Bibliotheekweek 2012: het programma!Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie wordt de bibste van het land? Dit is het thema van de bibliotheekweek van 2012. Naar jaarlijkse gewoonte zetten alle openbare bibliotheken tijdens de maand oktober hun werking in de kijker en vieren feest. We starten met een heuse verwendag op zaterdag 20 oktober.

Wat betekent de bib voor jou? Wat maakt de Kortrijkse bib tot de ‘bibste’ van het land? Hoe ziet jouw bibliotheek van de toekomst eruit? Wij willen immers de komende jaren met jullie wensen en dromen aan de slag.

Deel alvast je bibdromen via Facebook en Twitter (gebruik #bibkortrijk). Wie weet, worden jouw dromen realiteit…

Verwendag - zaterdag 20 oktober 2012

 • Hang je droom aan een ballon in de centrale bibliotheek


  Tijdens de bibliotheekweek peilen we naar jouw dromen. Op de verwendag staat in de inkomhal van de centrale bibliotheek een echte lakei jullie op te wachten. Hij geeft je een ballon waar je jouw droom aan hangt. Wie de dromen vindt en terugstuurt, maakt kans op een mooie prijs. Maar ook wie zijn dromen aan de ballonnen hangt, kan in de prijzen vallen. In de kleinste hoeken van de bibliotheek vind je dan weer een aantal mooie spiegels waar je met stiften je dromen kan opschrijven.

  We nemen je bovendien mee  in een dol en sprookjesachtig avontuur. Maak kennis met de schone slaapster die al 300 jaar lang de ogen niet geopend heeft, wachtend op die ene prins die haar wakker kan kussen. Wees bang voor het laatste exemplaar van de West-Europese zeemeermin die vooral gevaarlijk is voor mannen. En pas toch ook maar op voor Ronny Von Dracula, de achter-achterkleinzoon van graaf Vladimir Von Dracula die gelukkig slaapt omdat de nacht nog niet gevallen is. Sprookjes worden pas echt fijn als je zelf de hoofdrol speelt.

  I.s.m. ‘vzw Bolwerk’, ‘vzw Productions en Zonen’, brocante en vintage ‘Le Chat Noir’ en het theatergezelschap ‘Kip van Troje’.

  Van 10 tot 16 u. - gratis - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30
  Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, bibliotheek@kortrijk.be, 056 27 75 00
 • Dromen over jouw buurtbib

  De stad is tien buurtbibliotheken rijk. In de buurtbibliotheken wordt er nagedacht over de toekomst. We maken van de gelegenheid gebruik om de werking van de buurtbibliotheken te belichten in een leuk filmpje dat op de verwendag in elke buurtbib te zien is.

  De verwendag is het ideale moment om de dromen die je hebt over jouw buurtbib te uiten. In iedere buurtbib kan je zelfs jouw droom kwijt. Wie het kaartje invult en zijn/haar droom met ons deelt, maakt kans op een leuke prijs. Wie snel is, krijgt er zelfs een ballon bij!
 • Digidokter: hoe beheer ik mijn digitale muziekcollectie?


  Op maandelijkse basis doet de bib dienst als ‘ICT-helpdesk’ voor computerhulp. Van 10 tot 12 u. leer je hoe je jouw digitale muziekcollectie het best beheerd.

  Een modale laptop of pc is vandaag uitgerust met een harde schijf van 500 GB, genoeg voor een opslagcapaciteit van ca. 125.000 muziekbestanden. Grote kans dat de muziekbestanden zich langzaam maar zeker ophopen en je het overzicht verliest. In deze demo van iTunes tonen we hoe je je muziekcollectie kunt ordenen met iTunes, hoe je een cd kopieert en hoe je deze bestanden overbrengt naar een externe muziekspeler (iPod, mp3-speler).

  I.s.m. Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
  10 tot 12u - gratis - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - Oranje Zaal - vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan via 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be
 • De prijs van je dromen in het gametornooi?

  Voor de vijfde keer organiseert de bib een gametornooi. We zagen de grootste gamers al zwetend ten onder gaan bij het spelen van ogenschijnlijk simpele games. Dit jaar voorzien we van hetzelfde laken een broek!

  Ben je een gamer en speel je graag de stukken van het scherm? Dan kun je zeker meedingen naar de hoofdprijs van het tornooi: een XBOX 360. Verder zijn er nog waardebonnen te winnen!

  13 tot 16u - gratis - vanaf 12 jaar - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - Oranje Zaal (+1) - inschrijven via 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be - beperkte plaatsen

Maandag 22 oktober 2012

Boterhammen in de bib: Brigitte Raskin - "De taalgrens"

Brigitte Raskin, winnares van de AKO Literatuurprijs 1989 met haar debuut Het Koekoeksjong, gaat in haar nieuwe boek De taalgrens  op zoek naar wat de Belgen zowel verbindt als verdeelt. Hoe kwam de Germaans-Romaanse taalgrens tot stand? Was ze van belang in de Belgische geschiedenis vóór 1830? En waarom was de sociale taalgrens tussen de elite en het volk een grotere hindernis dan de regionale taalgrens tussen Vlamingen en Walen?

In een antwoord op die vragen doorkruist historica Brigitte Raskin de Europese en Belgische geschiedenis van 500 v. Chr. tot de Belgische staatshervorming omstreeks 2000. Ze belicht het BHV-probleem van de Napoleontische tijd tot de 21ste eeuw. Het maakt van De taalgrens  een heldere en complete studie voor wie inzicht wil krijgen in onze Belgische geschiedenis en de politieke actualiteit.

(foto (c) Patrick De Spiegelaere)

Boterhammen in de bib met Brigitte Raskin - 12u15 -  € 5 / CJP: € 2,5 - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - Info & tickets: Vormingplus MZW, wandelweg 11 Kortrijk, www.vormingplusmzw.be, info@vormingplusmzw.be, 056 26 06 00 

Te zien tijdens de bibweek - 20 tot 27 oktober 2012

Dromende personages in de tentoonstelling "Ik wou"

In ‘Ik Wou’ denken personages, geïllustreerd door Ingrid Godon, luidop na over hun identiteit, hun wildste dromen en hun meest bizarre fantasieën. Ingrid Godon geniet internationale faam als illustratrice. Voor haar werk mocht ze al diverse prijzen, waaronder de boekenpauw, in ontvangst nemen.

De teksten van meesterverteller Toon Tellegen illustreren treffend wat omgaat in de hoofden van deze personages. Toon Tellegen is bekend en bekroond voor zijn dierenverhalen over de mier en de eekhoorn.

Na een succesvolle expo in Museum M in Leuven zijn de ruim 30 portretten nu de hele maand oktober in de Kortrijkse bib te zien.

Tentoonstelling: ‘Ik Wou’ - tot 31 oktober 2012 - Doorlopend tijdens openingsuren - gratis - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, bibliotheek@kortrijk.be, 056 27 75 00

De folder van de bibliotheekweek 2012 kun je hier downloaden (pdf, 1.1mb) of rechtsreeks bekijken via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst.


0 reacties:

Een reactie posten