Peter Terrin wint AKO Literatuurprijs 2012


De Vlaamse schrijver Peter Terrin (1968) won de AKO Literatuurprijs 2012 voor zijn boek "Post Mortem". Hij werd voordien al twee keer genomineerd voor de prijs met zijn roman "Blanco" en verhalenbundel "De Bijeneters: zeven variaties". Peter Terrin brak door met zijn vorige boek "De bewaker", dat voor de Libris Literatuurprijs werd genomineerd en in 2010 met de Europese Literatuurprijs werd bekroond.

De jury over Post Mortem: “In deze tijd waarin wij zoeken naar houvast en waarin de media steeds meer ons leven construeert, kiest de jury voor een auteur die de liefde verklaart aan de literatuur. Welk houvast kan de literatuur nog bieden als het noodlot toeslaat en de camera draait? Post Mortem beantwoordt die vraag.

En verder: "In zijn roman vermengt Terrin de tragische werkelijkheid met literaire verbeelding. Zijn dochtertje kreeg op vierjarige leeftijd een herseninfarct; deze complexe, gelaagde roman is een zoektocht naar houvast en verwerking in de literatuur: de realiteit laat zich niet inpakken in een plotstructuur. Zeker niet wanneer het dierbaarste dat je hebt opeens dreigt weg te vallen: de dochter krijgt een herseninfarct en haar leven hangt aan een zijden draadje. 

Het geluid van de typemachine moet haar uit haar coma halen, maar het geratel van de verbeelding is niet opgewassen tegen deze werkelijkheid. De ontroerende passages over de dochter in doodsnood en haar angstige ouders hakken er door de strakheid van de taal extra in. Indrukwekkend is de manier waarop het besef zich opdringt: je kunt schrijven wat je wil, uiteindelijk kiest het verhaal jou uit."

De uitreiking van de literaire prijs vond plaats in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De juryvoorzitter was dit jaar de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Terrin ontving naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000.

De AKO Literatuurprijs wordt al sinds 1987 jaarlijks uitgereikt. Hoofddoel is voornamelijk het lezen van literatuur bevorderen en de belangstelling voor boeken in het algemeen te promoten. De eerste auteur die de prijs won was de Nederlandse auteur Bernlef, die deze week overleed.

Voor auteurs is dit, samen met de Libris Literatuurprijs en de Gouden Uil, één van de meest prestigieuze Nederlandse literatuurprijzen, vooral omwille van het hoge prijzengeld.

De genomineerden voor de AKO Literatuurprijs 2012 waren:
De boeken van Peter Terrin vind je terug in de collecties van de Kortrijkse bibliotheek. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

(via: vlabin-vbc)

Meer info op www.akoliteratuurprijs.nl

0 reacties:

Een reactie posten