Winnaars filmfestival Open Doek


Op de 20ste editie van het filmfestival Open Doek in Turnhout won de Hongaarse film "Just the wind" van regisseur Benedek Fliegauf de Canvas-award, de hoofdprijs van het festival. De film won eerder dit jaar al een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn.De voltallige jury koos voor een film "die is gebaseerd op ware feiten, prachtig gefictionaliseerd, met een dwingende en boeiende soundscape en een camera die de personages dicht op de huid zit. De film is unheimlich, je weet wat er gaat gebeuren en toch zit je op het puntje van je stoel. Er wordt over moorden gepraat, maar je ziet ze nooit, de mis en scene roept onbehagen op, maar het wordt nooit een thriller. Het is een subtiele film met een zeer mooi evenwicht tussen werkelijkheid en poëzie, tussen realisme en filmesthetiek. De jury apprecieert het feit dat het zelden gebeurt dat de Roma gemeenschap van binnenuit wordt getoond: de clichés worden doorbroken, in kleine details sijpelt het racisme de film binnen. Sterk is dat de Roma gemeenschap, overal vervolgd en uitgesloten, hier drager is van de universele boodschap van verdraagzaamheid. Autodidact Benedek Fliegauf is vertrouwd met de Roma gemeenschap en maakt als Hongaar van binnenuit een eerlijke film."

De jongerenjury kende de Nationale Loterij-award toe aan "De jueves a domingo", geregisseerd door Dominga Sotomayor Castillo, een Chileense film over een doodgewoon gezin - man, vrouw en twee kinderen - die een reis maken naar het noorden van Chili. Wat de kinderen niet weten, is dat deze trip waarschijnlijk de laatste is met z’n vieren.

De Braziliaanse film "Father's chair" van debuterend regisseur Luciane Moura werd onderscheiden met de Behind the Scenes-award. De Behind the Scenes jury bestond uit gedetineerden van de gevangenis van Merksplas en werd dit jaar voor de 10de keer uitgereikt.

Meer info: www.opendoek.be


0 reacties:

Een reactie posten