donderdag 30 juni 2011

Focus op Johny Turbo



Johny Turbo, de artiestennaam van Ivan Carlier (Kortrijk, 1955 - 6 januari 2000), is een Vlaamse volkszanger die talrijke nummers in het Kortrijks zong. Vooral in West-Vlaanderen was (en is) Johny Turbo uitermate bekend en geliefd, buiten de provincie is hij vooral bekend bij West-Vlaamse studenten. Nummers als "Sintnikloas", "Ik ben Johny", "Magrietje" en "Slekke" (naast zovele andere) zijn ondertussen gemeengoed geworden in vooral Zuid-West-Vlaanderen.

Deze themalijst kan je hier downloaden (pdf, 0.7MB). Of je bekijkt die gewoon rechtstreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:

Focus op Johny Turbo

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

"The Pacific" best verkochte dvd van 2010 in Vlaanderen

DVD cover The Pacific is een creatie van Tom Hanks en Steven Spielberg, die ook verantwoordelijk waren voor het succes van de veelgeprezen WOII-serie Band of Brothers. Met 200 miljoen dollar is The Pacific één van de duurste tv-producties ooit maar wonnen vorig jaar dan ook 8 Emmy-awards.

In de tiendelige reeks worden we geconfronteerd met de belevenissen van een aantal Amerikaanse soldaten in de strijd om de Stille Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, o.a. Robert Leckie, Eugene Sledge en John Basilone en hun makkers van de 1st Marine Division.
Hun persoonlijke verhalen zijn grotendeels gebaseerd op getuigenissen en de meest historische gevechten in Guadalcanal, Cape Gloucester, Peleliu en Okinawa worden op een aangrijpende manier in beeld gebracht.

De reeks wordt momenteel uitgezonden op Canvas, elke dinsdagavond vanaf 21u15.

Meer info via www.hbo.com/the-pacific/index.html

woensdag 29 juni 2011

H.C. Andersen Literatuurprijs 2011 voor Isabel Allende

Isabel Allende wint de tweede editie van de Hans Christian Andersen Literatuurprijs. De Chileense schrijfster mag haar prijs, een bedrag van 67 000 EUR, in september volgend jaar ophalen in Denemarken.

Isabel Allende is een magisch vertelster en het is vooral haar vermogen om haar lezerspubliek te hypnotiseren dat haar bijzonder geschikt maakte als winnares van deze prijs.
(Professor Anne-Marie Mai, Universiteit van Zuid-Denemarken)

Deze literatuurprijs werd vorig jaar in het leven geroepen door Odense, de geboortestad van de Deense sprookjesschrijver, en wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur "wiens werk het dichts dat van Andersen benadert". De eerste editie werd gewonnen door Harry Potter-auteur J.K. Rowling.

Verwar deze prijs trouwens niet met de H.C. Andersen Award, die tweejaarlijks door IBBY wordt uitgereikt aan kinder- en jeugdschrijvers!

(bron foto)
Meer info via www.isabelallende.com

Foto's: Graffiti in de bib!

Klaas 'Bullet' Verschoore (JOC Kortrijk) maakte voor de bib twee mooie graffitikunstwerken om aan onze voorgevel te hangen!

dinsdag 28 juni 2011

Carnegie en Kate Greenaway Medals 2011

De Carnegie Medal en Kate Greenaway Medal 2011, twee prestigieuze Britse kinderboekenprijzen, werden onlangs uitgereikt aan respectievelijk de beste kinderboekenschrijver en de beste kinderboekenillustrator van een boek die het afgelopen jaar verscheen in het Verenigd Koninkrijk. De prijzen worden elk jaar uitgereikt door "the Chartered Institute of Library and Information Professionals" (CILIP).

De Carnegie Medal voor de beste schrijver ging dit jaar naar Patrick Ness voor zijn boek "Monsters of men". De overige genomineerden waren:
  • Theresa Breslin - Prisoner of the Inquisition
  • Geraldine McCaughrean - The death-defying Pepper Roux
  • Meg Rosoff - The Bride´s Farewell (Ndl. vert.: Niemands Bruid)
  • Marcus Sedgwick - White Crow
  • Jason Wallace - Out of the Shadows
De Kate Greenaway Medal voor de beste illustrator ging naar Grahame Baker-Smith voor zijn illustraties in het boek "FArTHER". De overige genomineerden waren:
  • Anthony Browne - Me and You
  • Bob Graham - April Underhill, Tooth Fairy
  • Mini Grey - Jim
  • Oliver Jeffers - The Heart and the Bottle (Ndl. vert.: Het hart in de fles)
  • Kristin Oftedal in: Carl Norac - Big Bear, Little Brother
  • Catherine Rayner - Ernest
  • Juan Wijngaard in: Mal Peet en Elspeth Graham - Cloud Tea Monkeys
Op de webpagina van de beide kinderboekenprijzen kun je video- en audiofragmenten van de winnaars bekijken en beluisteren.

(via: Linc vzw)

Meer info: www.carnegiegreenaway.org.uk, www.illustrationweb.com/artists/grahamebakersmith

Foto Billy The Kid geveild voor 2,3 miljoen dollar

Dat documentair erfgoed nog steeds tot de verbeelding spreekt, blijkt uit de duizelingwekkende som die een uniek portret van de Amerikaanse gangster Billy The Kid vorig weekend opbracht op een Amerikaanse veiling. Het gaat om het enige gewaarmerkte portret van de legendarische crimineel. De afbeelding werd opgekocht door een anonieme verzamelaar en bracht zo'n 2,3 miljoen dollar op.

Billy The Kid werd in 1859 als Henry McCarty geboren. Na de dood van zijn moeder in 1874 moest de kleine Billy het alleen zien te rooien en kwam hij algauw terecht in een spiraal van geweld en criminaliteit. Volgens de overlevering pleegde hij als twaalfjarige een eerste moord naar aanleiding van een caféruzie. Dit eerste criminele wapenfeit dwong Billy tot een voortvluchtig bestaan als gokker en veedief. De moord op zijn mentor John Tunstall bracht zijn criminele carrière in een stroomversnelling en betekende de start van een aantal vergeldingsacties. Samen met zijn gangsterbende zaaide Billy verderf in de staat New Mexico. Er zouden maar liefst 21 doden vallen. De moord op een sheriff deed Billy uiteindelijk in de Lincolngevangenis belanden, waar hij op 15 april 1881 tot de dood door ophanging werd veroordeeld. De gewiekste crimineel wist echter te ontsnappen. De plaatselijke sheriff Pat Garrett zette een klopjacht in en trof de voortvluchtige Billy The Kid aan in een donker achterkamertje in de stad Fort Summers. Garrett maakte op 14 juli 1881 korte metten met deze legendarische crimineel door hem in de buik te schieten.

De foto in kwestie werd vermoedelijk in 1879 of 1880 gemaakt en toont Billy The Kid dus op het toppunt van zijn criminele carrière. Tot op heden was de foto in het bezit van de nakomelingen van Dan Dedrick, een persoonlijke vriend van Billy. Hij werd slechts één keer tentoongesteld. Wie weet biedt de verkoop ervan nieuwe kansen voor het publiek om kennis te maken met deze unieke afbeelding.

maandag 27 juni 2011

Hercule Poirotprijs 2011 voor Rudy Soetewey

De tweede editie van het Poirot in Bruges - Knack Thrillerfestival ging gisteren van start met de uitreiking van de Hercule Poirotprijs 2011.

Volgens de jury schreef Rudy Soetewey met Getuigen het beste Vlaamse spannende boek van het voorbije jaar. Hij mocht hiervoor 5000 EUR ontvangen uit handen van Ester Verhoef.
Net zoals de winnaar van vorig jaar, Patrick de Bruyn, kon Rudy Soetewey trouwens zijn vierde nominatie eindelijk verzilveren..

Voor het eerst werd dit jaar ook de Prijs van de Lezer uitgereikt. Bram Dehouck kon met Een zomer zonder slaap de Knacklezers het meest bekoren.

De overige namen op de shortlist waren R.H. Schoemans (Bastille), Koen Vermeiren (De blik) en Ludo Schildermans (Getekend).

(bron foto: Knack)

Peter "Columbo" Falk overleden

De Amerikaanse acteur Peter Falk overleed onlangs in Beverly Hills (V.S.) op 83-jarige leeftijd. Falk werd vooral bekend door zijn vertolking van de de sjofele, op het eerste zicht niet al te snuggere, rechercheur Columbo in de gelijknamige serie.

Falk debuteerde in 1955 als acteur in kleine rollen in de films Wind Across the Everglades (1958), The Bloody Brood (1959) en Pretty Boy Floyd (1960). In de jaren zestig acteerde hij in verschillende films, onder andere tegenover leden van de beroemde Rat Pack in de film Robin and the 7 Hoods (1964). Voor zijn rollen in de films Murder Inc. (1960) en Pocketful of Miracles (1961) verwierf hij Oscarnominaties.

In 1968 was hij voor het eerst te zien als "Columbo", een rol die hem onsterfelijk maakte. De serie bestond uiteindelijk uit 69 afleveringen en Falk speelde gedurende 35 jaar telkens de ietwat excentrieke en sluwe politie-inspecteur. Peter Falk kreeg voor zijn rol als Columbo vier Emmy's en een Golden Globe. Tijdens en na zijn werk aan Columbo speelde Falk ook in bioscoopfilms en andere televisieseries.

In de collectie van de Kortrijkse bib vind je de volledige Columbo tv-serie, gratis ontleenbaar.

De onnavolgbare Peter Falk als "Columbo":



Meer info: wikipedia artikel

vrijdag 24 juni 2011

Fietsen door het verleden


De Kortrijkse bibliotheek beheert een rijke verzameling cultuurhistorische fondsen die de meest uiteenlopende historische documenten bevatten. Grasduinen in deze collectie levert dan ook vaak leerrijke schatten uit het Kortrijkse verleden op. Deze kleine catalogus van de Kortrijkse fietsenfabrikant Hector Gheysens uit 1898 is hier een treffend voorbeeld van.

Vandaag is een fiets een alledaags gebruiksvoorwerp. De ontwikkeling van onze vertrouwde tweewieler legde echter een lange weg af. Het was de Duitser Karl Freiherr von Drais die in 1817 een eerste belangrijk prototype bedacht. Drais knutselde een loopfiets met wendbaar voorwiel in elkaar, waardoor sturen mogelijk werd. Hij mag zich hierdoor terecht de vader van de moderne fiets noemen. Zijn vélociped of draisine was een logge houten constructie van 25 kilogram die aanvankelijk weinig commercieel succes kende.

De Schot Kirkpatrick Macmillan voorzag de fiets rond 1839 van een belangrijke toevoeging: door middel van een ingenieus hefboomsysteem werd de voormalige loopfiets uitgerust met trappers. Dit was het startsein voor het ontstaan van een bonte verzameling modellen en systemen. De transformatie tot moderne fiets was compleet door de introductie van de Dunlopband. Deze met lucht gevulde rubberband, waarvoor de Schotse veearts John Boyd Dunlop in 1888 een patent ontving, verving de voormalige houten of ijzeren wielen en verhoogde het rijcomfort aanzienlijk. Deze nieuwigheid betekende de definitieve doorbraak van de fiets als democratisch vervoersmiddel. Overal in Europa rezen fietsfabrieken als paddenstoelen uit de grond.

Ook de jonge Kortrijkse ondernemer Hector Gheysens zag wel brood in deze nieuwe industrietak en richtte op het einde van de 19e eeuw een eigen fabriek op. Deze was gelegen aan de Spoorweglaan 18. Hector werd op 23 december 1873 in Harelbeke geboren. In 1895 huwde hij met Eudoxia Coussement. Het jonge paar vestigde zich in Kortrijk en begon er een jaar later met de construction de vélocipèdes. In 1898 gaf het bedrijf deze catalogus uit. Gheysens, die in het voorgaande jaar 118 fietsen verkocht, biedt acht basismodellen aan, waaronder drie kinderfietsen. De prijzen van deze fietsen varieerden tussen de 100 en de 325 Belgische frank. Voor 10 frank extra was een upgrade tot vrouwenmodel mogelijk. Een bijkomende optie waren des bandages véritable Dunlop, die voor een meerkost van 20 à 30 frank op de fiets werden gemonteerd.

Over hoe het het bedrijf van deze jonge Kortrijkse ondernemer later verging, is weinig bekend. Een laatste aanwijzing vinden we in het boek Duizend Kortrijkse straten. Op 15 juli 1898, het uitgavejaar van de catalogus, woedde er een brand in de fabrique de vélocipèdes van Gheysens. Dankzij de historische overlevering van deze catalogus leeft dit deel van de geschiedenis van de Kortrijkse nijverheid echter verder.

Op de Flickr fotopagina van de Openbare Bibliotheek kan je de fietsencatalogus integraal digitaal doorbladeren, bestuderen en downloaden.

Kan een boek je leven redden?




Stel, je wordt opeens bedreigd met een pistool. Heeft het dan zin om - letterlijk - naar literatuur te grijpen en zo je leven te redden?
Enkele mensen bij Electric Literature deden de test en onderzochten hoe kogelwerend een Amerikaanse roman nu eigenlijk is. Ze deden de test met een vijftal lijvige boeken én een e-reader van Kindle.


  • The Thousand Autumns of Jacob de Zoet - David Mitchell (460 p.)

  • Freedom - Jonathan Franzen (562 p.)

  • The Four Fingers of Death - Rick Moody (736 p.)

  • The Instrutions - Adam Levin (1030 p.)

  • Witz - Joshua Cohen (800 p.)


Hun conclusie? Slechts één boek voldoet aan de wensen en houdt de kogel tegen, nl. Witz van Joshua Cohen. En ook de digitale lezers worden teleurgesteld want de Kindle wordt gewoon doorzeefd...

donderdag 23 juni 2011

Gratis CK* 2011-2012 seizoensbrochure

Ook benieuwd naar wat er volgend seizoen (2011-2012) zoal op de culturele kalender van van het Cultuurcentrum Kortrijk (CK*) staat? Haal dan de GRATIS seizoensbrochure op in UiT in Kortrijk (Schouwburgplein 14, Kortrijk).

Tijdens werkdagen is UiT in Kortrijk geopend: ma-woe-vr: van 10u - 12u30 en van 13u30 - 18u. Op di & do: van 13u30 - 18u.

De seizoensbrochure 2011-2012 kun ook downloaden (pdf, 10.6mb) of hieronder bekijken via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst::

Brochure CK Seizoen 11-12

Meer info: www.cultuurcentrumkortrijk.be/ck/, www.kortrijk.be/uit-in-kortrijk

woensdag 22 juni 2011

Week van het ontwerpen 2011

Logo Week van het Ontwerpen ©www.weekvanhetontwerpen.be

Tijdens de 7e editie van Week van het Ontwerpen worden alle afstudeerwerken van de Vlaamse ontwerpopleidingen samen tentoongesteld. Van 22 juni t.e.m. 26 juni kan je in Kortrijk op drie locaties terecht voor interessante exposities, boeiende lezingen, vurige debatten, leuke workshops, awarduitreikingen, vruchtbare netwerkmomenten, bedrijfsavonden, enz. Dit alles maakt van de WVHO 2011 een must voor alle designadepten, ontwerpers, ontwerpstudenten en natuurlijk het grote publiek!

Vandaag staat alles in het teken van design thinking, morgen wordt er gefocust op het thema architectuur, vrijdag is het World industrial design day en tot slot is er het designweekend.

Het volledige programma vind je trouwens op de officiële website terug.

meer info via www.weekvanhetontwerpen.be

Literaire kroegentocht in Kortrijk

Op zaterdag 9 juli 2011 vindt sinds lang weer een literaire kroegentocht plaats in Kortrijk. Het is immers geleden van 1993 ("Het zomert in mei"). Initiatiefnemer is de Culturele Werkgroep Kortrijk 2.

Tussen 17 en 19 uur lezen Kortrijkse schrijvers en dichters voor uit eigen werk in 5 Kortrijkse cafés, een overzicht:
  • CinéPalace - Zwevegemsestraat 13: Brecht Soenen, Wendy Mulder, Tine Moniek, Thomas Viaene
  • K-Rambla - Wijngaardstraat 44: Ingrid Spilliaert
  • De Middenstand - Lange Steenstraat 10: Christian Raes, Surinx Achilles M.
  • De Komedie - Schouwburgplein 16: Eddy D'Haenens
  • Teaterkaffee - Schouwburgplein 6: Axel Bouts
Het publiek wordt uitgenodigd om meerdere locaties aan te doen. Daarna wordt iedereen verwacht in Café de Middenstand voor de slotact en wat napraten.

Literaire kroegentocht - 09.07.11 - 17u-19u - gratis - diverse locaties in Kortrijk - Meer info: 0475 87 80 18 of peter.caesens@telenet.be

Schrijvers of dichters die nog willen deelnemen, kunnen ook contact opnemen met Peter!

Focus op Gillebert de Berneville


(Graindelavoix - Henri III de Brabant;Gillebert de Berneville/ Biau Gillebert, dites, sil vos agree)

De "trouvère" of troubadour Gillebert de Berneville (volgens sommige historische bronnen heette hij “de Bernaville”) leefde in de 13de eeuw en is mogelijks nooit in Kortrijk geweest. Maar zijn muziek was populair op het grafelijke domein van Kortrijk, ook wel het oude kasteel van Kortrijk genoemd. Dat kasteel bevond zich tussen de Leie en de plaats waar nu de Onze Lieve Vrouwekerk staat.

In de onderstaande themalijst kun je het leven en het werk van Gillebert de Berneville ontdekken. De themalijst kan je hier downloaden (pdf, 1,2 Mb). Of je bekijkt die gewoon rechtstreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:

Focus op Gillebert de Berneville

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

dinsdag 21 juni 2011

Write Now! 2011 jury- en publieksprijs voor Marijn Sikken



De 20-jarige Marijn Sikken uit Utrecht won met haar kortverhaal "Olifanten" zowel de jury- als de publieksprijs van de Write Now! 2011 schrijfwedstrijd. De jury loofde de fraaie opbouw van het verhaal dat "hartverscheurend is, maar waar ruimte is gemaakt voor humor. Het thema is heel sec en secuur, zonder clichés aangepakt." Voor het eerst in de elfjarige geschiedenis van Write Now! is de winnaar van de juryprijs ook de winnaar van de Dagblad De Pers Publieksprijs.

Marijn Sikken nam na de bekendmaking een MacBook in ontvangst en won bovendien een masterclass bij Uitgeverij Augustus, een blog-contract bij Spunk.nl, optredens tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival, De Nachten in Antwerpen en Wintertuin in Arnhem of Nijmegen en een publicatie van haar winnende verhaal in Dagblad De Pers.

Klik hier voor meer informatie over Marijn, de tekst waarmee zij de titel in de wacht sleepte en het juryrapport.

De vakjury beoordeelde in totaal 1.150 ingezonden verhalen, gedichten, theaterteksten, reisverhalen en songteksten om daaruit 25 finalisten te selecteren. De finalisten namen deel aan het grote finaleweekend waarin zij een aantal intensieve schrijf- en presentatieworkshops volgden, een bezoek brachten aan theaterfestival De Parade om tot slot de spannende prijsuitreiking af te wachten in Rotterdam.

Write Now! werd in 2000 in de regio Rotterdam voor het eerst georganiseerd omdat veel jongeren geïnteresseerd zijn in het schrijven van teksten, maar de juiste stimulans missen. Inmiddels is Write Now! met achttien voorrondes in Nederland en Vlaanderen uitgegroeid tot de grootste schrijfwedstrijd voor jonngeren van het Nederlandse taalgebied.

Dat Write Now! een opstap kan zijn blijkt uit de successen die eerdere Write Now!-winnaars boekten. Klik hier voor een overzicht van jonge schrijvers die na deelname aan Write Now! zijn doorgebroken.

Meer info: www.writnow.nu

Project "X, een oefening in verdwijnen": lezers gezocht!

Voor hun project "X, een oefening in verdwijnen" lanceren theatermakers Peter Aers, Tijs Ceulemans en Leentje Vandenbussche een oproep naar lezers van boeken.

Onderdeel van het project is het onderwerp "De dood in fictie" waarbij onderzocht wordt hoe de dood aanwezig is in literatuur en hoe een auteur zijn of haar fictieve mensen laat sterven. Hiervoor worden tegen eind augustus 30 boektitels gezocht waarin minstens één personage sterft. Deze inventarisatie van gestorven personages zal uiteindelijk leiden tot een nieuw boek.

Wil je meewerken aan dit boeiend artistiek project? Zo ga je te werk:
  1. Lees een boek
    Om het even welk fictie boek is goed voor het project. Maak gebruik van een handige bladwijzer en neem het verhaal mee als notitieboekje. Download: de bladwijzer.

  2. Wanneer is iemand dood in fictie?
    Op de pagina die je doorgeeft, moet een personage overleden zijn. Hierbij telt de eerste zin/context waarbij duidelijk is dat die persoon er niet meer is. Noteer er de naam van de persoon bij of benoem deze met X als het om een onbekende of een "niet bij naam genoemde" gaat.

    Als men spreekt over de dood, droomt dat men sterft, een moord beraamt,... geldt dat niet als iemand die overleden is. Komt het personage later in het boek terug tot leven, dan schrap je deze uit de lijst.

  3. Het boek is uit.
    Voer de pagina’s en namen in op www.oefeninginverdwijnen.be of e-mail naar x@oefeninginverdwijnen.be
Je ziet het Josse Depauw alvast voordoen in onderstaande video:


Meer info over project "X, een oefening in verdwijnen"vind je op www.oefeninginverdwijnen.be en de Facebook pagina.

maandag 20 juni 2011

Speelotheek verkoopt tweedehands speelgoed



Ben je ouder, begeleider of therapeut? Ben je al lang op zoek naar een plaats waar je regelmatig nieuw spel-, herinnerings- en activeringsmateriaal kunt ontlenen? Dan ben je bij Speelotheek De Speelvogel aan het juiste adres. De Speelvogel biedt speciaal aangepast speelgoed aan. Het speelgoed bevordert de ontwikkeling en zorgt voor heel wat speelplezier. Deskundige vrijwilligers adviseren en begeleiden je bij het kiezen van aangepast spelmateriaal.

Geïnspireerd door het succes van de Sinksenverkoop start de Speelotheek met de openbare verkoop van tweedehands speelgoed. Het gaat voornamelijk om stukken speelgoed die niet zo vaak meer worden ontleend en bijgevolg noodgedwongen moeten verdwijnen uit de collectie. Om frequente bezoekers van de bibliotheek de eerste kans te geven om uit dergelijk kwaliteitsvol speelgoed aan te kopen, gaat de verkoop wekelijks door tijdens de openingsuren van de speelotheek namelijk op woensdag van 14u30 tot 18u en op zaterdag van 10u tot 12u30. De speelotheek vind je pal naast de jeugdafdeling, verdieping – 1 van de Kortrijkse bib.

De opbrengst van deze verkoop wordt vanzelfsprekend integraal gebruikt voor de aankoop van gloednieuw speelgoed.

Meer info: Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, Kortrijk - www.kortrijk.be/bibliotheek - bibliotheek@kortrijk.be - 056 27 75 00

vrijdag 17 juni 2011

Liegend Konijn 2011 voor Lieke Marsman



De 3e Debuutprijs Het Liegend Konijn werd toegekend aan de jonge dichteres Lieke Marsman (°1990) voor haar poëziebundel "Wat ik mezelf voorhoud". De bundel werd al eerder bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs.

De jury, voorgezeten door Jozef Deleu, over de bundel van Lieke Marsman:
In "Wat ik mijzelf graag voorhoud" verschuift Lieke Marsman het brandpunt van haar blik voortdurend. Marsman onderzoekt tastend, speels en beschouwend werkelijkheid en taal. De lezer volgt de dichteres in haar denkbewegingen – hij is getuige, wordt deelgenoot. Dat maakt deze bundel zo intrigerend...

Marsmans poëzie wekt de indruk dat zij ter plekke ontstaat en zich ontrolt, alsof de dichter zélf verrast wordt door de loop en monding van haar gedachten – gedachten over dromen, herinneringen, gebeurtenissen, de taal. Maar hoezeer de focus telkens ook wordt verlegd, de gedichten zijn van A tot Z helder, de beelden treffend, de verzen welluidend.
Lieke Marsman debuteerde als dichteres op www.tirade.nu, het literair tijdschrift van uitgeverij van Oorschot, waar ze een blog bijhield en het werk van generatiegenoten vertaalde en besprak. Recent werk kun je steeds lezen op haar blog: blauwvogel.wordpress.com.

De poëzieprijs "Het Liegend Konijn" wordt tweejaarlijks uitgereikt door het Vlaams-Nederlands Huis de Buren en door het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn. Met de prijs willen de organisatoren de Nederlandstalige poëzie promoten helpen verspreiden in Europa. De winnaar krijgt een geldprijs van €2.500 euro, de publicatie van 1 gedicht dat vertaald wordt in de 23 officiële talen van de EU en de integrale vertalingen van zijn of haar werk naar het Frans, Duits en Engels.

Meer info: www.hetliegendkonijn, www.deburen.eu, blauwvogel.wordpress.com

International Impac Dublin Literary Award 2011 voor Colum McCann

De Ierse auteur Colum McCann won de prestigieuze International Impac Dublin Literary Award 2011 met zijn roman "Let the great world spin" (vert. "Laat de aarde draaien", uitg. De Harmonie). Het boek haalde het van 161 andere boeken, genomineerd door 166 openbare bibliotheken uit 43 landen. McCann werd voor zijn bestseller al eerder bekroond met twee Amerikaanse literaire prijzen: de National Booksellers Award en de National Book Award.

"Let the great world spin" speelt zich af in New York in 1974, waar een koorddanser tussen de pas gebouwde Twin Towers loopt. In de roman komen grote literaire thema’s als liefde, verlies, plicht en zingeving samen in een bruisend verhaal.

De International Dublin Literary Award wordt jaarlijks georganiseerd door het stadsbestuur van Dublin en IMPAC en staat open voor boeken in alle talen. De prijs is naast de meest internationale ook één van de meest lucratieve ter wereld met een waarde van maar liefst €100.000.

Een overzicht van de genomineerde boeken (longlist en shortlist) vind je op de website van de literaire prijs. Deze boeken vind je uiteraard ook terug in de catalogus van de Kortrijkse bib!

Colum McCann over "Let the great world spin":



Meer info: http://www.impacdublinaward.ie/index.htm, http://www.colummccann.com/

Cinébib "Docu": twintig markante documentaires



De bibliotheek is méér dan alleen boeken en dat bewijzen we met onze deelname aan het project "Cinébib". Driemaandelijks bieden we, dankzij de samenwerking met Winob en Cinema Novo, twintig kwalitatieve films aan die je terugvindt in de Cinébib display. Deze films kun je gratis ontlenen in de afdeling beeld en geluid.

De komende drie maanden staan in het teken van "Documentaires". Op televisie worden we om de oren geslagen met docureeksen en realityshows, ook in bioscopen en op filmfestivals wint
het docugenre aan populariteit. Om deze reden werd een kwalitatieve selectie van de betere documentaire samengesteld.

Als achtergrondinformatie bij de twintig dvd's vind je de gratis Cinébib-brochure met o.a. een bijdrage van Robrecht Vanderbeeken. In het artikel "Documentaire is meer dan goedkope cinema" geeft hij een kritische en beschouwende kijk op de verschillende facetten van de term en/of op het genre documentaire. Bovendien tracht hij zo het groeiende succes van documentaires te verklaren. In een tweede artikel geeft Vanderbeeken een ongeziene en diepgravende analyse bij het werk "Enjoy Poverty" van Renzo Martens, slechts één van de boeiende dvd’s die is opgenomen in de selectie documentaires.

De "Docu" Cinébib-brochure vind je in de afdeling beeld en geluid van de bib maar die kun je hieronder alvast ook digitaal bekijken:
Cinébib: Docu

Veel kijk- en ook leerplezier!

Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, www.cinebib.be, www.winob.be

donderdag 16 juni 2011

Esta Luisterboek Award 2011

De Esta Luisterboek Award 2011 werd gisteren uitgereikt aan Gijs Scholten van Aschat. De Nederlandse (toneel)acteur ontvangt deze prijs, een "hoorkonde", voor het voorlezen van De tuinen van Dorr (Paul Biegel).
Zowel de vakjury als de publieksstemmers vonden hem dus de "beste voorlezer van Nederland".

De vijf overige genomineerden op de shortlist waren:
  • De laatste liefde van mijn moeder - Dimitri Verhulst
    voorgelezen door Dimitri Verhulst
  • Reckless’ - Cornelia Funke
    voorgelezen door Jan Meng
  • Anna, deel 3 - Annie van Annejet van der Zijl
    voorgelezen door Annemarie Prins
  • Plattegrond van een jeugd - Wanda Reisel
    voorgelezen door Wanda Reisel

De prijsuitreiking luidt tradititegetrouw ook altijd de Week van het Luisterboek in, die in Nederland nog loopt tot 26 juni.

In onze bibcatalogus vind je natuurlijk deze titels terug, al dan niet als luisterboek!

meer info via www.estamagazine.nl

Theater Antigone en Théatre National winnen bekroond door het Prins Filipfonds


Het Kortrijkse Theater Antigone werd samen met het Brusselse Théâtre National bekroond met de eerste Prijs van het Prins Filipfonds. De prijs, ter waarde van €25.000 wordt toegekend aan projecten die de toenadering bevorderen tussen de drie gemeenschappen in België.

De theatergezelschappen kregen de prijs voor "Life:Reset" en "Baal", twee theaterproducties die ze samen produceren. Beide voorstellingen worden zowel in het Frans als in het Nederlands gespeeld en worden omkaderd door tal van activiteiten zoals lessen Nederlands voor de Franstalige acteurs, voor- en nabesprekingen, workshops, educatieve pakketten, enz... Met het prijzengeld wordt het initiatief verder uitgebreid.

Ook het literaire festival Passa Porta, een tweejaarlijks initiatief van het meertalige literatuurhuis Passa Porta en de vzw’s Het Beschrijf en Entrez Lire, kreeg een prijs van €25.000. Het festival richt zich zowel op Nederlands- als op Franstaligen, en nodigt veel buitenlandse gasten uit. Het thema van afgelopen maart was “On the move” of reizen. Voor Passa Porta gingen Anne Provoost en Alain Bertrand, auteurs aan weerskanten van de taalgrens, een tijdje in elkaars huis wonen om te schrijven.

Het KunstenFestivaldesArts en de Homeless Cup, een voetbalproject voor dak- en thuislozen, kregen een eervolle vermelding.

Meer info: www.prins-filipfonds.org

woensdag 15 juni 2011

Vanavond: maansverduistering


Vanavond kunnen we na zonsondergang een maaneclips waarnemen. Iedereen ter wereld zal dit kunnen bewonderen, enkel Noord-Amerika niet. Uitzonderlijk duurt de maaneclips deze keer zelfs minstens honderd minuten.
Om dit spektakel niet te hoeven missen besloot Google om, net als vorig jaar, samen met de "Slooh Space Camera" deze eclips live te streamen. Er wordt zelfs live commentaar voorzien zodat iedereen online hiervan kan meegenieten.

Speciaal voor de gelegenheid ontwierp Google ook een aangepaste Doodle:

Europese Literatuurprijs 2011 voor Marie NDiaey

De Europese Literatuurprijs 2011 gaat naar Marie NDiaey voor haar roman Trois Femmes Puissantes (Drie sterke vrouwen). Voor dit boek ontving de Frans-Senegalese schrijfster eerder al de Prix Goncourt (2009). Tijdens de officiële prijsuitreiking op 3 september (Manuscripta) zal Marie NDiay als prijs een geldsom krijgen van 10 000 EUR en 2500 EUR gaat naar de vertaler, Jeanne Holierhoek.
De Europese Literatuurprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en bekroont zowel de auteur als de vertaler van "de beste Europese roman die in 2010 in Nederlandse vertaling is verschenen". Met deze prijs willen de initiatiefnemers - De Groene Amsterdammer, Nederlands Letterenfonds, Academisch cultureel Centrum SPUI25 - nadrukkelijk aandacht vragen voor de rijke verscheidenheid aan literaire vertalingen uit de hedendaagse Europese romanliteratuur.

In dit indringende drieluik, dat zich zowel in Frankrijk als in Senegal afspeelt, slaagt NDiaye er in om stilistische complexiteit te laten versmelten met bondigheid en eenvoud. De aloude thema's van onderdrukking en uitbuiting krijgen bij NDiaye een menselijk gezicht, een intense verdieping en een wrange schoonheid. Vertaalster Jeanne Holierhoek geeft in het herscheppen van haar stijl blijk van grote vrijheid, syntactische souplesse, een rijk vocabulaire en onnadrukkelijke virtuositeit. Het resultaat is een vertaling die even melodieus is als het origineel.

(uit het juryrapport)

Een dertiental onafhankelijke boekhandels kozen eerst een longlist van 13 titels, daarna stelde de jury een shortlist samen. Naast Marie Ndiaye waren dit de overige genomineerden:
  • HHhH - Laurent Binet (vertaler Liesbeth van Nes)
  • Dat weet je niet - Jens Christian Grøndahl (vertaler Annelies van Hees)
  • De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet - David Mitchell (vertalers Harm Damsma en Niek Miedema)
  • De werkplaats van de duivel - Jáchym Topol (vertaler Edgar de Bruin)

Meer info: www.manuscripta.nl

In de pers: "Blokken in Oranje zaal"

In de Krant van West-Vlaanderen van 10 juni werd een mooi artikel gepubliceerd over de studentenblok in de nieuwe "Oranje zaal" van de Kortrijkse bib:

dinsdag 14 juni 2011

Bronzen Adhemar 2011 voor Steven Dupré

De Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2011 wordt toegekend aan striptekenaar Steven Dupré. Hij zal zijn prijs, 12500 EUR en een 'Adhemar'-beeldje van Frank-Ivo Van Damme, ontvangen tijdens het Strip Turnhout-festival (10 december 2011). Steven Dupré kennen we vooral van de stripreeks Sarah en Robin, maar ook Coma en Wolf zijn van zijn hand.

De Bronzen Adhemar (vroeger de Stripgidsprijs) wordt al sinds 1977 uitgereikt met als doel Vlaamse striptekenaars aan te moedigen en om het Vlaams beeldverhaal te bevorderen. Vanaf 2003 werd de Bronzen Adhemar ook een Vlaamse Cultuurprijs en kreeg de laureaat - naast het traditionele beeldje - ook een geldprijs.
Eerder winnaars zijn o.a. Willy Linthout (juryvoorzitter dit jaar), Kim Duchateau, Jan Bosschaert, Erik meynen, Merho, Kamagurka en Hec Leemans.

Steven Dupré is een uitstekend ambassadeur van de Vlaamse strip: zijn tekenwerk bezit universele kwaliteiten, hij heeft visie en integriteit, weet goed waar hij mee bezig is en heeft succes in het buitenland. Hij vertoont vakmanschap in alle facetten van het métier: verhaal, pagina -opbouw, compositie, perspectief, zin voor detail, zwart-witcontrasten, decors, anatomie, …

Zijn tekeningen zijn secuur, stralen een grote naturel uit en hebben nooit aan kwaliteit ingeboet. Ook als scenarist beheerst hij met verve de kunst om zijn publiek mee te voeren naar een levensecht, parallel universum in fijnzinnige verhalen met veel psychologische diepgang. [...]

De jury waardeert Steven Dupré als integer en veelzijdig totaalauteur die het zichzelf nooit gemakkelijk maakt en looft de constante kwaliteit doorheen heel zijn oeuvre.
(uit het juryrapport)

Meer info: www.stripturnhout.be, www.stevendupre.be

Sinksenverkoop 2011: de foto's


meer foto's van bibactiviteiten via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

maandag 13 juni 2011

Vandaag zijn alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten!

Op pinkstermaandag 13 juni zijn alle Kortrijkse (buurtbibliotheken) gesloten. Op Pinkstermaandag zijn zowel de centrale bib als alle buurtbibliotheken gesloten.

Morgen staat het bibteam terug paraat!

zondag 12 juni 2011

Vandaag: Sinksenverkoop!

Vandaag kan je tijdens onze Sinksenverkoop heel wat romans, reisgidsen, cd's, lp's, pc-games, strips, tijdschriften, kinder- en jeugdboeken op de kop tikken aan interessante prijzen. Het gaat om dubbels en materialen die niet langer thuishoren in de collectie. Hét moment om te snuisteren, vakantielectuur in te slaan of een klassieker te kopen.

Je kan ons vinden in de Leiestraat, aan de ingang van de centrale bib tussen 7u en 17u.

Met de opbrengsten willen we investeren in een groener Kortrijk om zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Voor elk boek een boom planten is uiteraard niet haalbaar. Wel zal in de komende jaren in de onmiddellijke omgeving van alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken een boom aangeplant worden. Wie weet kan je dan op een zomerse dag genieten van een leuk boek onder zo'n 'Boekenboom!

vrijdag 10 juni 2011

Orange Prize for Fiction 2011 voor Téa Obreht



De Servisch-Amerikaanse auteur Tea Obreht (°1985) won de Orange Prize for Fiction 2011 voor haar debuutroman en bestseller "The Tiger's Wife" (uitg. Weidenfeld & Nicolson). De literaire prijs is al aan de 16e editie toe, bestaat uit een bedrag van £30.000 en een bronzen "Bessie" en wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste Engelstalige roman geschreven door een vrouwelijke auteur. Op haar 25ste is Obreht de jongste auteur ooit die de prijs wint.

"The Tiger's Wife" " speelt zich af in een Balkanland dat verwoest is door een militair conflict en vertelt het verhaal van Natalia een jonge dokteres die het leven van haar geliefde grootvader probeert te reconstrueren na zijn dood in mysterieuze omstandigheden.

Bettany Hughes, juryvoorzitster, over Téa Obreht en haar boek:
The Tiger's Wife is een uitzonderlijk boek en Téa Obreht is een spannend nieuw talent. Obreht's observatietalenten en haar inzicht in de wereld zijn opmerkelijk. Door het vakkundig spinnen van een reeks magische verhalen is ze er in geslaagd om de tragedie van het Balkanconflict tot in onze woonkamers te laten doordringen met een bitterzoete levendigheid.

Het boek herinnert er ons aan hoe makkelijk we in de barbaarsheid kunnen vervallen maar heeft het ook over de breedte en de diepte van liefde. Obreht viert het vertellen van verhalen en helpt ons om te onthouden dat het de verhalen zijn die we over onszelf en over anderen vertellen die ons maken wie we zijn en de wereld maken hoe die is.
Winaars van vorige edities waren o.a. Barbara Kingsolver voor "The Lacuna" (2010), Marilynne Robinson voor "Home" (2009) en Rose Tremain voor "The Road Home" (2008).

Meer info: www.orangeprize.co.uk, www.teaobreht.com

"Duke Nukem Forever" na 14 jaar in de winkelrekken



Het langverwachte en beruchte first-person-shooter videospel "Duke Nukem Forever" (PC/Windows, Xbox 360 en PlayStation 3) ligt vanaf vandaag in de Europese winkelrekken. Duke Nukem Forever is het vervolg op de cultfavoriet Duke Nukem 3D en was maar liefst 14 jaar in ontwikkeling. Het spel werd berucht in de videospelindustrie door het langdurige en tumultueuze ontwikkelingsproces en de overstap op diverse "game engines" doorheen de jaren en werd zo hét synoniem van zgn. "vaporware". Het bekende Amerikaanse Wired News bekroonde het veelgeplaagde spel met verschillende "Vaporware Awards" en zelfs met een exclusieve "Vaporwire Lifetime Achievement" in 2003. Gefrustreerde fans en journalisten suggereerden doorheen de jaren ook verschillende alternatieve namen voor het spel zoals: "Duke Nukem (Taking) Forever", "Duke Nukem Whenever", "Duke Nukem Neverever", "Duke Nukem If Ever" en de klassieker "Duke Nukem ForNever".

Na een ontwikkelingsproces van 13 jaar door de oorspronkelijke bedenkers en ontwikkelaars 3D Realms, bevestigde uitgeverij 2K games in september 2010 dat de ontwikkeling van het spel werd overgenomen door Gearbox Software (Borderlands, Brothers in Arms, ...). Er volgde echter nog een (aller)laatste uitstel in mei 2011 van nog een extra maand vooraleer het spel een wereldwijde lancering kreeg op 10 juni 2011. Amerikaanse spelers moeten echter... nog een extra vier dagen wachten vooraleer ze aan de slag kunnen met de legendarische Duke.

Meer info: www.dukenukem.com

Zilveren Griffels en Penseel voor Belgische jeugdauteurs



De Nederlandse Stichting CPNB maakte op donderdag 9 juni de winnaars bekend van de Zilveren Griffels en de Zilveren Penselen, uitgereikt aan de best geschreven en best geïllustreerde kinderboeken van het voorbije jaar, bekend. De Griffeljury bekroonde dit jaar het maximale aantal van 10 kinderboeken met een Zilveren Griffel. Drie van deze prijzen gingen naar Belgische jeugdauteurs en een illustratrice.

Auteur, acteur en regisseur Michel de Cock kreeg dit jaar twee Zilveren Griffels voor "Hoe oma almaar kleiner werd" (uitg. Querido) in de categorie vanaf zes jaar en voor "Vliegen tot de hemel" (uitg. Davidfonds/Infodok) vanaf negen jaar. In de categorie tot zes jaar ontving Kitty Crowther, een Britse schrijfster/illustratrice die in Brussel woont, een Zilveren Griffel voor haar bedtijdverhaal "En?" (uitg. De Eenhoorn). Crowther kreeg vorig jaar ook al de Astrid Lindgren Memorial Award, de belangrijkste internationale prijs voor kinderliteratuur. Illustratrice Vanessa Verstappen kreeg voor haar illustraties in het boek "Armandus de Zoveelste" van Dimitri Leue, een Zilveren Penseel.

Een overzicht van alle winnaars in alle categoriën vind je op de website van de Stichting CPNB.

Tijdens het Kinderboekenbal op 4 oktober wordt bekend welk van deze boeken bekroond wordt met de Gouden Griffel. De winnaars van de Zilveren Penselen dingen alle drie mee naar het Gouden Penseel dat op 28 september wordt uitgereikt.

(via: Stichting CPNB)

Meer info: web.cpnb.nl

donderdag 9 juni 2011

96e verjaardag Les Paul


Vandaag viert de Google doodle de muzikant en uitvinder Les Paul (9 juni 1915 – 12 augustus 2009). Hij staat wereldwijd gekend als één van de pioniers in de ontwikkeling van de elektrische gitaar.


Om zijn 96e verjaardag te vieren werd er daarom door Google een bespeelbare elektrische gitaar in het leven geroepen. Door met de muis over de snaren te bewegen of door je toetsenbord te gebruiken kan je muziek maken. Je zelfgemaakte composities kan je zelfs tot 30 seconden lang opnemen en daarna de wijde wereld insturen.


(via infocaris)

Themalijst Italiaanse Film



(deel 8/12 uit de BBC-four documentaire)

Italië is altijd al een belangrijk Europees filmland geweest. We kunnen, als cinéfiel, allemaal wel enkele films opnoemen maar hier in dit redelijk uitgebreide overzicht hebben we geprobeerd de beste Italiaanse films uit de laatste 60 jaar op een rijtje te zetten.

Wil je meer ontdekken over "Italiaanse Film"? De medewerkers van de bib stelden een overzicht samen in de themalijst "Italiaanse Film" Deze kun je alvast hier (pdf, 900kb) downloaden of hieronder bekijken via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:

Themalijst Italiaanse Film

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

woensdag 8 juni 2011

Themastand: Bioweek 2011

Bioweek 2011Deze week is het de lekkerste week van het jaar!
Nog tot zondag staat 'bio' - in al haar facetten - volop in de kijker in gans Vlaanderen. Heel wat bioboerderijen, -winkels, -organisaties, -fabrikanten en -koks zetten hun deuren open en laten ons kennismaken met hun bioproducten. Ook zijn er tal van workshops, feestjes en sneukeltochten gepland.
Een volledig programma met alle activiteiten kan je terugvinden via www.bioweek.be.

Ook in onze bib kan je deze week kennismaken met een aantal bioproducten uit onze streek. Dagelijks zal bio-boerderij 't Goed ter Heule plukverse groenten en fruit leveren voor onze themastand. Smakelijk!


meer foto's van bibactiviteiten via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

Beluister gratis boekfragmenten

Op de Nederlandse website www.boekfragment.nl kun je online en gratis fragmenten beluisteren uit bekende en minder bekende boeken. Je vindt er o.a. "Zomerhuis met zwembad" van Herman Koch, "Rood" van Midas Dekkers, "Het vertrek van de mier" van Toon Tellegen, "Als een kinderhemd" van Kristien Hemmerechts, "De heks van Portobello" van Paulo Coelho en "Poes Poes Poes" van Annie M. G. Schmidt.

Boekfragment.nl is een initiatief van Uphill Battle boekpromotie. De inhoud wordt verzorgd door de redactie van de Nederlandse Boekenkrant.

(via: biblog Maaseik)

Meer info: www.boekfragment.nl, www.uphillbattle.nl, www.boekenkrant.com

dinsdag 7 juni 2011

Sprinters voor de maand juni



De sprinters voor de maand juni bestaan uit volgende toppers:
Wat is een sprinter? De populairste boeken van de maand in de bib. De uitleentermijn van de boeken is 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kunt maar 1 sprinter ontlenen.

maandag 6 juni 2011

Gouden Strop 2011 voor Gauke Andriesse

Tijdens de Avond van het Spannende Boek werd de Gouden Strop 2011 uitgereikt aan Gauke Andriesse voor zijn boek De handen van Kalman Teller. Hij wint hiermee een geldprijs van 10000 EUR en een sculptuur.
In een genre waarin doorgaans de losse eindjes keurig aan elkaar worden geknoopt, durft Andriesse het aan wat losse eindjes open te laten. En die klagen nog lang na.
(uit het juryrapport)

Samen met Gauke Andriesse stonden ook deze auteurs op de shortlist, zij werden door de jury gekozen uit maar liefst 111 inzendingen:

De Gouden Strop is sinds 1986 een jaarlijks initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs en wordt gesteund door The Read Shop en Stichting LIRA Fonds. De prijs, die dit jaar aan haar 25e editie toe is, werd vernoemd naar het boek De Gouden Strop van Joop van den Broek.
Ook wordt er telkens een Schaduwprijs uitgereikt aan het Beste Spannende Debuut. Dit jaar gaat die naar Linda Jansma voor haar boek Caleidoscoop.


Meer info: www.degoudenstrop.nl

vrijdag 3 juni 2011

In de pers: Fris groen in de bib

In de Stadskrant Kortrijk van deze maand staat een mooi artikeltje over de recente vernieuwingen in de leeszaal: