TS Eliot Prize voor John Burnside

De Schotse auteur en dichter John Burnside won onlangs de meest controversiële T.S. Eliot Prize for Poetry sedert jaren voor zijn gedichtenbundel "Black Cat Bone". Hij won eerder al de Forward Poetry Prize voor deze bundel. De T.S. Eliot Prize wordt sinds 1993 jaarlijks uitgereikt door de Poetry Book Society aan de beste bundel die in Groot-Brittannië en Ierland werd gepubliceerd in het afgelopen jaar.

De aanloop tot de uitreiking van de prestigieuze poëzieprijs verliep dit jaar bijzonder tumultueus nadat twee dichters die op de shortlist stonden, Alice Oswald en John Kinsella, uit de running stapten omwille van hun onvrede met de sponsor van de poëzieprijs, het hefboomfonds Arnum. De bekendmaking van de sponsoring deal en de publicatie van de shortlist gebeurden namelijk in een periode waarbij er felle kritiek kwam op de sponsoring van de oliegroep BP aan grote Britse musea en galerijen én op het hoogtepunt van de "Occupy London" protesten.

"Black Cat Bone" van John Burnside werd uiteindelijk gekozen uit een verkorte shortlist van acht en won de poëzieprijs ter waarde van £15,000 (ca. € 18.000). Juryvoorzitter Gillian Clarke over "Black Cat Bone": "een beklijvend boek van een uitzonderlijke schoonheid, aangedreven door liefde, jeugdherinneringen, menselijk verlangen en eenzaamheid. In een uitzonderlijk jaar is dit een uitstekende bundel, een werk waarbij de jury voelde dat het groeide bij elke lezing".

Meer info: www.poetrybooks.co.uk

(via: Poetry Book Society)

0 reacties:

Een reactie posten