Guardian children's fiction prize voor Frank Cottrell Boyce


De Britse auteur en scenarist Frank Cottrell Boyce won met zijn jeugdroman "The Unforgotten Coat" de Guardian children's fiction prize. Het boek is gebaseerd op het waargebeurd verhaal van een Mongools schoolmeisje dat samen met haar familie tijdens een razzia wordt gearresteerd door de Britse immigratiedienst. De auteur wint hiermee een geldprijs van 1.500 pond. In 2004 won Cottrell Boyce de Carnegie Medal voor zijn roman Millions (vert. "Miljoenen") dat hetzelfde jaar verfilmd werd door regisseur Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire).

Deze prestigieuze Guardian children's fiction prize wordt al sinds 1967 uitgereikt. Het unieke aan de wedstrijd is dat de genomineerden door andere jeugdauteurs worden gejureerd én dat elke schrijver slechts eenmaal tijdens zijn carrière bekroond kan worden. Vorige winnaars zijn o.a. Philip Pullman, Jacqueline Wilson, Mark Haddon, Ted Hughes, Anne Fine, Michelle Paver en Andy Mulligan.

Cottrell Boyce's boek is een bijzondere prijswinnaar omdat het niet bestemd is voor commerciële publicatie. De auteur schreef het boek in opdracht van de Reader Organisation, een liefdadigheidsinstelling uit Liverpool, die dit jaar 50.000 exemplaren gratis weggaf.

De genomineerden voor de Guardian children's fiction prize waren dit jaar:
  • Roddy Doyle - A Greyhound of a Girl
  • Jack Gantos - Dead End in Norvelt 
  • Eva Ibbotson - The Abominables
  • Frank Cottrell Boyce - The Unforgotten Coat
Het is nog even wachten op een Nederlandse vertaling van The Unforgotten Coat, in afwachting kun je de andere boeken van Frank Cottrell ontdekken in de collecties van de Kortrijkse bibliotheek. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

(via: The Guardian)

Meer info: The Guardian

0 reacties:

Een reactie posten