Inktaap 2012 voor Yves Petry

Vlaams auteur Yves Petry wint de Inktaap 2012 voor zijn psychologische roman De Maagd Marino. Deze literaire jongerenprijs werd hem gisteren uitgereikt in De Doelen in Rotterdam.

Via De Inktaap wil men middelbare scholieren confronteren met de keuze die de professionele jury's van belangrijke literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied hebben gemaakt, zoals de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs.

Aan deze 11e editie deden ruim 130 scholen mee uit Nederland, België (Vlaanderen), Suriname en Curaçao. Gedurende een vijftal maanden lazen de leerlingen de boeken, bespraken ze die klassikaal en kozen ze uiteindelijk hun favoriete boek uit.
Behalve Yves Petry stonden ook David Van Reybrouck (Congo: een geschiedenis) en Margriet De Moor (De schilder en het meisje) op de shortlist. Deze boeken vind je uiteraard terug in onze eigen bibcollectie!

De Inktaap is een jaarlijks initiatief van de Nederlandse Taalunie, de CANON Cultuurcel en Stichting Lezen Nederland in organisatie met Villanella en Passionate Bulkboek.

Yves Petry lokt ons in De maagd Marino mee naar onbekend terrein, ver weg van onze comfortzone, maar niet meegaan is geen optie. Het verhaal neemt een vliegende start, na enkele bladzijden is het ergste al achter de rug. Wat kan er na zo’n kannibalistische scène nog volgen om dit te evenaren? 
Als lezer raak je geboeid door de hersenspinsels van Marino en Bruno. Petry gebruikt een origineel vertelperspectief, hij speelt een ingenieus spel met de verhaalstructuur. Zijn filosofische bedenkingen combineert hij met een aantrekkelijke rechttoe rechtaan schrijfstijl. Petry biedt de lezer rauwe kost aan en niet iedereen weet die te verteren. De maagd Marino is een verhaal waarin emotie schuilt in donkere hoeken, achter de daden.
Uit het juryrapport

meer info via www.inktaap.org

0 reacties:

Een reactie posten