Constantijn Huygensprijs 2012 voor Joke van Leeuwen


De Constantijn Huygensprijs 2012 gaat naar de Nederlandse auteur en illustratrice Joke van Leeuwen. Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Jan Campert Stichting. Het nieuws werd gisteren bekendgemaakt op de zestigste verjaardag van Joke van Leeuwen.

In 1978 publiceerde ze haar eerste kinderboek, "De Appelmoesstraat", en won ze op het Camerettenfestival alle prijzen waardoor ze meteen in het officiële cabaretcircuit verzeild raakte. Joke van Leeuwen is tegenwoordig een van de meest bekroonde Nederlandstalige auteurs. De afgelopen jaren won ze o.a. diverse Zilveren Griffels, Gouden Penselen, de C. Buddingh'-prijs, de Woutertje Pieterse-prijs, de Plantin-Moretusprijs en de Herman De Coninckprijs. In 2008 en 2009 was ze ook stadsdichter van Antwerpen.

De Constantijn Huygensprijs bestaat uit een bedrag van € 10.000 en wordt in januari uitgereikt in Den Haag. Joke van Leeuwen volgt A.F.Th. van der Heijden op die in 2011 werd bekroond.

De werken van Joke van Leeuwen vind je terug in de collecties van de Kortrijkse bibliotheek. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

0 reacties:

Een reactie posten