attitudes waarover Buysse schreef. De foto's van Tania De Smet zijn geen letterlijke weergave van zijn teksten, maar een persoonlijke interpretatie van de fotografe. Negentiende- en vroeg twintigste-eeuws denken wordt in confrontatie gebracht met een hedendaagse beeldentaal. Tania De Smet gaat daar op een creatieve manier mee om. Ze laat ons, in haar typische reportagestijl, de wereld zien, die ze bekijkt door de ogen van Cyriel Buysse. Speciaal voor het Vlasmuseum onderzocht professor Anne-Marie Musschoot ook de band tussen Cyriel Buysse en zijn vlasroots.

Een overzicht van de activiteiten die gepland zijn rond dit project vind je hier. De brochure van de tentoonstelling kun je hier downloaden.

Ontbijtlezing "Kijken met Cyriel Buysse" - 06.03.11 - 09u30 - €5 - Vlasmuseum, Etienne Sabbelaan 4, Kortrijk - Inschrijven verplicht - Meer info en inschrijvingen: vlasmuseum@kortrijk.be of 056 21 01 38

dinsdag 22 februari 2011

Aanwinsten Cd's en Dvd's Januari 2011



De muziek- en filmcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe cd's en dvd's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maand januari 2011 die je in de rekken van de afdeling Beeld & Geluid kunt ontdekken.

De aanwinsten "Cd's & Dvd's januari 2011" kun je hier (pdf, 1.6mb) downloaden of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd onze handige pdf viewer van dienst:

Aanwinsten Cd's en Dvd's Januari 2011

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Filmfestival van Berlijn 2011

Afgelopen weekend werd tijdens het 61e Filmfestival van Berlijn de Gouden en Zilveren Beren uitgereikt. De juryvoorzitter dit jaar was de Amerikaans-Italiaanse actrice Isabella Rossellini.

De Gouden Beer voor beste film ging naar de Iraanse film Jodaeiye Nader az Simin (Nader and Simin, a Separation) van regisseur Asghar Farhadi. Zowel de mannelijke hoofdrolspeler als de vrouwelijke cast in de film ontvingen net als de regisseur ook elk een Zilveren Beer. De Jury Grand Prix Zilveren Beer werd gewonnen door A torinói ló (The Turin Horse) van Béla Tarr.

Daarnaast werden ook nog tal van andere filmprijzen uitgereikt. Zo won de Belgische regisseur Sahim Omar Kalifa de Prijs van de Internationale Jury met zijn kortfilm Land of the Heroes. Ook vorig jaar viel een Belgische kortfilm in de prijzen. Toen won Nathalie Teirlinck de Prijs voor Beste Europese Korte Film met Venus vs. Me. Een volledig overzicht van alle winnaars vind je hier terug.



"De Iraanse Simin wilm het haar gezien een nieuw leven beginnen in het buitenland. Haar echtgenoot Nader weigert echter Iran te verlaten, waarop Simin beslist weer bij haar moeder te gaan wonen. Nader neemt een jonge vrouw in dienst om zijn zieke vader te verzorgen maar als blijkt dat die vrouw zwanger is en zonder toestemming van haar man werkt, komt Nader in een web van leugens terecht. "


Meer info via www.berlinale.de

Tijdens de krokusvakantie: Workshop 3-minuut-illustraties

Een kunstenares leert je illustraties maken. Met snelle technieken zoals découpage, monotype en collage maakt zij samen met jou iets speciaal.

Een bijzonder kaartje voor een feest of verjaardag, iets moois om boven je bed te hangen of gewoon een klein cadeautje voor een vriend of vriendin.

Deze leuke en leerrijke knutselactiviteit gaat door in de Centrale Bibliotheek Kortrijk op dinsdag 8 maart van 14u tot 15u30 en van 15u30 tot 17u. Voor kinderen van 7 tot 10 jaar.

Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - van 14u tot 15u30 en van 15u30 tot 17u - 2 EUR vooraf te betalen in de jeugdafdeling - beperkte plaatsen!

maandag 21 februari 2011

Internationale dag van de Moedertaal

Vandaag, 21 februari, is het Dag van de Moedertaal. Dit initiatief werd in 2000 in het leven geroepen door de UNESCO vanuit het idee dat taal hét instrument is om het culturele erfgoed te bewaren. Deze dag staat dus helemaal in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid.
Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan en wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen de diverse mensengroepen. Dit zou leiden tot meer begrip. Het communiqué dat tot de Dag van de Moedertaal oproept, meldt dat er bijna 6000 talen zijn.
"Moedertaal en taaldiversiteit beïnvloeden in grote mate de identiteit van individuen. Maar als bron van creativiteit en als middel voor culturele expressie zijn ze eveneens van belang voor de samenleving. Talen zijn een niet te onderschatten factor bij ontwikkeling en groei. Het is welbekend hoe belangrijk onderwijs in de moedertaal is voor het behalen van goede leerresultaten. Het kan bovendien ingezet worden als een instrument om discriminatie te bestrijden en om achtergestelde groepen te bereiken."
"Meertaligheid biedt talrijke kansen voor dialoog, die noodzakelijk is voor het vergroten van wederzijdse verstandhouding en samenwerking. Het aanleren van nieuwe talen hoeft geen bedreiging te vormen voor de moedertaal. Meertaligheid zorgt voor een omgeving waarin diversiteit kan floreren en vergemakkelijkt de uitwisseling van kennis en ervaringen. Vertrekkende vanuit de moedertaal, moet het aanleren van meerdere talen een pijler zijn van het onderwijs in de 21ste eeuw."

- UNESCO directeur-generaal Irina Bokova over het belang van talen -

Aanleiding om voor 21 februari te kiezen zijn de rellen in 1952 toen diverse studenten omkwamen tijdens demonstraties om het Bengaals, de zesde taal van de wereld, erkend te krijgen als een officiële taal van Pakistan. De regering had gesteld dat uitsluitend het Urdu de taal van Pakistan was.



(bron)

Meer info via www.unesco-vlaanderen.be

Boekbaby's : vertelmoment voor peuters

Op zaterdag 5 maart 2011 gaat er een leuke boekbaby's activiteit door in de Kortrijkse bibliotheek.

Peuters en hun mama, papa of grootouder(s) worden verwend met een interactief speelmoment. Daarbij worden boekjes, knuffels en speeltjes gebruikt. We bootsen samen geluiden na, voelen aan knuffels, proberen kleuren te herkennen en klappen vrolijk in de handjes.

Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - Huize Minoes - voor boekbaby's van 18 tot 24 maanden - van 10u tot 10u45 en van 11u tot 11u45 - 2 euro vooraf te betalen in de jeugdafdeling - beperkte plaatsen!

vrijdag 18 februari 2011

Binnenkort: Digitale Week 2011!

Volgende week start de Digitale Week 2011, een periode waarin je in gans Vlaanderen kan kennismaken met gratis (!) multimedia-activiteiten.

Ook in Kortrijk is er heel wat te doen. De bib, stad Kortrijk, Vorming Plus, het CVO VIVO, het PCVO en Open School slaan de handen in elkaar en organiseren tal van leuke en interessante activiteiten.

Ons volledige programma kan je online raadplegen via www.kortrijk.be/digitaleweek of je raadpleegt de folder die je in de bib en bij alle deelnemende partners kan vinden. Iedereen welkom!

En heb je dit leuke filmpje al gezien?


"Console bookshelf" ofwel "boekenkastbank"



De "Console bookshelf" is een boekenkast met een hoog designgehalte, gemaakt door de Letse ontwerper Stanislav Katz. Het unieke en barokke meubel bestaat uit twee samengevoegde elementen. De boekenkast is van geschilderd MDF gemaakt. De zitbank bestaat uit zacht en elastisch polyurethaan waarop je kunt zitten of liggen. Het meubel wordt volledig met de hand gemaakt.

Op de website van Stanislav Katz kun je nog meer van zijn ontwerpen ontdekken.

Meer info: www.katz.lv

donderdag 17 februari 2011

Brit Awards 2011: de winnaars

De jaarlijkse Brit Awards, de belangrijkste prijsuitreiking in de Britse muziekindustrie, werden onlangs uitgereikt in de O2 Arena in Londen. Tijdens het evenement werden prijzen voor zowel Britse als internationale muziekartiesten en -groepen toegekend.

De Britse-Nigeriaanse rapper Tinie Tempah verzilverde twee van zijn vier nominaties en won de prijzen voor beste Britse doorbraak en beste Britse single met "Pass out".



(Tinie Tempah op de Brit Awards 2011)

De Canadese groep Arcade Fire werd uitgeroepen tot beste internationale muziekgroep en hun album "The Suburbs" werd verkozen tot beste album. Dit album won in dezelfde week ook al de prijs voor beste album tijdens de uitreiking van de Grammy Awards in de VS. De prijs voor het beste Britse album ging naar de groep Mumford And Sons voor hun doorbraakalbum "Sigh no more". De Britse groep Take That werd uitgeroepen tot beste Britse muziekgroep. Ook Rihanna, Cee Lo Green en Justin Bieber vielen in de prijzen.

Een volledig overzicht van de genomineerden en de winnaars van de Brit Awards 2011 kun je hier bekijken, evenals een selectie video's van de avond zelf.



Meer info: www.brits.co.uk

Opzij Literatuurprijs 2010 voor Jessica Durlacher

Tijdens het Opzij Vrouwenboekenfestijn in Amsterdam werd de Opzij Literatuurprijs 2010 uitgereikt aan Jessica Durlacher. Zij overtuigde de jury met haar roman De Held en kreeg hiervoor een geldsom van 5000 EUR.

Het feministische maandblad Opzij reikt haar literatuurprijs jaarlijks uit aan het beste literaire werk van een Nederlandstalige vrouwelijke auteur.
De overige genomineerden dit jaar waren Laia Fàbregas (Landen), Esther Gerritsen (Superduif), Margriet de Moor (De schilder en het meisje) en Wanda Reisel (Plattegrond van een jeugd).
De Held is een compleet en genereus verhaal, met een intrigerende literaire thematiek. Naast een aantal zeer ontroerende scènes biedt Durlacher de lezer een dijk van een thriller.
Uit het juryrapport



Uiteraard vind je De held van Jessica Durlacher terug in onze bibcollectie, evenals heel wat titels van de genomineerde schrijfsters.

Meer info via www.opzij.nl en www.jessicadurlacher.nl

woensdag 16 februari 2011

VIDEO: Bib Unplugged 2011 - People of the Pavement



De eerste sessie van Bib Unplugged 2011 ging door op zaterdag 12 februari met een live-optreden van de groep The People of the Pavement in de afdeling beeld en geluid van de Kortrijkse Centrale Bibliotheek.

People Of The Pavement is een jonge Kortrijkse Indieband die muzikaal haar weg zoekt, laverend tussen oude en nieuwe rock, jazz en blues. De groep bestaat uit Maud Delbeke (zang), Reinout D’Haene (bas), StijnDemuynck (drum, gitaar), Heleen Andriessen (piano, viool) en Rolf Verstraete (gitaar).

Op zaterdag 12 maart gaat de tweede sessie van Bib Unplugged door en is het Jazzcombo conservatorium Kortrijk te gast in de Kortrijkse bibliotheek.

Meer info: www.myspace.com/peopleofthepavement

De bib en Cinema Novo presenteren: Estômago

Naar aanleiding van het Cinema Novo Festival (17-27 maart) organiseert de Kortrijkse bib i.s.m. Cinema Novo Brugge een gratis filmvoorstelling.
Op donderdag 24 februari kan je daarom terecht in onze "lounge" (afdeling Beeld & Geluid) voor het bekijken van de Braziliaanse film Estômago. De voorstelling wordt ingeleid door een medewerker van Cinema Novo zelf.
De ietwat sullige Raimundo Nonato arriveert in Sao Paolo, per bus en zonder geld. Dankzij zijn kooktalent werkt hij zich snel op in de wereld van de gastronomie. Hij wint er zelfs het hart van Ira mee: de liefde gaat nu eenmaal door de maag. Via een flash-forward ontmoeten we Raimundo in de gevangenis. Ook daar zet zijn verbazende kookkunst hem in de kortste keren een paar plaatsen hoger in de bestaande pikorde. Deze aardige fabel vertelt over de band tussen eten, macht en seks, en hoe een schlemiel zelfvertrouwen wint dankzij talent.
Estômago, een film van Marcos Jorge.


Estômago - do 24 februari 2011 - 19u15 - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - gratis - inschrijven via 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be

Meer info via www.cinemanovo.be en www.estomagoofilme.com.br

dinsdag 15 februari 2011

Bafta Film Awards 2011


(beeldmateriaal via: deredactie.be)

De Britse Film "The King's Speech", geregisseerd door Tom Hooper en met acteur Colin Firth in de rol van de stotterende koning George VI, werd de grote winnaar tijdens de uitreiking van de Bafta Film Awards en won in 7 categorieën waaronder "Beste Film", "Beste Britse Film" en "Beste Acteur". De film won eerder al de "People's Choice Award" op het Internationaal Filmfestival van Toronto, de "Goya Award 2011" voor beste Europese film en werd onlangs verkozen tot beste film door de Producers Guild of America. The King's Speech werd ook 12 keer genomineerd voor de 83ste Academy Awards (de Oscars).

De jaarlijks uitgereikte Bafta's zijn de belangrijkste Britse filmprijzen en staan ook bekend als de "Britse Oscars".

The Social Network en Inception wonnen elk ook drie BAFTA’s. De Harry Potter films kregen een speciale onderscheiding voor hun bijdrage aan de Britse filmindustrie. Een volledig overzicht van de winnaars van Bafta Film Awards 2011 vind je hier.

Meer info: www.bafta.org

Foto's: Boterhammen in de bib met Wilfried Van Craen



Foto's van andere bibactiviteiten zijn te bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

maandag 14 februari 2011

Foto's: Bib Unplugged met People of the Pavement



Meer foto's van onze bibactiviteiten vind je terug via www.flickr.com/photos/bibkortrijk

Vandaag: Boterhammen in de Bib met Wilfried Van Craen

BoterLiteratuur, entertainment, avontuur, politiek, kunst, cultuur. Er is voor elk wat wils. Onze gasten zijn een voor een gedreven vertellers die een uur praten over hun passie en gedrevenheid.
Vandaag is Wilfried Van Craen te gast in de Kortrijkse bibliotheek.

Op Valentijnsdag hebben we het over de liefde, maar dan wel over de liefde die alle realiteitszin mist. Wat als liefde een obsessie wordt, of een ziekte en als ze soms ronduit gevaarlijk wordt?

Psycholoog Wilfried Van Craen vertelt over de pathologische vormen van liefde of de liefde als ziekelijke waan. Deze erotomane, obsessionele of verslaafde minnaars hebben een onvoorstelbaar talent voor passie, maar met een meer dan schadelijk kantje. Voor zichzelf en voor hun 'slachtoffer'.
Over stalkers die hun 'gijzelaar' nooit meer loslaten en junkies of love die alles, ook zichzelf, opgeven voor hun geliefde.

Boterhammen in de bib: Wilfried Van Craen - Gek van liefde, als liefde een obsessie wordtVandaag om 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 6 EUR (aan de deur) - i.s.m. Vorming Plus - meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek en www.vormingplusmzw.be

Ultratop Downloadaward 2010 voor Stromae

Afgelopen weekend ontving Stromae De Ultratop Downloadaward 2010 uit handen van minister van Ondernemen Vincent van Quickenborne. Op de tweede en derde plaats eindigden Daan (winnaar van vorig jaar) en Absynthe Minded. Ozark Henry en Tom Dice vervolledigen de top vijf.

De Ultratop Downloadaward, een initiatief van BEA en Ultratop, wordt jaarlijks uitgereikt aan die Belgische artiest of groep wiens repertoire het best werd verkocht via downloads.
Ik heb internet gebruikt als demo om mijn publiek te laten kennismaken met mijn werk. Doordat mijn muziek nu ook via het internet wordt gekocht, geeft dit mij de mogelijkheid om te kunnen leven van wat ik het meest hou: muziek. Ik ben echt blij dat ik deze prijs heb gewonnen, maar het publiek vergeet soms dat een album het werk is van een heel team.
Stromae
Eerder wonnen Milow, de Fixkes, Ozark Henry en Daan ook al een Ultratop Download Award.


Meer info via http://www.stromae.net, www.ultratop.be en www.belgianentertainment.be

zaterdag 12 februari 2011

Vandaag: Bib Unplugged met People of the Pavement

People Of The PavementVandaag brengt People of the Pavement om 11u in de bib een gratis liveoptreden in de afdeling beeld en geluid.

People Of The Pavement is een jonge Kortrijkse Indieband die muzikaal haar weg zoekt, laverend tussen oude en nieuwe rock, jazz en blues. De groep bestaat uit Maud Delbeke (zang), Reinout D’Haene (bas), Stijn Demuynck (drum & gitaar), Heleen Andriessen (piano & viool) en Rolf Verstraete (gitaar).

Hieronder alvast een voorproefje van hun kunnen:


Meer info via www.myspace.com/peopleofthepavement

vrijdag 11 februari 2011

Foto's: Het Penhuis met Ann Meskens



Op zondag 6 februari ontving Het Penhuis filosofe en schrijfster Ann Meskens. Gastheer van dienst was Philippe Lepers.

Het Penhuis voorziet een vijftal activiteiten per seizoen, telkens op zondagvoormiddag in de Orangerie van het Broelmuseum. Er wordt telkens een dichter, een filosoof of een prozaïst uitgenodigd, die door een gastheer of -vrouw wordt geïnterviewd. Ook het publiek wordt nauw betrokken bij het gesprek. Je bent van altijd harte welkom!

Het programma van Het Penhuis kun je raadplegen op www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis

BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011

De BNG Nieuwe Literatuurprijs 2010 werd gisteren uitgereikt aan Gustaaf Peek voor zijn roman Ik was Amerika. In de Amsterdamse stadsschouwburg mocht hij de geldprijs van 15000 EUR in ontvangst nemen, samen met een sculptuur van Theo van Eldik.

De BNG Nieuwe Literatuurprijs is een aanmoedigingsprijs voor Nederlandstalige auteurs, niet ouder dan veertig jaar, met een jong oeuvre (twee of meer literaire prozawerken) die toch nog niet zijn doorgebroken. De vier overige genomineerden waren Alex Boogers (De tijger en de kolibrie), Elke Geurts (Lastmens), Vlaming Joost Vandecasteele (Opnieuw en opnieuw en opnieuw) en Ernest van der Kwast, die eerder al op eigen aanvraag uit de nominatielijst werd geschrapt.
Winnaars van de vorige vijf edities zijn Esther Gerritsen (2005), Yves Petry (2006), Sanneke van Hassel (2007), Rachida Lamrabet (2008) en Carolina Trujillo (2009).
Gustaaf Peek heeft de lat hoog gelegd met een roman over vrijheid, vriendschap en schuld. Maar hij laat overtuigend zien hoe Dirk tot zijn keuze kwam om voor de Duitsers te vechten, en hij creëert een voor die tijd gedurfde vriendschap, waarmee hij ook rassendiscriminatie aanstipt.
"Ik was Amerika" is een rijk boek van een schrijver die steeds beter wordt. [...] De winnaar van de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2010 is een schrijver die afstand durft te nemen van zijn eigen leven. Een auteur van wie we nog heel erg veel gaan horen.
Uit het juryrapport


In "Ik was Amerika" volgen we Nederlander Dirk Winter die in de Tweede Wereldoorlog vecht voor de Duitsers. Hij belandt in een krijgsgevangenenkamp van de geallieerden in de Verenigde Staten, waar hij vriendschap sluit met de zwarte tractorrijder en arbeider Harris. Decennia later keert Dirk terug naar Amerika om Harris op te zoeken, in een poging zijn leven bevredigend af te sluiten.

Tentoonstelling en activiteiten "Kijken met Cyriel Buysse"

In de tentoonstelling “Kijken met Cyriel Buysse” laat Tania Desmet je de hedendaagse wereld zien door de ogen van Cyriel Buysse. Haar reis bracht haar in Frankrijk, Nederland, Spanje, Marokko, Groot-Brittanië en de VS, maar natuurlijk ook langs de vlasvelden van de Golden River. Een unieke manier om het werk van één van de iconen uit de Vlaamse literatuur te (her) ontdekken.

Naar aanleiding van de tentoonstelling organiseren het Vlasmuseum en de Kortrijkse bib ook een drietal activiteiten. Op iedere activiteit zal Tania Desmet aanwezig zijn om haar boek te signeren én toelichting te geven bij de tentoonstelling. Een overzicht:

Vertelmoment
Cyriel Buysse is opgegroeid in een wereld van de Golden River. Een jeugdherinnering die hem niet meer losliet en inspireerde voor zijn werk. Op 6 maart brengen vertellers op een levendige manier zijn visie op de vlasnijverheid. Gecombineerd met demonstraties van de oude vlastechnieken is dit een leuke (her) ontdekking van dit boeiend verhaal.

Vertelmoment - 06.03.11 - 10u-18u - Gratis - Vlasmuseum, Etienne Sabbelaan 4, Kortrijk - Meer info: www.vlasmuseum.be, vlasmuseum@kortrijk.be, 056 21 01 38

Lezing
In deze lezing vertellen Tania Desmet en professor Anne Marie Musschoot, voorzitster van het Cyriel Buyssegenootschap, hoe het project “Kijken met Cyriel Buysse: een fotoverhaal” tot stand gekomen is. Ze staan stil bij de karakteristieken van zijn werk en tonen hoe dit tot op vandaag een inspiratiebron kan zijn.

Lezing - 06.03.11 - 09u30 - €5 - Vlasmuseum, Etienne Sabbelaan 4, Kortrijk - Inschrijven verplicht - Meer info: www.vlasmuseum.be, vlasmuseum@kortrijk.be, 056 21 01 38

Cinema
Cyriel Buysse inspireerde niet alleen Tania Desmet. Ook regisseurs waren in de ban van zijn werk. Op Erfgoeddag kun je gratis de verfilming van een paar van zijn werken, o.a. “Het gezin van Paemel” (1987), bekijken. Kruip mee in de sfeer van de echte volkscinema en geniet van deze klassiekers.

Cinema - 01.05.11 - 10u-18u - Gratis - Vlasmuseum, Etienne Sabbelaan 4, Kortrijk - Meer info: www.vlasmuseum.be, vlasmuseum@kortrijk.be, 056 21 01 38

De brochure van de tentoonstelling kun je hier downloaden.

Tentoonstelling "Kijken met Cyriel Buysse" - 01.03.11 t.e.m. 01.05.11 - elke dag 9u-12u30 en 13u30-18u, zaterdag en zondag 14u-18u, op maandagen en feestdagen gesloten - Tickets: vw €3, groepen, senioren, 55 €2, studenten, 13-26jaar €1, kinderen <13j. iedere eerste zondag van de maand gratis toegankelijk - Vlasmuseum, Etienne Sabbelaan 4, Kortrijk - Meer info: www.vlasmuseum.be, vlasmuseum@kortrijk.be, 056 21 01 38

donderdag 10 februari 2011

Crimezone Beste Thriller van het Jaar Awards 2010

Afgelopen dinsdag werden in Nederland de Crimezone Beste Thriller van het Jaar Awards 2010 uitgereikt. Deze publieksprijzen voor het spannende boek zijn een organisatie van de website Crimezone.nl.

Via het internet brachten 9.892 lezers hun stem uit op de 18 genomineerde titels en auteurs. De zweedse auteur Henning Mankell werd met De gekwelde man winnaar van zowel de Publieksprijs als de award in de categorie Buitenland. In de categorie Nederlandstalig won de winnares van de NS Publieksprijs 2010, Simone van der Vlugt, met haar boek Op klaarlichte dag. Het beste thrillerdebuut (Spoorloos) werd geschreven door de Ierse auteur Jane Casey.

Er werden ook een aantal mini-Crimezone Awards uitgereikt per categorie, telkens aan de tweede en derde genomineerde uit de top 3: Karin Slaughter (Verbroken), Dan Brown (Het verloren symbool), Esther Verhoef (Déjà vu), Charles den Tex (Wachtwoord), Jens Lapidus (Snel geld) en Kim Moelands (Weerloos).

Naar aanleiding van de prijsuitreiking werd eveneens de Thriller Top 100 bekendgemaakt, een jaarlijkse top 100 die wordt samengesteld op basis van de resultaten van de Crimezone Beste Thriller van het Jaar. De volledige lijst kan je hier downloaden.

Meer info via http://crimezone.nl

Lezing: "De ontwikkeling van het bioscoopwezen in Kortrijk 1895-1945"


(foto's: Stadsarchief Kortrijk)

Nu en dan een film meepikken, dat is nu de normaalste zaak van de wereld. Maar sinds wanneer bestaan er al filmzalen in Kortrijk? En wat was het aanbod? Historica Sien Jacob bestudeerde het thema en brengt in een boeiende lezing verslag uit van haar bevindingen.

De eerste bewegende beelden waren te zien bij rondreizende kermiskramers. Na verloop van tijd kregen Kortrijkse filmzalen als "De Gouden Lanteern", "Ons Huis" en "De Royal" veel volk over de vloer. Voor al wie nostalgie voelt bij het horen van deze namen is de lezing een grote aanrader. Voor de anderen gaat een nog onbekende wereld open.

Lezing: "De ontwikkeling van het bioscoopwezen in Kortrijk 1895-1945" - 16.02.11 - 20u - gratis - Erfgoedcel Kortrijk, Onze-Lieve-Vrouwestraat 45, Kortrijk - Organisatie: De Leiegouw - Meer info: 056 27 74 24, www.leiegouw.be

woensdag 9 februari 2011

Sprookjes: Zeg roodkapje, waar ga je heen?

Het kastje gaat open en daar komen onze zelfgemaakte figuurtjes. Samen we verzinnen we een verhaaltje en laten we de poppetjes dansen.

Deze leuke en leerrijke knutselactiviteit gaat door in de Centrale Bibliotheek Kortrijk op woensdag 23 februari van 14u tot 15u. Voor kinderen van 6 tot 8 jaar.

Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - van 14u tot 15u - 2 EUR vooraf te betalen in de jeugdafdeling - beperkte plaatsen!

Openingsfeest Digitale Week 2011: Games van A tot Z

De Digitale Week 2011 wordt op zaterdag 26 februari feestelijk ingezet met een openingsfeest in Kinepolis Oostende. Op dit gratis evenement staat de boeiende wereld van games, in al haar verschillende aspecten, centraal. Alle soorten games komen aan bod: educatieve, sportieve en ontspannende spellen.

Deze doebeurs wil games aanbieden die voor iedereen geschikt zijn. Zowel jong als oud kan zich uitleven en bijleren. Je kunt allerlei soorten laagdrempelige online games spelen. Ook de historiek van games, de opvoedkundige aspecten van games en het veilig gebruik van de spelletjes komt aan bod. Daarnaast zullen er enkele lezingen zijn over games en de digitale kloof.

Games van A tot Z’ bestaat uit een zeer gevarieerd aanbod en is geschikt voor iedereen. Kom dus zeker naar het openingsfeest en maak kans op heel wat mooie prijzen!

Het volledige programma kun je raadplegen op: www.digitaleweek.be/openingsfeest.

Meer info: www.digitaleweek.be, www.digitaleweek.be/openingsfeest

dinsdag 8 februari 2011

"Frans Woyzeck" in de Kortrijkse Schouwburg



Ludwig Büchner beslist om het toneelstuk "Woyzeck", geschreven door zijn overleden broer Georg Büchner, te publiceren. Georg heeft het stuk echter nooit kunnen afwerken en laat niet minder dan vier onvolledige versies na. Omdat hij toch enigszins uit de kosten moet komen, grijpt Ludwig naar de pen om zelf een definitieve versie van het toneelstuk te schrijven. Maar dit is buiten de personages van ‘Woyzeck’ gerekend: zij beseffen dat hun voortbestaan aan een zijden draadje hangt, naargelang de keuzes die Ludwig in zijn bewerking van het stuk zal maken.

"Frans Woyzeck" is de eerste en laatste productie in een reeks waarin de onlangs overleden Eric De Volder een toneelklassieker bij NTGent ensceneerde.

Bij de acteurs van NTGent bestaat immers een grote nieuwsgierigheid naar De Volders expressionistische stijl en spelgerichte aanpak. Omgekeerd leeft bij de regisseur/tekstschrijver van Toneelgroep Ceremonia het verlangen om via toneelklassiekers een nieuwe stap te zetten in zijn artistiek parcours. NTGent en Toneelgroep Ceremonia slaan voor het eerst de handen in elkaar. Componist Dominique Pauwels (bekend van o.a. LOD, Het Toneelhuis, Woestijnvis) schreef de nieuwe score voor deze Büchner-adaptatie.

Tekst: Georg Büchner, regie en vormgeving: Eric De Volder, spel: Hendrik Van Doorn, Frank Focketyn, Oscar Van Rompay, Marijke Pinoy, Ineke Nijssen, Leen Roels & Johan Knuts, productie: NTGent, coproductie: Toneelgroep Ceremonia.

M.m.v. Jeugd & Muziek Kortrijk.

Frans Woyzeck - NTGent & Toneelgroep Ceremonia - 10.02.11 - 20u15 - De Kortrijkse Schouwburg, Schouwburgplein 14 - €15 - info & tickets: UiT in Kortrijk: 056 23 98 55 - www.cultuurcentrumkortrijk.be

Meer info: www.dwama.be, www.cultuurcentrumkortrijk.be, www.ntgent.be, www.toneelgroepceremonia.be

Groene Watermanprijs 2011

Afgelopen vrijdagavond werd op het Antwerpse 'Schoon Verdiep' De Groene Waterman Prijs 2011 uitgereikt. Schepen van Cultuur Philip Heylen overhandigde de juryprijs aan Elias Khoury (Poort van de zon). De publieksprijs ging naar Inge Bertels, Herman Van Goethem en Bert de Munck voor hun boek Antwerpen, biografie van een stad.

De bekende Antwerpse boekhandel organiseert jaarlijks deze literatuurprijs om "boeken die net dat ietsje meer hebben maar toch over het hoofd werden gezien door de boekenmedia en waarvan de jury en het publiek vinden dat het extra aandacht verdient" in de kijker te plaatsen.

In de jury zetelen telkens drie personeelsleden van De Groene Waterman en twee externe juryleden. Dit jaar waren dat Ann De Bie & Marc Didden.

De overige genomineerden op de shortlist waren Allesandro Baricco (De barbaren), Hans Fallada (Alleen in Berlijn), Jonathan Lyons (Huis der wijsheid) en Stijn Tormans (Verhalen en reportages). Een volledig overzicht van de longlist vind je terug via www.lezersforum.be.

Over "Poort van de zon": Een genereuze roman die op een heel unieke manier over een grote tragedie schrijft, over wreeedheid en onrechtvaardigheid maar ook over schoonheid en kwetsbaarheid

Over "Antwerpen, biografie van een stad": Een bijzonder levendige geschiedschrijving en een prachtig vormgegeven boek, niet alleen via de tekst maar ook via het beeld.
Uit het juryrapport
Meer info via www.groenewaterman.be en www.lezersforum.be

Sprinters voor de maand februari



De sprinters voor de maand februari bestaan uit volgende toppers:
  • Sneeuwval - Tess Gerritsen

  • Het verdorven genootschap - Philipp Blom

  • Eten, bidden, beminnen – Elizabeth Gilbert

  • De branding – Claudie Gallay

  • Legende van een zelfmoord – David Vann
Wat is een sprinter? De populairste boeken van de maand in de bib. De uitleentermijn van de boeken is 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kunt maar 1 sprinter ontlenen.

maandag 7 februari 2011

How to train your dragon? grote winnaar 38ste Annie Awards



De animatiefilm "How to train your dragon?" ("Hoe tem je een draak?"), door Dreamworks Animation, werd afgelopen zaterdag dé grote winnaar tijdens de 38e editie van de Annie Awards. De film werd niet alleen uitgeroepen tot "Best animated feature" maar kaapte ook nog eens 9 andere filmprijzen weg in de 24 categorieën.

How to train your dragon? is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Britse jeugdauteur Cressida Cowell, dat in 2004 in een Nederlandse vertaling verscheen. Het boek maakt deel uit van een serie van tien boeken die zich situeren in een mythische wereld van Vikings.

Een trailer van How to train your dragon? kun je hieronder bekijken:



De Annie Awards werden voor het eerst in 1972 uitgereikt en zijn de belangrijkste prijzen in de Amerikaanse animatiefilmindustrie. De filmprijzen worden jaarlijks uitgereikt door The International Animated Film Society (ASIFA-Hollywood).
Een volledig overzicht van alle winnaars en alle categorieën vind je op www.annieawards.org.

Meer info: ww.annieawards.org

Lezing: Scandinavische hoofdbrekers - Het thrillergenre herontdekt

Binnen het genre van de detectives en thrillers beginnen de Scandinaviërs een heel eigen plaats in te nemen. Sterker nog, ze hebben er een eigen variant van uitgevonden. De klassieke “whodunit” werd in hun handen de moderne “whydunit”. Of het nu door de koude, donkere en lange winters komt of niet, de Noordse bewoners zijn specialisten in de psychologische oorlogvoering.

In de lezing "Scandinavische hoofdbrekers: Het thrillergenre herontdekt", door Martine Kouwenhoven, komen namen als Karin Fossum, Arnaldur Indridason, Henning Mankell, Stieg Larsson en vele anderen aan bod. Allen literaire aanraders als u houdt van het subtielere moordwerk...

Scandinavische hoofdbrekers - Het thrillergenre herontdekt - lezing door Martine Kouwenhoven - 23.02.11 - 19u30 - €10 - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - Beperkte plaatsen - Inschrijvingen: 056 26 06 00 - Meer info: www.vormingplusmzw.be

vrijdag 4 februari 2011

Foto's gedichtendag 2011

donderdag 3 februari 2011

Top Vijf Onderwijs februari 2011

De "Top Vijf Onderwijs" voor de maand februari 2011 kan je vanaf vandaag downloaden of online bekijken.

De "Top Vijf Onderwijs" is een maandelijkse selectie van vijf interessante speelleermaterialen, samengesteld door de medewerkers van de jeugdbibliotheek uit het grote aanbod dat beschikbaar is voor leerkrachten en begeleiders.



De Top Vijf Onderwijs van februari kan je alvast hier downloaden (pdf, 1.8mb)of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst of via onze LibraryThing pagina.

Top Vijf Onderwijs Februari 2011

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

woensdag 2 februari 2011

Buurtbib Bellegem verhuist tijdelijk

De buurtbibibliotheek van Bellegem verhuist, door verbouwingswerken, naar een nieuw, tijdelijk onderkomen in het ontmoetingscentrum Den Bouw, Bellegemsestraat 107, Bellegem. Daar kan je vanaf zaterdag 5 februari de bibliotheek bezoeken.

Buurtbibliotheek Bellegem vanaf 05/02/11:
O.C. Den Bouw
Bellegemsestraat 117
8510 Bellegem
tel. 056 27 72 18
Openingsuren:
Maandag: 14 u. - 16 u.
Woensdag: 16.30 u. - 18.30 u.
Zaterdag: 9 u. - 10.30 u.


Grotere kaart weergeven

Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek/bellegem

Stripfestival van Angoulême: Prix de l'Audace voor Brecht Evens

Tijdens het stripfestival van Angoulême werd de Prix de l'Audace uitgereikt aan de Vlaamse stripauteur Brecht Evens.

Met de franse vertaling (Les Noceurs) van zijn album Ergens waar je niet wil zijn kon hij de jury van dit prestigieuze stripfestival volledig overtuigen van zijn kunnen.
Ergens waar je niet wil zijn werd eerder al in het Engels, Frans en Duits vertaald. Een Spaanse, Italiaanse en Koreaanse vertaling volgen nog. Ook Vlaming Olivier Schrauwen was genomineerd met De man die zijn baard liet groeien.

De grote winnaar in Angoulême werd de Amerikaan Art Spiegelman die de Grand Prix in de wacht sleepte. Hij volgt de winnaar van vorig jaar op, Hervé "Baru" Baruela. Er werden ook nog tal van andere prijzen uitgereikt, waarvan je hier een overzicht terugvindt.

Meer info via www.bdangouleme.com en http://users.skynet.be/brechtevens