vrijdag 30 september 2011

Hella S. Haasse overleden

Uitgeverij Querido maakte vandaag bekend dat de Nederlandse schrijfster Hella S. Haasse na een kort ziekbed overleden in haar woonplaats Amsterdam. Zij werd drieënnegentig jaar.

Hella S. Haasse werd in 1918 geboren in Batavia. Na een korte toneelcarrière begon ze tijdens de Tweede Wereldoorlog te schrijven. Oeroeg(1948), haar prozadebuut, betekende haar grote doorbraak.
In de jaren die volgden bouwde zij een indrukwekkend en monumentaal oeuvre op, dat bestaat uit historische romans zoals Het woud der verwachting en De scharlaken stad, documentair-historische romans zoals Mevrouw Bentinck en Heren van de thee, Indische romans Oeroeg en Sleuteloog en hedendaagse romans als De wegen der verbeelding en Fenrir.

De literaire kern van haar oeuvre beslaat meer dan twintig romans, een verhalenbundel, vijf autobiografische boeken en enkele essaybundels. Daarnaast schreef zij talloze toneelstukken en liedteksten. Haar werk wordt in negentien landen in vertaling uitgegeven.

Hella S. Haasse werd bekroond met de Constantijn Huygensprijs, de Annie Romeinprijs, de P.C. Hooftprijs, de Dirk Martensprijs en tweemaal de Publieksprijs. Voor "de artistieke en menselijke waarde van haar veelzijdige oeuvre" ontving zij in 2004 uit handen van koningin Beatrix de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren.

De boeken van Hella S. Haasse vind je terug in de online catalogus van de Kortrijkse bibliotheek.

(via: persbericht www.hellahaasse.nl)

Meer info: www.hellahaasse.nl

Gouden Penseel 2011 voor Blexbolex

De Franse illustrator Blexbolex (Bernard Granger) won het Gouden Penseel 2011 voor zijn kinderboek "Seizoenen"(uitg. Clavis). De prijs wordt elk jaar door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) uitgereikt aan het mooist geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar.

Het is meteen ook voor het eerst dat een buitenlands boek het Gouden Penseel wint.  In het reglement van de prijs staat dat enkel een oorspronkelijk Nederlands boek de prijs kan winnen. De Penseeljury kwam dit jaar voor het probleem te staan dat de drie mooiste boeken geïllustreerd waren door buitenlanders. "Je kunt dan", aldus de jury, "trouw aan het reglement, de eerste prijs toekennen aan de nummer 4 – een Nederlander – maar de jury wilde het Gouden Penseel aan het allermooiste boek toekennen." De CPNB besloot daarom om voor één keer af te wijken van het reglement.

De jury over "Seizoenen":
Seizoenen is een even rauw als poëtisch boek met ogenschijnlijk minimale beeld- en tekstelementen dat de lezer op een associatieve manier meesleept door een verrassende, zelfs vervreemdende wereld
Het volledig juryrapport kun je hier terugvinden.

De Zilveren Penselen werden uitgereikt aan:
  • Vanessa Verstappen, tekst door Dimitri Leue - Armandus de Zoveelste (uitg. Terra Lannoo)
  • Joëlle Jolivet - Kleur alles (uitg. Harmonie)
De Vlag & wimpels van de Penseeljury 2011, de eervolle vermeldingen, gingen naar:
  • 18 Nederlands illustratoren, tekst door Nicolaas Matsier - Avonturen van Baron von Münchhausen (uitg. Hoogland & Klaveren)
  • Tjalling Houkema - De staart van meneer Kat (uitg. Gottmer)
  • Wendy Panders, tekst Marjet Huiberts - Roodkapje was een toffe meid (uitg. Gottmer)
 (via: cpnb.nl


Meer info: www.cpnb.nl, Blexbolex op Wikipedia

Poëtisch kapsalon

Onze kapsters zijn niet enkel haarartiesten, het zijn ook kakelende babbelaars. Van wachtrij tot de klant zelf: iedereen krijgt gedichten te horen, kan meezingen met de staartjesrap, speelt mee met een knip-en-krol-woordspel en noem maar op.

Deze leuke activiteit gaat door in de Centrale Bibliotheek Kortrijk op zaterdag 15 oktober 2011 (de verwendag van de bibliotheekweek) van 10u30 tot 12u.

Voor jong en oud!

Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - Oranje Zaal - van 10u30 tot 12u - gratis - vrij toegankelijk

donderdag 29 september 2011

Academica Literatuurprijs voor Peter Buwalda


(video: www.whyilovethisbook.com)
De Nederlandse schrijver Peter Buwalda won onlangs de Academica Literatuurpijs 2011 voor het beste Nederlandstalige fictiedebuut met zijn boek "Bonita Avenue". De uitreiking vond plaats in Theater Diligentia te Den haag. Het boek werd eerder genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Gouden Strop. De debuutroman van Buwalda is momenteel nog genomineerd voor de NS Publieksprijs en staat ook op de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs.

"Bonita Avenue" is een meeslepende debuutroman over noodlot en verval, idylle en schoonheid waarin het verhaal vertelt wordt van Joni Sigerius. Als dochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft ze samen met haar vriend Aaron een handeltje ze maar liever voor haar krachtige en briljante vader verborgen houdt. Het is in het jaar van de vuurwerkramp dat ook in het gezin de boel explodeert. Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, die zomer komt ook de enige en echte zoon van Sigerius vrij uit de Scheveningse gevangenis. Acht jaar later pas – Joni verdient inmiddels miljoenen in Los Angeles – verneemt Aaron wat er zich in 2000 werkelijk heeft afgespeeld.

Peter Buwalda (°1971) is een Nederlands journalist, schrijver en redacteur bij diverse uitgeverijen. Hij was medeoprichter van het literair poptijdschrift WAH WAH. Daarnaast schreef hij essays en verhalen voor tijdschriften als Bunker Hill, De Gids, Hollands Maandblad en Vrij Nederland.

De vijf nominaties voor de Academica Literatuurpijs 2011 waren:
  • Menno Lievers - De val van Hippocrates (uitg. De Bezige Bij)
  • Gerrie Hondius - Ik ontmoette een man (uitg. Contact)
  • David Pefko - Levi Andreas (uitg. Van Oorschot)
  • Peter Buwalda - Bonita Avenue (uitg. De Bezige Bij)
  • Bart Vercauteren - Het graf van de voddenraper (uitg. Houtekiet)
De literaire prijs werd eerder uitgereikt aan o.a. Anna Enquist, Erwin Mortier en Gerbrand Bakker. Vorig jaar won Ellen Heijmerickx met Blinde wereld. De prijs heeft een waarde van €10.000.

(via: Vlabin-vbc)

Meer info: www.academicadebutantenprijs.nl

Stad Kortrijk lanceert nieuwe huisstijl


Kortrijk bruist van bedrijvigheid en maakt haar imago van warme stad steeds meer waar. Niet voor niets krijgt de stad vanuit diverse hoeken de stempel opgekleefd van een stad in beweging en het stadsbestuur zet zich de laatste jaren specifiek in om deze motor draaiende te houden. Het dynamische karakter weet mensen immers te inspireren om in Kortrijk hun ding te doen: wonen, werken, ondernemen, bezoeken, vrije tijd doorbrengen, ... De unieke synergie van dit alles zorgt ervoor dat een frisse wind door Kortrijk waait.

Om op dit elan verder te gaan, drong zich ook de beslissing op om even met de stofborstel langs het eigen uitstalraam te passeren. Het is dan ook niet zonder enige trots dat de stad Kortrijk haar nieuwe huisstijl lanceerde. De nieuwe huisstijl van de stad symboliseert de metamorfose die Kortrijk de afgelopen jaren heeft ondergaan.

De invoering van de Kortrijkse stadshuisstijl betekent ook de lancering van een nieuw stadslogo. Vormgever van de stad Yves Debaes zorgde voor het ontwerp van het nieuw stadslogo en de nieuwe huisstijl; het team Communicatie was de motor bij de ontwikkeling en implementatie ervan. Het kon hiervoor uiteraard rekenen op de steun van vele collega-directies en vond in het college van Burgemeester en Schepenen een gewaardeerd klankbord om het project mee vorm te geven.

De invoering van een nieuwe huisstijl voor een stad vormt een heus huzarenstukje. Het betekent onder meer dat alle drukwerk van de stad in een nieuw kleedje gestopt wordt, dat de Stadskrant een nieuwe layout kreeg, dat ook de surfende medemens via deze stadswebsite kan meegenieten van "Kortrijk nieuwe stijl", dat er nieuwe banners voor in het straatbeeld worden gemaakt, dat de belettering van auto's wordt aangepast of dat er afspraken gemaakt werden over de briefwisseling die vanuit de stad vertrekt.

Ook de Kortrijkse bib kreeg een nieuw logo in de nieuwe huisstijl van de stad. Dit nieuwe logo wordt gefaseerd ingevoerd in de centrale bib en de buurtbibliotheken. We zijn natuurlijk bijzonder trots op ons nieuw biblogo!


Een nieuw kleedje verandert weliswaar de ziel van onze stad niet, maar accentueert wel haar schoonheid en weet als geen ander te verleiden. De kans dat ook jij ten prooi valt aan Kortrijk is niet onbestaande...

(via: Stad Kortrijk)

Meer info: www.kortrijk.be/huisstijl

Van boom tot muziekinstrument in de muziekfanfare

Iedereen maakt zijn instrumentje. Of dat nu een vlierfluitje is of een ferme klepper, het zal klinken in onze slotvoorstelling!

Niet alleen leer je iets bij over de oorsprong van de materialen, tegelijk leren we enkele liedjes en dansen we in het rond. Neem gerust je mama en papa mee, maar let op, klop niet op je vingers!

Deze leuke en leerrijke knutselactiviteit gaat door in de Centrale Bibliotheek Kortrijk op zaterdag 15 oktober 2011 (de verwendag van de bibliotheekweek) van 10u30 tot 12u.

Vanaf 3 jaar, dus ook voor tieners, ouders, ...

Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - Oranje Zaal - van 10u30 tot 12u - gratis - inschrijven is niet verplicht maar wel aangewezen - beperkte plaatsen!

woensdag 28 september 2011

"Dankzij de bib..." maken we van de Bibliotheekweek 2011 een spetterend feest

Sinds jaar en dag staat de Vlaamse bibliotheekweek in het geheugen gegrift van iedereen die de bibliotheken een warm hart toedraagt. De bibliotheekweek vindt dit jaar plaats van 15 tot en met 22 oktober 2011 en draagt het thema "Dankzij de bib…", niet toevallig een dankbaar thema om af te toetsen wat de bibgebruiker te danken heeft aan de bib. Traditiegetrouw betekent de verwendag op 15 oktober 2011 het startschot van een week barstensvol leuke activiteiten.

Het programma krijgt wat extra cachet door de lancering van ons nieuwe duurzame project "De Boekenboom". Onder het motto "Dankzij de bib wordt je ecologische voetafdruk kleiner" investeert de Kortrijkse bibliotheek voortaan de opbrengst van de boekenverkoop in enkele heuse ‘boekenbomen’. Hiermee wil de bibliotheek iets terug geven aan het milieu om de impact die ze heeft op de natuur te verkleinen. De eerste reeks bomen staat gedurende de ganse bibliotheekweek in de inkomhal van de centrale bibliotheek waar ze op 22 oktober 2011 om 09u30 gehuldigd worden door Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege alvorens een vaste stek te krijgen in het groene lint van Kortrijk. Daarna krijgen ook alle buurtbibliotheken een eigen "boekenboom".

"Dankzij de bib krijg je een week om nooit meer te vergeten", laat het een zin zijn die de bibliotheekweek anno 2011 typeert. Ontdek hieronder het volledige programma:

Zaterdag 15 oktober 2011


Workshop: "Van boom tot instrument in de muziekfanfare
"
Iedereen maakt zijn instrumentje. Of dat nu een vlierfluitje is of een ferme klepper, het zal klinken in onze slotvoorstelling. Niet alleen leer je iets bij over de oorsprong van de materialen, tegelijk leren we enkele liedjes en dansen we in het rond. Neem gerust je mama en je papa mee, maar let op, klop niet op je vingers.

10u30-12u30 - 13u30 – 15u30 - gratis - afdeling beeld en geluid (-1) - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk


Pöetisch kapsalon
Onze kapsters zijn niet enkel haarartiesten. Het zijn ook kakelende babbelaars. Van wachtrij tot de klant zelf: iedereen krijgt gedichten te horen, kan meezingen met staartjesrap, speelt mee met een knip-en-krol-woordspel en noem maar op.

10u30-12u - gratis - jeugdafdeling (-1) - Centrale bibliotheek Leiestraat 30, Kortrijk

Gametornooi
Voor de vierde maal organiseert de bib terug een gametornooi. Ben je een gamer en speel je graag de stukken van het scherm, dan kun je meedingen naar de hoofdprijs van het tornooi: een PLAYSTATION 3. Verder zijn er nog waardebonnen van Game Mania te winnen!

10u30-13u30 - gratis - vanaf 12 jaar - Oranje Zaal (+1) - inschrijven via 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be - beperkte plaatsen - Oranje zaal - Centrale bibliotheek Leiestraat 30, Kortrijk

De Letter Geletterden
Ludieke fanfare die je met een lach de bibliotheek binnenhaalt.

11u30-13u30 - gratis - Centrale bibliotheek Leiestraat 30, Kortrijk

Workshop "hapjes maken
"
Oxfam leert je op een eerlijke manier hapjes maken.

10u30-12u30 - gratis - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

Workshop Bloemschikken

Met de bloemen van Vincent Docquir hebben vele mannen hun vrouwen al verrast. Heb je toch de boot gemist? Geen nood, de fameuze Kortrijkse bloemist komt je met plezier vertellen hoe je zelf een boeketje samenstelt in zijn boeiende workshop ‘Bloemschikken’.

14u30-15u30 - gratis - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

Maandag 17 oktober 2011


Boterhammen in de bib: Jan Allein – "Over gsm- en andere straling"
De gsm is zowat het voornaamste communicatiemiddel geworden. Maar is de gebruikte technologie wel zo ongevaarlijk als de producenten beweren? Wat met GSM- en andere straling? De ondertoon laat steevast vermoeden dat die straling niet zo onschuldig is. In een onderhoudende lezing vertelt biochemicus Jan Allein alles over de effecten van gsm- en andere straling op je gezondheid. Met sprekend gemak maakt hij duidelijk wat het verschil is tussen golven die je gsm, microgolf, draadloos internet en gsm-masten uitzenden en welke voorzorgen je hiertegen kunt nemen. Het past perfect binnen de doelstelling die Jan Allein als coördinator van de onafhankelijke werkgroep Beperk De Straling nastreeft, namelijk het informeren van publiek en het beleid over de mogelijke gevolgen van nieuwe, draadloze technologieën.

Meer info: www.beperkdestraling.org

12u15 – 13u15 - €5 / €2,5 (CJP-tarief), incl. soep - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - i.s.m. Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen

Donderdag 20 oktober 2011:

Boekenbomen: Film! Film! Film! De impact die ontbossing op de natuur heeft, kun je nog het beste aantonen aan de hand van scherpe beelden. De filmavond start met een korte intro van de bekende natuurfotograaf Yann-Arthus Bertrand die hallucinante natuurbeelden bevat.

De film "Green" vertelt het verhaal van een vrouwelijke Orang-Oetan die haar natuurlijke biotoop, het Indonesisch regenwoud, langzamerhand ziet verdwijnen en dreigt ten onder te gaan aan de ontbossing die op vandaag nog steeds actueel is. In amper een uur slaat regisseur Patrick Rouxel je om de oren met een pakkende documentaire die al een boel prijzen wegkaapte.

Meer info: www.greenthefilm.com

19u30 – 21u - gratis - afdeling beeld en geluid (-1) - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

Vrijdag 21 oktober 2011:


Letterkoorts: een literaire wandeling door Kortrijk Verhoogde lichaamstemperatuur bij het horen of lezen van prachtige proza? Voor deze zware vorm van Letterkoorts krijg je het perfecte geneesmiddel toegediend in Kortrijk, dit tijdens een verrassend literair evenement. De twaalf bibliotheken uit Regio Kortrijk bundelen de krachten voor de organisatie van Letterkoorts 11. Het wordt een boeiende tocht langs verrassende locaties met vertrek- en eindpunt in de Schouwburg van Kortrijk. De leesdokters van dienst zijn onder andere de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2011 Yves Petry, Joost Vandecasteele, Maud Vanhauwaert, Eveline Vanhaeverbeke, Veerle Ernalsteen, Marion Bloem, Tommy Wieringa en Sanne en Jan Terlouw.

19u. - Schouwburg, Schouwburgplein 14, Kortrijk - €15 / €10 (abonnementen CC, bibliotheekpas of studentenkaart), inclusief onthaal met hapje en drankje

Een organisatie van Uit in Regio Kortrijk, de Kortrijkse bib, Cultuurcentrum Kortrijk, Stadsbestuur Kortrijk en m.m.v. alle bibliotheken in de regio


Zaterdag 22 oktober 2011

Lancering Boekenboomproject
Hoog bezoek in de Kortrijkse bib op zaterdag 22 oktober 2011. Vlaams minister van cultuur en leefmilieu Joke Schauvliege komt de allereerste boekenbomen huldigen.

10u. - Centrale bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, Kortrijk


Tentoonstellingen:

Bekende bibliothecarissen Dankzij de bib word je een bekend figuur, het is het belangrijkste uitgangspunt van onze leeszaal om een aantal bekende bibliothecarissen uit te lichten en stil te staan bij wat de bibliotheek voor hen betekende.

15 t.e.m. 22 oktober 2011 - Leeszaal - Centrale bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, Kortrijk


Boekenboom: Fototentoonstelling Yann Arthus-Bertrand

Yann Arthus-Bertrand is een Franse fotograaf die vooral bekend is van zijn reeks luchtfoto’s onder de naam "De aarde bekeken vanuit de hemel". Voor het internationale jaar van het bos maakte Yann Arthus-Bertrand een aantal mooie beelden over bossen.

Van 18 t.e.m. 30 oktober 2011 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

Meer informatie vind je op www.kortrijk.be/bibliotheekweek

André Devaere "Complete Works"



Enkele weken geleden werd eindelijk de CD “Complete Works“ van André Devaere (1890-1914) uitgebracht. Uiteraard zit die nu ook in onze collectie.


Zo kan je dan ook te weten komen, waarom men een straat noemde naar deze veel belovende, maar bitterjong (aan de Ijzer) gesneuvelde pianist en componist. In 1907 kwamen alle Kortrijkzanen hem op straat toejuichen omdat hij aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel zijn eerste prijs piano haalde met het maximum van de punten. Hij werd in triomf rondgereden in een koets. Bas-reliëf vervaardigd door de Kortrijkse beeldhouwer Godfried Devreese (1861-1941), ingehuldigd op 14 november 1920. Het hangt nu in de Kortrijkse Stadsschouwburg. In de reeks “Focus op…” wordt binnenkort een speciale aflevering aan hem gewijd.


Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

dinsdag 27 september 2011

Eerste onuitgegeven boek Conan Doyle gepubliceerd

Na 130 jaar is de eerste, onuitgegeven roman van Conan Doyle (1859-1930), de auteur van o.a. de Sherlock Holmes boeken, gepubliceerd door de British Library.

Conan Doyle schreef "The Narrative of John Smith" (vert. "Het verhaal van John Smith") tussen 1883 en 1884, in de periode dat hij in Portsmouth woonde en het moeilijk had om zich te vestigen als dokter en schrijver. Doyle stuurde het originele manuscript op naar een uitgever maar dat raakte helaas verloren in de post. Hij probeerde het boek opnieuw te schrijven maar na zes hoofdstukken en vier notitieboekjes gaf hij zijn inspanningen op. Op basis van deze overblijvende documenten maakte de British Library een uitgave.

In "The Narrative of John Smith" vertelt Doyle het verhaal van een vijftigjare man die aan zijn kamer gekluisterd is door jicht. Via het personnage John Smith schrijft Conan Doyle zijn gedachten en meningen neer over een ganse reeks onderwerpen zoals literatuur, wetenschap, religie, oorlog en politiek. Opmerkelijk is ook dat de figuur van John Smith al belangrijke trekken vertoont van de wereldberoemde speurder Sherlock Holmes. Deze laatste werd drie jaar later, in 1887, gelanceerd in "A Study in Scarlett" (vert. "Een studie in rood").

De allereerste uitgave van dit boek biedt meteen ook een uniek venster op de geest van de schepper van Sherlock Holmes waarbij ook de verschillende thema's en stijlfiguren die hij in zijn latere werk aanwendt duidelijk zichtbaar zijn.

(via: The British Library)

Leeszaalbezoek Spes Nostra Heule: foto's

Op vrijdag 23 september 2011 brachten de vijfdejaarsleerlingen van Spes Nostra Heule een klasbezoek aan de bib. Vooral de leeszaal had hun specifieke aandacht, waar ze in groepjes opzoekingen deden in onze naslagwerken én in onze online databanken (o.a. Mediargus).
meer foto's van onze bibactiviteiten vind je terug via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

maandag 26 september 2011

Word reporter in Kortrijk!

Heb je een neus voor niet te missen concerten, de heetste fuiven, de spannendste matches en de hipste restaurants? Schrijf je graag recensies van boeken, cd's, films en games? Breng je graag verslag uit van activiteiten en evenementen? Heb je zin om hierover te schrijven voor de CJP website en het CJP magazine?

CJP zoekt vrijwillige journalisten om het culturele en sportieve nieuws in hun stad te verslaan. CJP biedt je een professionele omkadering, een onkostenvergoeding en publicatiemogelijkheden.

Ook de Kortrijkse bib wil helpen met de zoektocht naar reporters! Indien je meer info wilt over de engagementen en de voordelen als CJP reporter, mail dan naar bibliotheek@kortrijk.be of bel naar 056 27 75 00.

Ben je ingeschreven dan wacht je een eerste workshop op 3 oktober om 17u in de backstage van De Kreun waar je meer uitleg krijgt over wat je te wachten staat.

Nirvana's "Nevermind" 20 jaar

Op 24 september 1991 werd het legendarische album "Nevermind" van grungeband Nirvana op de markt gebracht door het Amerikaanse muzieklabel DGC Records. Het label hoopte met het album de 250.000 verkochte exemplaren van "Goo" van Sonic Youth te evenaren. Dit bleek echter een grote onderschatting: Kurt Cobain, Krist Novoselic en Dave Grohl uit Seattle veroverden de wereld.

De single "Smells like teen spirit" en vooral de iconische videoclip van het nummer waren plots overal te horen en te zien. In de Verenigde Staten stootte "Nevermind" begin 1992 het album "Dangerous" van Michael Jackson van de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard 200. In België bereikte de single in januari 1992 de eerste plaats in de BRT top 30.



Nirvana betrad de mainstream muziekscene met hun tweede album "Nevermind" en nam het het grunge genre hierin mee. Frontman Kurt Cobain werd door de media bestempeld als "stem van een generatie", terwijl Nirvana gezien werd als vaandeldrager voor Generatie X. Cobain voelde zich ongemakkelijk bij alle aandacht en legde zich toe op de bands muziek, vindende dat de boodschap en artistieke visie van de band verkeerd werden geïnterpreteerd door het grote publiek dat hij uitdaagde met hun derde album "In Utero" .

Met Cobains dood in april 1994 kwam er een einde aan het korte bestaan van Nirvana. De invloed en de populariteit van de groep bleven echter intact in de jaren die volgden. Het nummer "You Know You're Right", een nooit eerder uitgebrachte demo, stond in 2002 hoog in radio-playlists over de gehele wereld. De groep verkocht sinds zijn debuut wereldwijd meer dan vijftig miljoen platen, waarvan meer dan 25 miljoen in de Verenigde Staten.

"Nevermind" blijft na twintig jaar nog steeds erg populair. Op de lijst van de 500 beste muziekalbums aller tijden van Rolling Stone Magazine staat het album op de 17e plaats. In België werd het nummer "Smells like teen spirit" door de luisteraars van Studio Brussel negen keer op nummer 1 gestemd in "De Tijdloze". In totaal werden er van "Nevermind" meer dan 25 miljoen stuks verkocht.

In de Kortrijkse bib kun je alle albums van Nirvana gratis ontlenen. Raadpleeg de online catalogus om een overzicht terug te vinden.

Meer info: www.nirvana.com

zaterdag 24 september 2011

Letterkoorts 2011: een boeiend literair parcours dwars door de Kortrijkse binnenstad!

Op vrijdag 21 oktober vindt in Kortrijk de 8ste editie van het literair festival Letterkoorts plaats. Tijdens een wandeling door de Kortrijkse binnenstad geven verschillende auteurs lezingen op unieke locaties die anders niet altijd even makkelijk toegankelijk zijn voor het grote publiek.

Jong talent van eigen bodem wordt aangevuld met grote kleppers: we ontvangen o.a. Eveline Vanhaverbeke, Maud Vanhauwaert, Veerle Ernalsteen, Joost Vandecasteele, Yves Petry, Jan en Sanne Terlouw , Marion Bloem en Tommy Wieringa.

Start- en eindpunt van deze literaire wandeling is de Kortrijkse schouwburg. Vanaf 18u30 kan u daar terecht voor een hapje en een drankje. Daarna beginnen de eerste vier auteurs met hun lezing op vier locaties in de binnenstad: het arenatheater van de schouwburg, de crypte in de Doornikstraat vlakbij de Grote Markt, de Gravenkapel in de Onze Lieve Vrouwekerk en de Oranjerie van het Broelmuseum. Vervolgen begeven we ons op weg richting gotische zaal van het Stadhuis en de Hospitaalkapel in de Budastraat om de avond tenslotte te eindigen in de schouwburg voor een literaire apotheose.

Deze avond wordt aan elkaar gepraat door Fien Sabbe en muzikaal opgeluisterd door Brent Vanneste (Steak Number Eight).

Ook voor de thuisblijvende kroost wordt gezorgd! Ouders met kinderen tot 8 jaar kunnen een verteller aan huis reserveren. Deze komt de babysit van dienst een halfuur versterken voor een verhaaltje voor het slapengaan.
Sta jij ook te popelen om deze auteurs aan het werk te zien of ben je benieuwd naar onze verborgen Kortrijkse plekjes?


Meer info via www.uitinregiokortrijk.be/letterkoorts

Letterkoorts 11: vrijdag 21.10.11 vanaf 18u30 - Schouwburgplein 14, Kortrijk
Tickets: 15/10 EUR (abonnementen CC, bibliotheekpas, studenten), 2,5 EUR (verteller-aan-huis) - reserveren via UiT in Kortrijk (056 23 98 55) of via je plaatselijke bib

Letterkoorts 2011 is een samenwerkingsverband Overleg Cultuur / UiT in Regio Kortrijk met Cultuurcentrum Kortrijk, de stad Kortrijk en de bibliotheken van Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem

vrijdag 23 september 2011

Literaire klassiekers voor hipsters


Hipsters met literaire interesses kunnen vanaf nu hun hartje ophalen met deze sneakers uit de "foreverRebuilt" reeks van het Californische Zazzle.com.

Het design van elk paar sneakers is gebaseerd op de originele covers van literaire klassiekers zoals "The Catcher in the Rye", "The Scarlet Letter", "Lord of the Flies", "Fahrenheit 451", "Animal Farm", "Slaughterhouse Five", "Romeo and Juliet", enz...

En jawel, er hoort natuurlijk ook een bijpassend iPhone hoesje bij, wat dacht u!

(geen hipster maar wel literaire interesses? Raadpleeg dan de online catalogus van de bib en ontdek deze klassiekers!)

Meer info: www.zazzle.com

Kreakriebels: "Bang van wilde dieren"

Ra, ra, ra, wie zit er op mijn hand? Kijk eens, een hele dikke olifant!
Hou je klaar voor de dierenparade want ook andere wilde dieren komen voorbij...

Deze leuke en leerrijke knutselactiviteit gaat door in de Centrale Bibliotheek Kortrijk op zaterdag 08 oktober 2011 van 10u tot 12u.

Voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - Oranje Zaal - van 10u tot 12u - 2 EUR vooraf te betalen in de jeugdafdeling - beperkte plaatsen!

donderdag 22 september 2011

Gustav-Heinemann-Vredesprijs voor kinder- en Jeugdboeken voor Kirsten Boie

In Duitsland werd onlangs de Gustav-Heinemann-Vredesprijs voor kinder- en Jeugdboeken uitgereikt aan jeugdauteur Kirsten Boie voor haar boek "Ringel, Rangel, Rosen". De prijs, ter waarde van €7500, wordt elk jaar door de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen uitgereikt aan het beste Duitstalige jeugdboek dat past binnen het thema "vrede". Zowel oorspronkelijk Duitse als in het Duits vertaalde jeugdboeken komen in aanmerking voor de prijs.

Het nog niet naar het Nederlands vertaalde "Ringel, Rangel, Rosen" speelt zich af in het Duitsland van de jaren zestig en gaat over de dertienjarige Karin, die een familiealbum ontdekt met foto’s van haar vader als soldaat. Hierdoor ziet zij haar ouders plots in een ander daglicht.

Kirsten Boie (°1950, Hamburg) is in het Nederlandse taalgebied o.a. bekend voor haar serie over "Lena" en het prentenboek "Siebe Schaap wil ook een mensje", met illustraties van Philip Waechter.

Vorige laureaten van de literaire prijs zijn o.a. Guus Kuijer ("Het boek van alle dingen") en Dolf Verroen ("Slaaf kindje slaaf"). In 1998 kregen de Vlamingen Gregie de Maeyer en Koen Vanmechelen de prijs voor hun jeugdboek "Juul".

De Kortrijkse bib heeft heel wat jeugdboeken van Kirsten Boie in de collectie. Deze vind je terug in de online catalogus.

(via: Vlabin-VBC)

"Dankzij de bib...": klant in de kijker


Honorine Cossement woont in Bellegem en is al sinds jaar en dag een trouwe bibliotheekgebruiker. Ze stapte voor het eerst de centrale bibliotheek – toen nog gelegen bij de Kortrijkse Broeltorens – binnen toen ze voor haar dochter het boek "De Witte van Zichem" wilde lenen. In die tijd was het boek veelbesproken omwille van de "naaktscène" die er in omschreven werd. Haar dochter wou het boek graag lezen maar mocht dit niet van een Bellegemse behoudsgezinde onderwijzeres.

Deze anekdote betekende voor haar de start van een tweewekelijkse traditie waarbij er één belangrijke vereiste is: “Je moet graag lezen”, aldus Honorine. Geen wonder dat haar getuigenis alsvolgt luidt:

“Dankzij de bib heb ik de goedkoopste hobby die er bestaat!”

Honorine vertrouwde ons overigens nog toe dat ze de Kortrijkse bibliotheek als het schoonste gebouw beschouwt. “De mensen lachen soms eens als ik dat zeg maar ik bedoel niet qua infrastructuur, inrichting of bouwstijl. De bib is het schoonste gebouw omwille van haar rijke collectie, de medewerkers die er dagelijks instaan voor een goede dienstverlening en de kennis en expertise die er steevast terug te vinden valt”, zo getuigt Honorine. Een zin waarmee ze moeiteloos in deze rubriek belandt.

Deze getuigenis kadert binnen de jaarlijkste bibliotheekweek die dit jaar plaatsvindt van 15 oktober tot en met 22 oktober 2011.

Meer info over het programma vind je binnenkort op de website van de Kortrijkse bib!

Foto's: klasbezoeken 'De Pleinschool Kortrijk'

Vorige week kregen we een ganse dag zo'n 230 scholieren over de vloer, allemaal uit de derde graad van De Pleinschool Kortrijk.
We maakten ze wegwijs in de bibliotheek en gaven een korte instructie over Mediargus, Biblion en de nieuwe bibliotheekcatalogus.


Meer foto's van bibactiviteiten via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

woensdag 21 september 2011

Foto's "Boterhammen in de bib" met Ivan de Vadder


Foto's van andere bibactiviteiten zijn terug te vinden via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

Stripauteur Minck Oosterveer overleden

De Nederlandse stripauteur Minck Oosterveer (°1961 - +2011), kwam afgelopen zaterdag om bij een verkeersongeval. Oosterveer werd vooral bekend met stripreeksen als "Storm", "The Unknown" en "Ronson Inc." In maart dit jaar nog won hij de Stripschapprijs voor zijn ganse oeuvre.

Minck Oosterveer volgde een opleiding tot tekenleraar maar werd bekend door zijn strips, onder meer voor De Telegraaf en Eppo. Scenarist Willem Ritstier werkte dertig jaar met hem samen; ze maakten onder andere, "Claudia Brücken", "De Banneling van Thoem" en krantenstrips als "Jack Pot", "Nicky Saxx" en "Zodiak". Naast de series die hij maakte voor de Nederlandse uitgever Don Lawrence Collection werkte Minck Oosterveer, als een van de weinige Nederlandse striptekenaars, aan series voor de Amerikaanse markt zoals "The Unknown" (uitg. Boom Publications) en "Ruse" (uitg. Marvel Comics).

De Kortrijkse bib heeft heel wat strips van Mink Oosterveer in haar uitgebreide stripcollectie. Bekijk een overzicht via onze online catalogus.

(via: Strip Turnhout)
(foto via www.comicvine.com)

Meer info: www.minckoosterveer.com

dinsdag 20 september 2011

In de rubriek "Sleutelfiguren": Jan Depreter over Armand Coeck


Naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van gitarist/componist Armand Coeck, verzorgt de Kortrijkse bibliotheek een expo over Armand Coeck. In de expo wordt vooral vooruitgeblikt op het concert van 1 oktober in Muziekcentrum Track. Daar zal Jan Depreter verzameld werk van Armand Coeck spelen.

Sinds kort vind je in de bib een fotoreeks van Armand Coeck, referenties naar werken of muzikanten die hem geïnspireerd hebben en enkele van 's mans handgeschreven manuscripten. Daarnaast kun je er ook luisteren naar een interview die de Kortrijkse bib had met Jan Depreter. In het onderhoudende gesprek maakt hij duidelijk waarom Armand Coeck zo belangrijk is voor het muzikale veld, vertelt hij over de cd-voorstelling van 1 oktober en geeft hij een voorproefje van het werk dat je op diezelfde dag live kunt horen.

De expo loopt nog tot 8 oktober 2011 in de rode ruimte, centrale bibliotheek, Leiestraat 30 te Kortrijk. Voor wie zich graag verdiept in het leven van Armand Coeck bieden we graag een themalijst aan. Je vindt de themalijst zowel digitaal als in papieren formaat in de centrale bib zelf, dit zolang de voorraad strekt.

Het interview met Jan Depreter is tevens de lancering van een nieuwe maandelijkse rubriek, "Sleutelfiguren" waarbij verschillende interessante figuren die een Kortrijkse link hebben of die op de één of andere manier in het Kortrijkse culturele veld langs komen, het relaas doen van hun invloed op de maatschappij of het culturele veld. De resultaten worden verwerkt in een gedocumenteerde tentoonstelling die zal plaatsvinden op het einde van het werkjaar.

Suggesties zijn zoals steeds welkom via bibliotheek@kortrijk.be of telefonisch via 056 27 75 00.

Lira Scenarioprijs 2011

Vorige week werden de winnaars van de Lira Scenarioprijs 2011 bekendgemaakt. Tamara Bos en Mieke de Jong winnen samen 15 000 EUR voor hun prachtige scenario van het tv-drama Annie M.G.

Stichting Lira reikt sinds 1993 tweejaarlijks deze prijs uit aan het beste televisiedrama uit het Nederlandse taalgebied dat tussen 2007 en 2010 op tv werd uitgezonden. Dit jaar zijn ze aan hun tiende editie toe.
Uit een longlist van tachtig titels nomineerde de jury drie televisiedrama's: De Fuik, Penoza en de winnende serie Annie M.G.
Annie M.G. wordt prachtig verbeeld door de vier verhaallijnen die door elkaar worden geweven op een geraffineerde manier. [...] Annie was een genot om te zien, drama vn de bovenste plank, en Tamara Bos en Mieke de Jong hebben ons met hun scenario een beetje boven onszelf uitgetild, hebben ons geraakt.
(Uit het juryrapport)

Meer info via www.lirascenarioprijs.nl

Goose invasie in Kortrijk



Het is een tijdje geleden dat we Goose live aan het werk zagen in hun thuisstad Kortrijk. Daarom zijn Bert, Dave, Tom en Mickael dan ook trots om het "Goose invades"-concept in het hart van hun stad op 7 oktober 2011 aan te kondigen. Tijdens één nacht neemt Goose de stad in op twee plaatsen: het Schouwburgplein en De Kreun. Goose nodigt daarbij hun stadsgenoten SX uit als support act van hun openlucht live concert naast de Kortrijkse schouwburg.

Na de concerten in openlucht gaat de nacht verder in De Kreun waar enkel een kleine groep toegang krijgt tot de Franse invasie: Black Strobe (DJ-set), Alex Gopher en Djedjotronic doen je zweten!
  • Tickets concert Schouwburgplein: € 5 (bestel on line of bij 'UiT in Kortrijk', Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk)
  • Combitickets concert Schouwburgplein + De Kreun: € 20, bestel on line
Meer info: gooseinvades@dekreun.be, www.goosemusic.com/invades/, www.myspace.com/sxtribe

maandag 19 september 2011

Stem op de Golden Joystick Awards 2011

Elk jaar worden de Golden Joystick Awards voor de beste games van het jaar uitgereikt. Dit jaar is inmiddels de 29ste editie en deze wordt georganiseerd door mediagroep Future.

De Golden Joystick Awards werden voor het eerst in 1982 uitgereikt. In 2009 werd het evenement door Guiness World Records uitgeroepen tot 's werelds populairste videospelprijs. De Golden Joystick Awards zijn meteen ook de enigste, jaarlijkse prijzen waarbij de gamers via hun stem zelf mogen uitmaken naar welke games de prijzen gaan. In 2010 brachten zo'n 1.54 miljoen mensen hun stem uit op hun favoriete games.

Via de website van de Golden Joystick Awards kun ook jij je stem uitbrengen op de genomineerde games. Op 21 oktober worden alle winnaars bekendgemaakt.

Op het Youtube kanaal van de Golden Joystick Awards kun je trailers van alle genomineerde spellen bekijken. Als smaakmaker kun je in het onderstaande filmpje alvast de games in de categorie "One to Watch" bekijken:



Meer info: www.goldenjoystick.com, Youtube kanaal

Vandaag: Boterhammen in de bib met Ivan De Vadder

BoterLiteratuur, entertainment, avontuur, politiek, kunst, cultuur. Er is voor elk wat wils. Onze gasten zijn een voor een gedreven vertellers die een uur praten over hun passie en gedrevenheid.
Vandaag is Ivan De Vadder te gast in de Kortrijkse bibliotheek.
"Je kan een paard wel naar het water brengen, maar je kan het niet leren drinken"

Bovenstaande zin is slechts één van de vele quotes die de moeizame regeringsvorming typeert. Na jaren van analyses en commentaren laat Wetstraat-journalist Ivan De Vadder (De Zevende Dag, De Keien van de Wetstraat) zijn visie horen.
In zijn boek Pleidooi voor een eerlijke politiek stelt hij vast dat de kiezer de politiek en de politici niet meer begrijpt en zelfs niet meer geloofwaardig vindt. De kloof tussen bieden is nooit groter geweest.
Ivan De Vadder stelt concrete misstanden en wanpraktijken vast in de Belgische politiek. Maar hij is niet alleen een klagende observator aan de zijlijn, hij reikt ook oplossingen aan en wordt zelf medespeler in het politieke debat. Het boek werd onthaald als een bijbel voor een noodzakelijke poltieke hervorming.



Boterhammen in de bib: Ivan De Vadder - Pleidooi voor een eerlijke politiek
maandag 19.09.2011 - 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 5 EUR (incl. soep), CJP-tarief 2,5 EUR - Tickets via Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk of in de Openbare Bibliotheek -

Organisatie Openbare Bibliotheek Kortrijk i.s.m. Vorming Plus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen

Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek en www.vormingplusmzw.be.

vrijdag 16 september 2011

Culturele herfst: erfgoed in het najaar

Dit najaar stellen heel wat Vlaamse musea bijzonder erfgoed van eigen bodem tentoon. De bibliotheek geeft je alvast enkele tips mee voor leerrijke uitjes tijdens de donkere maanden.

In het Leuvense Museum M kan je als liefhebber van muziek en middeleeuwse manuscripten terecht voor de tentoonstelling Goddelijke klanken. De bezoeker kan er van 8 september tot en met 27 november 2011 kennis maken met schitterende gregoriaanse handschriften afkomstig uit Vlaamse abdijen en kerken. De eeuwenoude muziek wordt er bovendien tot leven gewekt door een heel bijzondere klankinstallatie. Een opvallend topstuk is het antifonarium Tsgrooten uit 1522. Het is afkomstig uit de abdij van Tongerlo en werd in 2008 aangekocht door de Vlaamse Gemeenschap. Ronduit adembenemend is ook de Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum, het 12de eeuwse handschrift van de beroemde Duitse mystica Hildegard von Bingen, met zelf gecomponeerde muziek.

Van 30 september tot en met 8 januari 2012 stelt ook het Gentse STAM een bijzonder middeleeuws handschrift tentoon. De expo Liber Floridus (1121), de wereld in een boek focust exclusief op het wereldvermaarde handschrift en Vlaams topstuk Liber Floridus. Het is afkomstig uit de Sint-Baafsabdij in Gent en behoort nu tot de collectie van de Universiteitsbibliotheek Gent. De kannunik Lambertus beschrijft in deze middeleeuwse encyclopedie uit 1121 de kosmos en het leven van de mens binnen dit grotere geheel. Het handschrift bevat dan ook boeiende inzichten op het gebied van kosmografie, geografie en cartografie. Lambertus illustreert zijn bevindingen bovendien met kleurrijke miniaturen en zelfgetekende wereldkaarten.

Dat middeleeuwse manuscripten dit najaar top of the bill zijn, bewijst tenslotte ook de Koninklijke Bibliotheek van België. Van 30 september tot en met 30 december 2011 organiseert zij in samenwerking met de Bibliothèque Nationale de France de tentoonstelling Vlaamse miniaturen.  Geïnteresseerde bezoekers kunnen er kennismaken met maar liefst 140 verluchte handschriften die het hoogtepunt van de Vlaamse miniatuurkunst vormen.

Wie het echter liever wat dichter bij huis zoekt, is bij de Kortrijkse bibliotheek aan het juiste adres. Zij beheert eveneens een ruime collectie erfgoed die enkele bijzondere verluchte handschriften bevat. Op onze Flickrpagina kun je online bladeren in enkele prachtige 16de eeuwse getijdenboeken, het muziekhandschrift Graduel de la Chartreuse de Louvain (1506) en het Vlaamse topstuk Tres tractatus (operum pars prima) van de hand van de Doornikse abt Gilles li Muisis (na 1348).

(via: http://www.cobra.be/cm/cobra/expo/110908-sa-goddelijkeklanken)

In memoriam: Michael S. Hart

Vorige week stief Michael S. Hart (1947), uitvinder van het e-boek en stichter van het 'Gutenberg'-project, een digitale bibliotheek met gratis e-boeken.

Michael Hart startte Project Gutenberg met de tekst van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Later volgden de volledige teksten uit de Bijbel en alle werken van Shakespeare.

Vandaag de dag is het project internationaal gegroeid en kan het wereldwijd rekenen op tal van vrijwilligers. Het merendeel van die ruim 30 000 auteursrechtvrije teksten zijn in het Engels te lezen, al zijn er tegenwoordig ook heel wat Nederlandstalige teksten beschikbaar, evenals in tientallen andere talen.

Meer info via www.gutenberg.org

donderdag 15 september 2011

In memoriam: Gilles Chaillet

Gisteren overleed de Franse schrijver/tekenaar Gilles Chaillet (Parijs, 1946). Hij is vooral gekend voor zijn Middeleeuwse stripreeks Vasco, over een jonge bankbediende in het 14e eeuwse Italië. Vasco wordt tot de allerbeste historische stripreeksen gerekend, ondermeer door de authenticiteit en de nauwkeurige representatie van de historische realiteit.
Maar ook de stripreeksen als Tombelaine, Intox, De laatste profetie en Vinci zijn van zijn hand.

In onze bibcatalogus vind je heel wat strips terug van Gilles Chaillet.
Hieronder kan je een interview bekijken met hem tijdens het stripfestival van Angoulême (2009).

Bluegrass pionier Wade Mainer overleden

De Amerikaanse Blue Grass pionier Wade Mainer (°21 april 1907 - +12 september 2011) overleed onlangs op 104-jarige leeftijd. De zanger en banjospeler gold als de "Grootvader van de Bluegrass" en werd aanzien als dé figuur die, met zijn muziekgroep "Sons of the Mountaineers", de brug maakte van het "old-time mountain" muziekgenre naar de Bluegrass. Hij was ook de bedenker van de tweevingerige manier om banjo te spelen dat de voorganger was van de drievingerige Bluegrass stijlen.

Wade Mainer was afkomstig van de staat North Carolina en werd beïnvloed door de bergmuziek ("Mountain music") van zijn familie. Samen met zijn broer begon hij zijn carriere in 1934 als lid van de "J.E. Mainer's Mountaineers", een erg populair countryduo gedurende de jaren dertig. Hij zou uiteindelijk bijna zestig jaar actief zijn en bracht albums uit tot 1993.

Onderstaand (Engelstalig) filmpje is deel 1 van een 3-delig interview met Wade Mainer waarin hij het heeft over zijn leven en zijn innovatieve tweevingerige banjostijl:



Bekijk deel 2 en deel 3.

Meer info: Wade Mainer op Wikipedia

woensdag 14 september 2011

Focus op Armand Coeck


De Kortrijkse gitarist/componist Armand Coeck viert dit jaar zijn zeventigste verjaardag. De muziekwereld is dan reeds 50 jaar aan gitaarcomposties van hem rijker. Reden genoeg dus voor de Antwerpse gitarist Jan Depreter, tevens winnaar van oa heel wat internationale concours, om op zaterdag 1 oktober een concert en cd-voorstelling ter ere van deze Kortrijkse muzikale trots te spelen in het Muziekcentrum Track.

Focus Op … In deze reeks presenteren we telkens één Kortrijkse groep, componist of muzikant in detail. Afwisselend concentreren we ons op de meer klassieke muziek en op de meer populaire muziek. Onze uiteindelijke bedoeling is om, na verloop van tijd, de hele Kortrijkse muziekwereld in kaart te brengen.

Deze themalijst kan je hier (2.7Mb). Of je bekijkt die gewoon rechtstreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst. Cd's en lp's met werk van "Armand Coeck" vind je ook in de online catalogus van de Kortrijkse bib.

Focus Op Armand Coeck

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Lezingenreeks Vrij-Spraak 2011: Een duurzame samenleving tussen droom en daad

De ecologische voetafdruk in België overstijgt zowat 4 keer de beschikbare capaciteit.
Earth Overshoot Day – de dag waarop de wereldbevolking net zoveel van de grondstoffen & voedingswarenheeft opgebruikt als wat de Aarde in één jaar tijd terug kan opbrengen - viel in 2010 al op 21 augustus, de CO2-uitstoot zorgt voor een broeikaseffect die de aarde verder opwarmt met o.a. smeltende poolijskappen als gevolg, een stijgend aantal natuurrampen én negatieve gevolgen voor de derde wereld … Hoe moet het verder?

In vier lezingen belichten specialisten verschillende aspecten van het milieuvraagstuk. Zitten we met zijn allen op de Titanic en gaan we ten onder terwijl het orkest blijft spelen of zijn er alternatieven en hoe zijn die hard te maken? Hoe denken milieufilosofen hierover, is een duurzame transitie politiek haalbaar en kunnen we ook duurzaam consumeren binnen een duurzame economie?

Lezingenreeks Vrijspraak - 8 EUR (25 EUR voor de reeks van 4 avonden) - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be

dinsdag 13 september 2011

KJV Kortrijk: nieuwe juryleden gezocht!

Ben je tussen 4 en 16 jaar?
Lees je graag?
Wil je graag zelf mee beslissen welk jeugdboek uiteindelijk bekroond wordt?

Dan bij je de geknipte persoon om deel te nemen aan de Kortrijkse Kinder- en Jeugdjury!

Inschrijven kan nog tot en met vrijdag 17 september aan de balie in de jeugdafdeling van de centrale bibliotheek (Leiestraat 30, Kortrijk).
Je kan je ook inschrijven door de KJV-folder te downloaden (pdf, 4.5mb) en het ingevulde inschrijvingsstrookje af te geven in de jeugdafdeling.

Meer info via www.kjv.be of via onze kjv-blog http://kjvkortrijk.blogspot.com

Prijs voor Opvoeding voor Majo de Saedeleer, Stichting Lezen

Majo De Saedeleer, directeur van Stichting Lezen, krijgt de nieuwe Prijs voor Opvoeding. De tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt door het Fonds Filson Steers Mariman, opgericht in 2010 en beheerd door de Koning Boudewijnstichting, en bekroont een persoon in Vlaanderen die zich op een uitzonderlijke manier inzet voor de opvoeding van kinderen of jongeren met een prijs ter waarde van € 60.000.

Majo De Saedeleer is de eerste die deze nieuwe prijs krijgt overhandigd. In juni volgend jaar staat zij tien jaar aan het hoofd van Stichting Lezen Vlaanderen. Volgens de jury:

Zij krijgt de prijs van 60.000 euro omdat ze de jeugdliteratuur volwaardig op de kaart heeft gezet in Vlaanderen. Zij stond aan de wieg van het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur en was volgens de jury bepalend voor het landschap van de Vlaamse jeugdliteratuur in al haar facetten: het uitgeven, illustreren, de zorg voor kwaliteit bij leesbevordering, het stimuleren van kinderen van zeer jonge leeftijd om het plezier van beeld en taal te ontdekken. De jury wijst op het cruciale belang van lezen in de opvoeding, en in dat opzicht heeft Majo De Saedeleer een belangrijk emancipatorische rol vervuld op maatschappelijk gebied.
De Prijs zelf wordt op woensdag 12 oktober uitgereikt in jeugdtheater HetPaleis te Antwerpen. Ronald Soetaert zal er een lezing geven over "Lezen als gereedschap en gezelschap". Betty Mellaerts houdt de laudatio. Ook de kinderen zelf komen aan het woord en gaan in gesprek met onder anderen kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en schrijfster/illustratrice Joke van Leeuwen.

(via: Verteleens)

Meer info: www.stichtinglezen.be, Fonds Filson Steers Mariman

maandag 12 september 2011

Nieuwe handleiding "My Discoveries"


Met "My Discoveries" kun je lijstjes maken, waarderingen geven en zelf recensies schrijven over bibliotheekmaterialen die je in de online catalogus van de Kortrijkse bib vindt. Lijstjes kun je maken voor jezelf maar ook delen met anderen. Ook kun je "tags" of trefwoorden toevoegen aan bibliotheekmaterialen, waardoor je titels makkelijker kunt terugvinden.

De lijstjes die je zelf openbaar stelt en alle tags, recencies enwaarderingen die je aan bibliotheekmaterialen geeft, zijn door alle catalogusgebruikers te zien.

Je hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn om My Discoveries te gebruiken. Iedereen kan een account maken en zichzelf aanmelden. Inloggen gaat met een gebruikersnaam en een wachtwoord.

De handleiding hieronder legt uit hoe je een account aanmaakt en toont je de diverse mogelijkheden van My Discoveries:
Handleiding My Discoveries


Download Handleiding My Discoveries (pdf, 1.2 mb)

Het Penhuis: programma 2011-2012

Het nieuwe programma van Het Penhuis is er eentje met heel wat klinkende namen op de affiche:

Het Penhuis - telkens op zondag om 10u30 - Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 6, 8500 Kortrijk - Tickets reserveren bij UiT in Kortrijk, 056 23 98 55 - 5 EUR - Organisatie i.s.m. Cultuurcentrum Kortrijk

Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek; bibliotheek@kortrijk.be of telefonisch via 056 27 75 00


vrijdag 9 september 2011

Aanwinsten Cd's september 2011


De muziek- en filmcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe cd's en dvd's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maand september 2011 die je in de rekken van de afdeling beeld en geluid kunt ontdekken. Als extra vind je ook het aanbod gedigitaliseerd vinyl.

De aanwinstenlijst "Aanwinsten Cd's en Dvd's augustus 2011" kun je hier (pdf, 1.6mb) downloaden of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd onze handige pdf viewer van dienst:

Aanwinsten Cd's September 2011

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

J.R.R. Tolkien's "The Silmarillion" als luxe manuscript

De Duitse kunststudent en Tolkien liefhebber Benjamin Harff spendeerde een jaar aan het maken van een exemplaar van J.R.R. Tolkien's "The Silmarillion" in de traditie van de middeleeuwse verluchte manuscripten.

Harff's "Edel-Silmarillion" was zijn eindexamen voor zijn studies aan de Rhein-Sieg-Akademie für realistische bildende Kunst und Design in Hennef, Duitsland. Het grootste deel van deze luxe-editie werd getypd maar de rijk versierde miniaturen, de kalligrafie en de initialen zijn het werk van Harff zelf.

Meer foto's van het uitzonderlijke werk van Benjamin Harff vind je hier. In de webcatalogus van de Kortrijkse bib vind je alle boeken van J.R.R. Tolkien terug die zich in de collectie bevinden.

(via: www.tolkienlibrary.com)


Meer info: www.tolkienlibrary.com, J.R.R. Tolkien op Wikipedia

donderdag 8 september 2011

Expo Armand Coeck

Armand Coeck wordt dit jaar zeventig jaar. Een heuglijk feit dat gevierd moet worden! Al was het maar om de impact die Coeck heeft op het klassieke gitaarrepertoire te onderstrepen.
Van 15 september 2011 tot 8 oktober 2011 kun je terecht in de Kortrijkse bib voor een mini-expo over Armand Coeck. Daar kun je naast foto’s, handgeschreven manuscripten, een themalijst en een interview met Jan Depreter een voorproefje zien van het concert van zaterdag 1 oktober 2011 in Muziekcentrum Track.

Armand Coeck was als autodidact geïnspireerd door Django Reinhardt, Andrés Segovia en Heitor Villa-Lobos. In 1961 staat hij op het podium van de compositiewedstrijd "Coupe Internationale de Guitare" en wordt hij in Harelbeke aangesteld als een van de eerste gitaardocenten van Vlaanderen. Omdat er toen vrijwel geen didactisch materiaal voor handen was, creëert Armand zijn eigen stijl en muzikale taal. Pas later, in 2006 ontmoet Armand Coeck de Antwerpse gitarist Jan Depreter, de enige Belgische laureaat van de wedstrijd "Printemps de la Guitare". Ruim vijf jaar later, op 1 oktober 2011, brengt Depreter een hommage aan Coeck met een cd (opgenomen in de studio’s van Klara) en een live concert in de Kortrijkse concertstudio.

Tentoonstelling Armand Coeck - 15.09.11 t.e.m. 08.10.11 - tijdens de openingsuren - gratis - Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - Meer info: 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be

Legend: Jan Depreter speelt Armand Coeck - 01.10.11 - 20u15 - € 10 - Concertstudio, Conservatoriumplein 2, Kortrijk - Tickets bestellen - Meer info: www.muziekcentrumtrack.be, 056 27 79 00 of info@muziekcentrumtrack.be.


Meer info: website Jan Depreter, http://www.blogger.com/goog_1094919118

Tentoonstelling "Dief in groot tenue": Pjeroo Roobjee

Het Kortrijkse Broelmuseum verwelkomt Pjeroo Roobjee (°1945) naar aanleiding van zijn deelname aan Het Penhuis, een literaire ontmoeting met Carlos Alleene op 9 oktober 2011. Roobjee is een van die zeldzame totaaltalenten. Hij is tegelijk schrijver, schilder, tekenaar, graficus, vertaler, theatermaker, causeur, entertainer en zanger.

"Dief in groot tenue" presenteert een kleine, maar fijne kennismaking op zijn uitgebreid beeldend oeuvre en focust op de intense relatie tussen woord en beeld. De opening van deze intieme tentoonstelling volgt op de literaire ontmoeting in Het Penhuis en vindt plaats op 9 oktober om 12u in het Broelmuseum.

Tentoonstelling "Dief in groot tenue": Pjeroo Roobjee" - opening op 9 oktober 2011 - 9 oktober t.e.m. 18 december 2011 - Broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk - Meer info: 056 27 77 80 of broelmuseum@kortrijk.be

Meer info: www.roobjee.be, www.broelmuseum.be

woensdag 7 september 2011

PJ Harvey wint Mercury Prize 2011

De Britse singer-songwriter P.J. Harvey won dinsdagavond de Mercury Prize 2011 voor haar album "Let England Shake". De muziekprijs wordt sinds 1992 jaarlijks uitgereikt aan een Britse of Ierse artiest en is € 22.700 waard. De genomineerden op de shortlist worden door muzikanten, producenten en muziekjournalisten bepaald.

P.J. Harvey won tien jaar geleden ook de Mercury Prize met haar album "Stories from the city, stories from the sea". Hiermee is zij de eerste muziekartiest die de prijs twee keer wint. Vorig jaar ging de prijs naar The XX, een groep uit Londen.

De shortlist van de Mercury Prize 2011 bestond uit:
Meer info: www.mercuryprize.com, www.pjharvey.net