Rutger Kopland (1934-2012)


De Nederlandse dichter en schrijver Rutger Kopland (4 augustus 1934 - 11 juli 2012) overleed vorige week in zijn woonplaats in Glimmen op 77-jarige leeftijd. Hij was een van de populairste dichters van Nederland.

Rutger Kopland, pseudoniem voor Rutger P. Hendrik van den Hoofdakker, was psychiater van opleiding. Hij werd een autoriteit op het gebied van depressiebestrijding door lichttherapie en slaapverschuiving, was van 1981 tot 1995 hoogleraar biologische psychiatrie en publiceerde vele wetenschappelijke publicaties.

Bij het grote publiek was hij echter vooral bekend als dichter. Hij debuteerde in 1966 met de bundel "Onder het vee" waarna nog dertien bundels volgden en enkele boekbanden met gebundelde essays. Een van zijn bekendste gedichten was "Jonge sla of De kunst van het vertalen" uit 1970. Belangrijke thema's in zijn werk waren vergankelijkheid en de natuur.

De bekroonde documentaire "Taal van het verlangen" toont een indringend portret van Rutger Kopland. Deze kun je hieronder integraal bekijken:



De gedichten en essays van Rutger Kopland vind je terug in de collecties van de Kortrijkse bibliotheek. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

Meer info: nl.wikipedia.org/wiki/Rutger_Kopland

0 reacties:

Een reactie posten