Flandrica.be: Vlaams erfgoed online

Flandrica.be, de gloednieuwe online Vlaamse erfgoedbibliotheek, werd deze week officieel aan het publiek voorgesteld tijdens een feestelijke bijeenkomst in Leuven. Voortaan kun je comfortabel grasduinen in deze online schatkamer vol prachtig geïllustreerde handschriften, kostbare oude drukken en ander historisch materiaal. Flandrica.be biedt zowel een unieke kijk op ons verleden als inspiratie voor de toekomst.

De nieuwe portaalsite bevat zowel publicaties die in Vlaanderen of door Vlamingen in het buitenland worden uitgegeven. De site biedt ook alle relevante buitenlandse publicaties die in hoofdzaak over Vlaanderen handelen en unieke werken uit het Vlaams patrimonium zoals handschriften. Naast topstukken of werken van literaire grootheden vindt je er ook alledaagse documenten zoals kookboeken, liedjesteksten, catechismussen, studentenaantekeningen enz...

Momenteel bevat de collectie zo'n 425 stuks die heel visueel worden voorgesteld. In de toekomst zal Flandrica.be voortdurend worden aangevuld met nieuw gedigitaliseerd materiaal en nieuwe online functionaliteiten. Om te vermijden dat je door de bomen het bos niet meer ziet, biedt de website ook verschillende rondleidingen. Die wijzen je de weg langs een tiental documenten die thematisch met elkaar verbonden zijn en voert bijvoorbeeld langs topstukken die door de Vlaamse overheid zijn erkend: de Rubensen en Van Eycks van onze erfgoedbibliotheken. Deze werken, die zelden het donker van de kluis verlaten, kunnen nu door iedereen worden doorbladerd via internet.

Flandrica.be is een samenwerkingsproject van de zes partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek: de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de Openbare Bibliotheek van Brugge en de Provinciale Bibliotheek van Limburg en de drie universiteitsbibliotheken van Antwerpen, Gent en Leuven.

Meer info: www.flandrica.be

0 reacties:

Een reactie posten