Het Penhuis met Elvis Peeters

© http://hetpenhuis.blogspot.comHet Penhuis ontvangt op zondag 15 april 2012 Elvis Peeters met als gastheer van dienst Johan De Boose.

Zowel de drama - als de prozateksten van Elvis Peeters (het pseudoniem waaronder Jos Verlooy en zijn vrouw Nicole van Baal als één auteur optreden) zijn pareltjes over het emotionele en relationele tekort van de mens.
Een aantal jaren was hij als tekstschrijver/zanger de bezieler van o.a. de rockgroepen Aroma di Amore, De Legende en Schmoll. Recenter kwam hij meer als performer naar voor. Mettertijd begon hij ook gedichten, verhalen, theaterteksten, luisterspelen en romans te schrijven.
In een uiterst sobere en nauwgezette stijl grijpt hij zijn thema's aan. Hij suggereert daarbij meer dan hij effectief beschrijft en dat is wellicht zijn sterkste troef. Met rake penseelstreken kan hij vaak onderhuids een mooie dramatische spanning opbouwen. Hierdoor ontstaan eerder poëtisch getinte teksten.
Ook hecht hij veel belang aan de muzikaliteit en de 'zegging' van een tekst. Voor hem zijn liefde en eenzaamheid bijna identieke begrippen. Zijn personages worstelen met de liefde maar willen het liefst van al het niet gezien hebben. Die eenzaamheid vult hun hele bestaan.

Van Elvis Peeters verschenen de verhalenbundels Het uur van de aap (1992), We dolen rond in de nacht en worden verteerd door het vuur (1995) en Hondenspel (1997). In 1998 kwam dan zijn romandebuut Spa. Met de verhalenbundel Brancusi (1999) en Calvados (2001) bevestigde hij zijn schrijftalent. Vooral De ontelbaren (2005) - over de vluchtelingenproblematiek - werd gunstig ontvangen. Met Wij (2009), een voorlopg hoogtepunt in zijn oeuvre, schreef hij een beklijvend boek. Verder is Elvis Peeters ook als dichter niet onverdienstelijk: Wat overblijft is het verlangen (2001) en Dichter (2008).

Interviewer is Johan De Boose, zelf een succesvol auteur, dichter en vertaler. Hij is doctor in de Slavistiek en Oost-Europakunde, werkte als journalist voor kranten, tijdschriften, radio &televisie en was langdurig verbonden aan Radio3 en Klara als programmamaker.
Verder verleende hij zijn medewerking aan kunstprogramma's op Canvas, is hij redacteur van de Poëziekrant en publiceert hij in diverse Vlaamse en Nederlandse tijdschriften. Vorig jaar nog werd zijn recentste roman "Bloedgetuigen" bekroond met de Halewijnprijs 2011.


Het Penhuis: Elvis Peeters- 15.04.2012 om 10u30 - Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk - 8/7 EUR (ADD/VVK, drankje inbegrepen) - tickets via UiT in Kortrijk, 056 23 98 55 - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en CK*

Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis

0 reacties:

Een reactie posten