In de rubriek Sleutelfiguren: Johan Leman "De impact van migratie op het stedelijk samenleven"


Op donderdag 1 december 2011 gaf Johan Leman in het auditorium van het Museum Kortrijk 1302 een gratis lezing over de impact van migratie op het stedelijke samenleven.

Johan Leman bekijkt door een geëngageerd wetenschappelijke bril hoe de aanwezigheid van verschillende etnische bevolkingsgroepen beleefd wordt door de stedelingen en welke processen deze aanwezigheid uitlokt. Welke sociale, politieke en culturele aspecten zijn in het geding? Leman wijst op de positieve en de negatieve ervaringen met de veelkleurige invulling van bepaalde stadsdelen. Hij duidt wat verkeerd kan lopen (en soms verkeerd liep), maar ook welke nieuwe kansen zich aandienen. Welke verschillen zijn er bovendien tussen Kortrijk en Brussel?

Gewoon hoogleraar sociale en culturele antropologie Johan Leman (°1946) werkte in de jaren '80 een hele tijd in Molenbeek, waar hij nu nog altijd voorzitter is van het Regionaal Integratiecentrum vzw Foyer. Hij is vooral bekend geworden als directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding.

De Kortrijkse bib zag haar kans schoon en koos dit evenement als het ideale moment om Johan Leman een aantal pertinente vragen te stellen.

Dit interview is onderdeel van een nieuwe maandelijkse rubriek, “sleutelfiguren” waarbij verschillende interessante figuren die een Kortrijkse link hebben of die op de één of andere manier in het Kortrijkse culturele veld langskomen, het relaas doen van hun invloed op de maatschappij of het culturele veld. De resultaten worden verwerkt in een gedocumenteerde tentoonstelling die zal plaatsvinden op het einde van het werkjaar.

Suggesties zijn zoals steeds welkom via bibliotheek@kortrijk.be of telefonisch via 056 27 75 00.

0 reacties:

Een reactie posten