Boekenbeurs 2012: uitreiking Gouden Meeuw aan Lieva Van de Vijver


De 76e Boekenbeurs sloot gisteren de deuren van de Antwerpse Expo met de uitreiking van de Gouden Meeuw 2012. Deze wordt jaarlijks door Creatief Schrijven vzw uitgereikt aan het beste Nederlandstalige fictieboek van het voorbije jaar dat uitgegeven werd in eigen beheer. Dit jaar viel hun keuze op De dans van de regenboog van Lieva Van de Vijver. Zij wint hiermee professionele promotiebegeleiding en de verspreiding van haar boek (ook als e-boek) in een aantal onafhankelijke boekhandels.

Lieva Van de Vijver werd gekozen uit ruim 85 inzendingen van schrijvers over gans Vlaanderen. De jongste deelnemer was 22 jaar, de oudste 76! Ook het genre van de ingezonden werken verschilde nogal: poëzie, chicklits, thrillers, jeugdverhalen, ... Zo viel nog maar eens op hoeveel auteurs kosten noch moeite sparen om hun boek toch maar op de markt te brengen...

In de jury zetelden dit jaar Friedl’ Lesage (Radio 1), Michael De Cock (schrijver-theatermaker) en Eva Berghmans (De Bezige Bij Antwerpen) :

Lieva Van de Vijver overtuigt de jury omdat ze onmacht en verdriet in een literaire vorm giet. Ze kauwt niet alles uit, observeert treffend, met zin voor de kracht van het detail. Ze beschrijft op een heel authentieke, intense maar draaglijke manier hoe je afscheid neemt.

www.creatiefschrijven.be | www.boekenbeurs.be

1 opmerking:

  1. Vreemd dat op een wedstrijd voor het beste fictieboek een non-fictie boek wint...

    BeantwoordenVerwijderen