Chinese auteur Mo Yan wint Nobelprijs Literatuur 2012

De Nobelprijs literatuur 2012 werd vandaag toegekend aan de Chinese auteur Mo Yan (°1955).  De jury kende de prijs aan Mo Yan toe "die met een een hallucinant realisme volksverhalen fuseert met geschiedenis en actualiteit". Hij volgt hiermee de Zweedse dichter Tomas Tranströmer op die vorig jaar de prijs won.

De literaire werken van Mo Yan, pseudoniem voor Guan Moye, zijn gebaseerd op zijn plattelandsachtergrond en de volksverhalen die hij hoorde als kind. De auteur ging van school als twaalfjarige om te werken op de velden en kreeg uiteindelijk een opleiding in het leger. Hij begon met schrijven in 1981 en publiceerde zijn eerste literaire succes met zijn roman "Het rode korenveld" (1987), die nadien verfilmd werd door de bekende Chinese regisseur Zhang Yimou.

Zijn werk is voornamelijk een vorm van sociaal commentaar. Hij wordt sterk beïnvloed door de politieke kritiek van Lu Xun en het magische realisme van de Colombiaanse schrijver Gabriel Garcia Marquez. Met behulp van schitterende, complexe en vaak grafisch gewelddadige beelden slaagt Mo Yan erin de lezer binnen te loodsen in de caleidoscopische universa van zijn verhalen. Veel van zijn verhalen spelen zich af in zijn geboorteplaats Gaomi, een district in de provincie Shandong.

Mo Yan is een erg productief schrijver en publiceerde inmiddels tientallen kortverhalen en romans. Zo schreef hij zijn laatste boek, "Leven en dood putten me uit", in slechts 43 dagen. Een aantal van zijn romans zijn vertaald in het Nederlands, waaronder:
Een aantal boeken van Mo Yan vind je terug in de collectie van de Kortrijkse bibliotheek. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!


Meer info: www.nobelprize.org

0 reacties:

Een reactie posten