Jo Röpcke Award 2012 voor Nicolas Karakatsanis


Op het Filmfestival van Gent werd de Jo Röpcke Award dit jaar uitgereikt aan de cameraman Nicolas Karakatsanis. De prijs, genoemd naar de bekende filmcriticus, wordt elk jaar uitgereikt door het tijdschrift Focus Knack en bekroont een persoon die een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd tot het succes van de Vlaamse cinema.

Karakatsanis is cameraman en werkte als "director of photography" aan o.a. "Linkeroever" van Pieter Van Hees, "Rundskop" van Michaël R. Roskam en de Amerikaanse remake van "Loft" van Erik Van Looy.De prijs wordt voor het eerst uitgereikt aan een cameraman, een bewuste keuze volgens Dave Mestdach, filmrecensent van Knack Focus: "Een film is een groepswerk, maar als het resultaat in de zalen komt, gaat de meeste aandacht naar de regisseur en de acteurs. De bloei van de Vlaamse cinema in de laatste jaren is echter even veel te danken aan de getalenteerde mensen die in hun schaduw werken. Zoals Nicolas, die met zijn heel eigen stijl zijn stempel heeft gedrukt op alle films waarvoor hij het camerawerk deed."

De Jo Röpcke Award wordt toegekend sinds 2008, en ging in het verleden al naar Fien Troch, Felix Van Groeningen, Gust Van den Berghe en Nicholas Provost.

(via: Knack Focus)

Meer info: www.filmfestival.be

0 reacties:

Een reactie posten