84ste Academy awards: de winnaars


De 84ste Academy Awards, beter bekend als de "Oscars", werden afgelopen zondag traditiegetrouw uitgereikt in het Kodak Theatre in Hollywood. Het begeerde Oscarbeeldje, officiële naam "Academy Award of Merit", wordt jaarlijks in 30 categoriën uitgereikt.

De Franse stomme zwart-witfilm "The Artist" was dé grote favoriet van deze editie en werd uiteindelijk de grote winnaar van de Academy Awards met vijf beeldjes: beste film, beste acteur, beste regisseur, beste kostuums en beste soundtrack. Ook "Hugo", geregisseerd door Martin Scorsese, kreeg ook 5 beeldjes in de categorieën beste geluid, beste geluidsmontage, beste camerawerk, beste aankleding en beste speciale effecten.

Meryl Streep werd uitgeroepen tot beste actrice, de derde oscar in haar carriere, voor haar rol als de Britse oud-premier Margaret Thatcher in "The Iron Lady". Jean Dujardin, hoofdrolspeler in "The artist", werd beste acteur en meteen de eerste Fransman ooit die een beeldje won in deze categorie.

De Oscar voor beste niet-Engelstalige film werd gewonnen door de Iraanse film "A separation", de grote favoriet. Voor de Belgische inzending, "Rundskop", bleef het dus bij een nominatie.

Een volledig overzicht van alle Academy Awards vind je op de website van de Academy Awards.

Meer info: www.oscars.org, www.oscar.com

0 reacties:

Een reactie posten