P.C. Hooftprijs 2013 voor A.F.Th. van der Heijden

De Nederlandse auteur A.F.Th. van der Heijden (61) krijgt de P.C. Hooftprijs 2013 voor zijn ganse oeuvre. Dat maakte het bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde deze week bekend. De auteur viel in het afgelopen jaar al drie keer in de prijzen met de Constantijn Huygensprijs voor zijn oeuvre, de Libris Literatuurprijs voor zijn roman "Tonio: een requiemroman" en de NS Publieksprijs.

De jury over A.F.Th. van der Heijden: "zijn werken, inmiddels bijna dertig boektitels, zijn één werk. Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen.’ Daarnaast roemt ze Van der Heijdens stijl: ‘ongeremd en retorisch, kent weinig beperkingen en barst soms bijna uit zijn eigen zinsverband. Hij bepleit de “schittering”, en zelfs de “schittering van overbodigheid” en heeft de beschrijvingkunst in de Nederlandse literatuur tot grote hoogten gebracht."

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied en bedraagt €60.000. Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. Vorige jaar ging de prijs naar de Nederlandse dichter en auteur Tonnus Oosterhoff.

Het werk van A.F.Th. van der Heijden kun je ontdekken in de collecties van de Kortrijkse bib. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

0 reacties:

Een reactie posten