Winnaars 'Gouden Strop' en 'Schaduwprijs' 2012



Gisterenavond werd tijdens De Avond van het Spannende Boek in Amsterdam de Gouden Strop 2012 uitgereikt aan Bram Dehouck. Met zijn boek Een zomer zonder slaap wint deze Vlaming voor de tweede keer in zijn schrijverscarrière deze literatuurprijs. Hij wint hiermee een geldprijs van 10000 EUR en een sculptuur van Marianne van den Heuvel.
Bram Dehouck heeft een prachtig boek geschreven, een verademing. Een compact en origineel verhaal, met een bloedstollende ontknoping. En door de zwarte humor in zijn werk, verfrist hij het genre van het spannende boek en is hij bezig een unieke plaats te veroveren in de Nederlandstalige misdaadliteratuur.
Uit het juryrapport
Samen met Bram Dehouck stonden ook deze auteurs op de shortlist, zij werden door de jury gekozen uit zo'n 88 inzendingen:
  • Volmaakte verdwijning - Derwent Christmas
  • Blauwe sneeuw - Nellie Mandel
  • De vriend - Charles den Tex
  • De vuurwerkramp van Harmen Saliger - Peter de Zwaan

De Gouden Strop wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt aan de beste Nederlandstalige thriller van het voorbije jaar. Het is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs en wordt gesteund door The Read Shop en Stichting LIRA Fonds. De prijs werd vernoemd naar het boek De Gouden Strop van Joop van den Broek.
Eerder mochten al o.a. Gauke Andriesse, Marion Pauw, Charles den Tex en Tomas Ross de prijs mee naar huis nemen.
Ook wordt er telkens een Schaduwprijs uitgereikt aan het "Beste Spannende Debuut". En opnieuw ging een Vlaming met die prijs lopen, nl. Kevin Valgaeren voor zijn boek De Ziener. De overige twee genomineerden voor deze debuutprijs waren Lieven de Letter (Nostalgie) en Griselda Molemans (Oog van de naald).
meer info via www.degoudenstrop.nl en www.schaduwprijs.nl

0 reacties:

Een reactie posten