Bram Stoker honderd jaar overleden

Het is vandaag precies 100 jaar geleden dat de Ierse auteur Bram Stoker overleed. Stoker is vooral bekend als auteur van de beroemde gothic novel "Dracula" uit 1897 die talloze malen verfilmd werd. De inspiratie voor de beruchte Transylvanische vampier deed hij op uit een reeds bestaand vampierverhaal van John Polidori.

De roman Dracula bestaat uit een aantal documenten (brieven, dagboekfragmenten enz.) waarin verschillende personages vertellen over een gruwelijk verhaal rondom de Transsylvanische graaf Dracula. Het verhaal begint in het voorjaar van 1893: de jonge Engelse advocaat Jonathan Harker reist naar Transsylvanië om formaliteiten rond de aankoop van een Londens landhuis af te handelen met de koper: ene graaf Dracula. Dracula is een mysterieuze grijsaard met een grote snor, enigszins puntige oren en een gebit dat doet denken aan hondentanden. Tijdens Harkers verblijf in Dracula's slot is hij getuige van een aantal gruwelijke gebeurtenissen waaruit hij leert dat de graaf op het bloed van mensen aast. Harker weet uiteindelijk uit het slot te ontsnappen en belandt met een zenuwinzinking in een ziekenhuis in Boedapest. De graaf is intussen afgereisd naar Engeland, op zoek naar prooi...

In de online catalogus van de Kortrijkse bib vind je veel materiaal terug over Dracula, van romans, cd's, dvd's tot strips. Klik hier om een overzicht te zien.

Om alvast in de sfeer te komen kun je onderstaand filmpje bekijken waarin de onvergetelijke (en onsterfelijke!) Béla Lugosi in 1932 voor het eerst gestalte gaf aan de graaf:

0 reacties:

Een reactie posten