KANTL-prijs 2012 voor Tom Lanoye

Gisteren maakte de KANTL bekend dat ze hun vijfjaarlijkse Prijs voor toneelteksten toekent aan Tom Lanoye voor zijn een tekst uit 2008, nl. Atropa. De wraak van de vrede. Hij is de tweede die deze prijs in ontvangst mag nemen, enkel David van Reybrouck ging hem in 2007 voor.
De officiële prijsuitreiking vind plaats op 17 oktober in het Academiegebouw van Gent waar hij een bedrag van 6 250 EUR zal krijgen.

Behalve Tom Lanoye waren ook deze schrijvers genomineerd: Paul Pourveur (Plot your city), Rachida Lamrabet (Belga) en Lot Vekemans (Gif).

"In 'Atropa. De wraak van de vrede' zoekt Tom Lanoye naar de wortels van het kwaad dat oorlog en geweld heet, en analyseert hij de oorlogsretoriek en het spel van de macht. Die universele thematiek wordt geactualiseerd doordat hij in de aloude clash van de beschavingen (Hellas-Troje) de imperialistische taal van het tijdperk Bush laat weerklinken met de clash tussen westen en oosten"
uit het juryrapport

KANTL (Koninklijke Academie voor Nederlands Taal- en Letterkunde ) is een organisatie die de Vlaamse cultuur en literatuur wil bevorderen en onderzoek doet naar de Nederlandse taal, cultuur en literatuur. Sinds 2003 reiken ze elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uit, afwisselend voor essay, proza, poëzie, podiumkunsten, studie van oudere taal en literatuur & cultuur in de Nederlanden.

meer info via www.kantl.be

0 reacties:

Een reactie posten