Boterhammen in de bib met Philip Vanoutrive: de allerlaatste getuigen van WOI


Op maandag 19 november is documentairemaker en onderzoeker Philip Vanoutrive als spreker in de Kortrijkse bib in het kader van de lezingenreeks "Boterhammen in de bib", een project van de Kortrijkse bib en Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen.

Binnenkort is het een eeuw geleden dat "de groote oorlog", onze eerste wereldbrand, uitbrak. De oorlog bleek massaal en ingrijpend. Dagelijks blaast een muziekkapel een "Last Post" aan de Ieperse Menenpoort en iedere lente ploegen boeren in de westhoek bommen en granaten naar boven.

Die trieste oorlog zit ook nog diep en dikwijls onverwerkt, in de memorie van een steeds kleiner wordende groep van getuigen. De volwassenen van toen zullen het niet meer kunnen navertellen. Televisiezender Canvas zocht de oorlogskinderen van 14-18 op voor de allerlaatste getuigenissen. Weerzinwekkende anekdotes over dood en vernieling komen vaak voor het eerst ter sprake. Philip Vanoutrive maakte naar aanleiding van de reeks een boek met veertig getuigenissen en mooie portretfotografie: "De allerlaatste getuigen van WOI". Hij komt vertellen over zijn ervaring van het contact met deze hoogbejaarde maar kranige mannen en vrouwen.

Boterhammen in de bib met Philp Vanoutrive - 19.11.12 - 12u15 - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - €5 / CJP: €2,5 - info & tickets: Vormingplus MZW, wandelweg 11 Kortrijk, www.vormingplusmzw.be, info@vormingplusmzw.be, 056 26 06 00

0 reacties:

Een reactie posten