Lezing: Het neoliberalisme op de sofa, op zoek naar alternatieven met Paul Verhaeghe


Psychoanalyticus Paul Verhaeghe analyseert in zijn boek Identiteit welke invloed de huidige neo-liberale economie en vrijemarktwerking heeft op het welzijn van mensen en op de samenleving.
Succes is nog de enige norm en velen die in de huidige 'ratrace' niet mee kunnen, worden uitgesloten - en dat hebben ze dan zogezegd enkel aan zichzelf te danken. Het competitie- en concurrentiemodel van de economie creëert volgens Paul Verhaeghe een nieuwe maatschappij, waar 'the survival of the fittest' heerst en waarin de ene mens voor de ander een bedreiging vormt en een concurrent is. Of loopt het allemaal niet zo'n vaart?

Na zijn lezing gaat Paul Verhaeghe in gesprek met vier streekactoren uit de economische en poltieke wereld, die hem kritische vragen en alternatieven voorleggen: Els Peeters, Herman Wenes, Ann Sophie Maes en Philippe De Coene. Jan Timmerman (Vormingplus mzw) zal het gesprek modereren.

Lezing Paul Verhaeghe: 21.12.2012, 20 - 22u. | Streekhuis Zuid-West-Vlaanderen | 5 EUR | vooraf inschrijven via www.vormingplusmzw.be of telefonisch via 056 26 06 00

organisatie: BIK, vzw Oranjehuis, Ligand, Vormingplus mzw en Openbare bibliotheek Kortrijk

0 reacties:

Een reactie posten