Hitchcock's 'Vertigo' beste film aller tijden

De filmklassieker "Citizen Kane" van Orson Welles stond vijftig jaar lang, sinds 1962, onafgebroken op de eerste plaats op een lijst van beste film die slechts om de tien jaar door het vakblad Sight and Sound van het Britse filminstituut wordt opgesteld.

De klassieker uit 1941 moet dit jaar echter de eerste plaats afstaan aan Alfred Hitchcock's meesterwerk "Vertigo" uit 1958 met James Stewart en Kim Novak in de hoofdrollen. Opmerkelijk is dat de muziek voor beide films werd geschreven door de Amerikaanse componist Bernard Hermann.

Volgens Sight en Sound namen 864 filmcritici en andere deskundigen uit de filmsector deel aan de tienjaarlijkse bevraging. De thriller van Afred Hitchcock behaalde met 34 stemmen voorsprong de eerste plaats. Citizen Kane viel terug naar de tweede plaats en als derde volgde "Tokyo Story" ("Tokyo Monogatari") van de Japanse meesterfilmer Yasujiro Ozu.

De top-vijftig van de beste films aller tijden, volgens het magazine Sight and Sound, kun je bekijken via deze link.Welke van de twee filmtoppers het beste is, kun je ook voor jezelf uitmaken. Je vindt beide namelijk terug in de uitgebreide filmcollecties van de Kortrijkse bib, gratis ontleenbaar. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

Meer info: www.bfi.org.uk/news/50-greatest-films-all-time

0 reacties:

Een reactie posten