Taalunie Toneelschrijfprijs 2012 voor Ad de Bont

Het theaterstuk "Mehmet de Veroveraar" van de Nederlandse toneelschrijver en -regisseur Ad de Bont heeft de Taalunie Toneelschrijfprijs 2012 gekregen. Volgens de jury: "Ad de Bont slaagt er met welhaast Shakespeareaanse allure in historische gegevens relevant te maken voor de tijd waarin we nu leven".

Mehmet de Veroveraar is een theatermarathon uitgebracht ter gelegenheid van Ad de Bonts afscheid als artistiek leider bij de Toneelmakerij Amsterdam. Het stuk gaat over de Turkse prins Mehmet II die op zijn twaalfde sultan van het Ottomaanse Rijk wordt en het christelijke Constantinopel wil veroveren. In onderstaande trailer is alvast een smaakmaker voor het toneelstuk:


De jury bestond dit jaar uit actrice José Kuijpers (Het Zuidelijk Toneel Tilburg), regisseur Jo Roets (artistiek leider Laika Antwerpen) en dramaturg Joris van der Meer (o.a. werkzaam bij Thibaud Delpeut / Toneelgroep Amsterdam en Marcus Azzini / Toneelgroep Oostpool) o.l.v. dramaturg Steven Peters.

De Taalunie Toneelschrijfprijs bekroont de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. De prijsuitreiking vindt afwisselend in Vlaanderen en Nederland plaats. De prijs bedraagt 10.000 euro.


Meer info: taalunieversum.org

0 reacties:

Een reactie posten