Gore Vidal (1925-2012)


De Amerikaanse auteur, essayist en politiek activist Gore Vidal (3 oktober 1925 – 31 juli 2012) overleed deze week in zijn woonplaats in Hollywood Hills, Californië op 86-jarige leeftijd. Bekende werken van zijn hand zijn o.a. Julian (1964), Myra Breckenrigde (1968), Burr (1973) en Lincoln (1984). Zijn derde roman, The City and the Pillar, verschenen in 1948, was zowel revolutionair als controversieel. Het boek was een van de eerste grote Amerikaanse romans waarin homoseksualiteit op een ondubbelzinnige manier werd geportretteerd.

Gore Vidal was de laatste van een generatie Amerikaanse schrijvers, waaronder J. D. Salinger, Kurt Vonnegut, Norman Mailer en Joseph Heller, die gediend hebben in de Tweede Wereldoorlog. Gore Vidal beschreef zichzelf als een "gentleman bitch", refererend naar de bijtende humor die hem zo typeerde. Door velen werd hij ook beschouwd als het 20ste eeuwse antwoord op Oscar Wilde.

De boeken van Gore Vidal vind je terug in de collecties van de Kortrijkse bibliotheek. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

0 reacties:

Een reactie posten