Bib tipt: Open Monumentendag 2012


Op 9 september 2012 gaat de 24ste editie van Open Monumentendag door in Kortrijk. Het evenement heeft dit jaar "Muziek, woord & beeld" als leidraad en focust zich op specifieke plaatsen waar cultuur werd en wordt gemaakt: theaters, filmzalen, muzieksalons, concertzalen, enz...

Erfgoed Kortrijk koos er voor om, in samenwerking met de stedelijke culturele partners, enkele pareltjes in het uitgebreid patrimonium te belichten. Het zijn stuk voor stuk uitzonderlijke locaties die met het thema te maken hebben. Soms worden tot nu toe eerder onbekende aspecten van een monument of gebouw extra benadrukt.

De stadsbrochure van Open Monumentdag kun je hier downloaden (pdf, 1.6mb).

Regionaal parcours

Maar er is nog meer. Net als twee jaar geleden gebeurde met het thema "stoom" groepeert de regio Kortrijk nu het thema "cinema". Waarom? De grootste speler op het vlak van uitbating van cinemazalen is in Harelbeke geboren. Cinemapionier Albert Bert (1928 - 2002) startte zijn loopbaan in 1968 met de overname van de Cinema Majestic in Harelbeke. Daarna volgden de multiplexzalen Pentascoop in Kortrijk, Decascoop in Gent en verschillende zalen in binnen- en buitenland.


Kinepolis is de laatste stap in een lang en gevarieerd bioscoopverleden. Welke evolutie maakten de cinemazalen in onze regio door en welke relicten zijn daar nog van bewaard? Dat is de vraag die UitinregioKortrijk zich stelt. Op 9 september kun je hierover een thematisch parcours volgen. In Kortrijk zijn drie gebouwen opgenomen: Ciné Palace, Limelight en Budascoop. Telkens krijg je meer uitleg over de geschiedenis van het gebouw en wat er allemaal mee gebeurde. In de regio zetten nog meer (voormalige) cinema's de deuren open.

De regionale brochure van Open Monumentendag kun je hier downloaden (pdf, 1.2mb).

Kortrijkse monumenten online

Heel wat Kortrijkse cinema's zijn echter verdwenen. Wil je daar meer over weten? Een uitgebreide collectie foto's, documentatie en archiefstukken over dit alles staat online op de beeldbank van Erfgoed Kortrijk. Neem een kijkje op www.geheugenvankortrijk.be voor meer achtergrondinformatie.

Ontdek dit verborgen Kortrijk op Open Monumentendag 2012!

www.openmonumenten.be, www.geheugenvankortrijk.be

0 reacties:

Een reactie posten