zaterdag 31 maart 2012

Bibliotheekcatalogus tijdelijk niet beschikbaar

Vandaag is onze webcatalogus (kortrijk.bibliotheek.be) tijdelijk niet beschikbaar door onderhoudswerken aan het provinciaal netwerk.

Het is dus niet mogelijk om de catalogus van de Kortrijkse bibliotheek te raadplegen, online te verlengen of te reserveren. Vanaf morgen, zondag 1 april, is de webcatalogus terug volledig beschikbaar voor gebruik.

Meer info: kortrijk.bibliotheek.be, www.kortrijk.be/bibliotheek

vrijdag 30 maart 2012

Bibliotheek Balen "Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2012"

Op donderdag 29 maart werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Permekebibliotheek te Antwerpen bekendgemaakt wie zich de "Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2012" mag noemen. De winnaar werd de Bibliotheek Balen, gevolgd door de Bibliotheek Elsene op de tweede en de Bibliotheek Genk op de derde plaats.

De jury over deze drie bibliotheken:
De jury stelde met genoegen vast dat elk van de drie bibliotheken op een prettige wijze ingebed is in de plaatselijke gemeenschap en dat zij gedreven en enthousiaste medewerkers hebben. Balen en Elsene oogsten waardering voor het feit dat zij ‘de kaart hebben getrokken voor cultuur in het algemeen en een bibliotheek in het bijzonder als motor voor een meer leefbare gemeenschap’, terwijl Genk ‘van die keuze een statement van formaat heeft gemaakt, dat absoluut respect afdwingt’.

Uiteindelijk won Balen met een neuslengte voorsprong, omdat deze bibliotheek ‘helemaal is wat ze pretendeert te zijn. En dat is heel veel. Een bibliotheek die elke regel van het decreet lokaal cultuurbeleid ademt en op een aangename manier in de praktijk brengt, voortbouwend op de roots van de traditionele bibliotheek.’ En: ‘Je vóelt dat deze bibliotheek in elke vezel mee is gegroeid en geëvolueerd tot een pretentieloze plek die vóór alles klantgericht is, waar men de vinger aan de pols heeft van wat klanten vandaag van een bibliotheek verwachten.’


Door het publiek waren twaalf openbare bibliotheken genomineerd die met elkaar om de hoofdprijs strijden. Deze bibliotheken werden de afgelopen weken op elf verschillende onderdelen beoordeeld door deskundige "Mystery Guests". Deze onderdelen waren onderverdeeld in drie categorieën: gebouw en inrichting, aanbod en collectie, service en klantgerichtheid. Via de rapporten van de Mystery Guests en via een persoonlijk bezoek aan de bibliotheken kwam de jury vervolgens tot de eindrangschikking.

De jury bestond uit schrijfster en historica Brigitte Raskin (voorzitter), Carol Vanhoutte (directeur Bibliotheek Kortrijk en voorzitter van de sectie openbare bibliotheken van de beroepsvereniging VVBAD), Wendy de Graaff (zelfstandig consultant voor de bibliotheeksector), Eric Rinckhout (redacteur bij De Morgen en auteur) en Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur van Bibliotheekblad). Jan Van Vaerenbergh (Landmark Libraries) was secretaris van de jury.

De volledige uitslag, een overzicht van de genomineerden en de rapporten van de Mystery Guests kun je vinden op de website van Bibliotheekblad.

Meer info: balen.bibliotheek.be, www.bibliotheekblad.nl

Cultureel jongerenaanbod voor april


Ben je nog geen CJP-lid? Dan weet je niet wat je mist. De Stad Kortrijk, de Kortrijkse hogescholen en de universiteit bieden jou de unieke kans om gratis CJP-lid te worden.

Dankzij dit lidmaatschap kun je tal van kortingen krijgen in de Kortrijkse cultuurhuizen. Om een zo duidelijk mogelijk overzicht te bieden van het brede cultuuraanbod in Kortrijk, is er voortaan iedere maand een filmpje met de meest interessante cultuuractiviteiten voor jongeren.

Lid worden? Claim je lidmaatschap bij je STUVO of neem contact op met CJP: info@cjp.be of 02 203 02 00. Via www.cjp.be/kortrijk ben je steeds up-to-date van het cultuuraanbod voor jongeren in Kortrijk!

Meer info: www.cjp.be/kortrijk

150 jaar "Les Misérables" van Victor Hugo

Les MiserablesExact 150 jaar geleden werd Victor Hugo's meest ambitieuze roman, Les Misérables, uitgegeven. Eerst bij een Brusselse uitgeverij, later ook in Parijs.
Vandaag de dag is Les Misérables nog steeds in herdruk en vormde het jarenlang een bron voor tal van adaptaties in films, musicals en theaterstukken.
Om deze 150e verjaardag te vieren vinden er - vooral in Brussel en Parijs - heel wat activiteiten plaats.

Uiteraard vind je deze klassieker ook terug in onze bibcatalogus, evenals andere werken van Victor Hugo.

meer info over alle geplande initiatieven vind je via deze website

donderdag 29 maart 2012

Bibliotheekcatalogus niet beschikbaar op zaterdag 31 maart

Op zaterdag 31 maart is de webcatalogus van de Kortrijkse bib (kortrijk.bibliotheek.be), door onderhoudswerken aan het provinciaal netwerk, niet beschikbaar.

Op deze dag is het tijdelijk niet mogelijk om de catalogus van de Kortrijkse bibliotheek te raadplegen, online te verlengen of te reserveren. Vanaf zondag 1 april is de webcatalogus terug beschikbaar voor gebruik.

Meer info: kortrijk.bibliotheek.be, www.kortrijk.be/bibliotheek

Wuk zeg je?

Kobbenetten, slunse, seule, wrikkelgat, pertangs... Wuk zeg je?

Welk woord mag volgens jou nooit uit je dialect verdwijnen? Of welke woorden moet élke West-Vlaming voortaan kennen?
We willen het graag weten!
Met een heuse dialectwedstrijd gaan de West-Vlaamse bibliotheken daarom samen met Krant van West-Vlaanderen, Radio 2 en Focus-WTV op zoek naar hét West-Vlaamse dialectwoord!

Surf naar www.wukzegje.be en stuur je favoriete West-Vlaamse dialectwoord in! Laat je ons misschien ook weten waarom juist dát woord voor jou zoveel betekent?
Nog tot zondag 15 april kan je je eigen woorden inzenden. Vanaf 19 april worden de leukste inzendingen bekendgemaakt en kan het grote publiek online stemmen op zijn/haar favoriete dialectwoord.

Nu ist an gieder! :-)

meer info via www.wukzegje.be

woensdag 28 maart 2012

Presentatie Festival van Vlaanderen Kortrijk in de bib

Al meer dan vijf decennia maakt het Festival van Vlaanderen jong en oud warm voor klassieke en hedendaagse muziek. Acht festivals (Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Kortrijk, Leuven, Mechelen en Tongeren) leveren een een bijdrage tot de culturele uitstraling van Vlaanderen. Het volledige repertoire van de Middeleeuwen tot vandaag, met uitstapjes naar de wereldmuziek staat op het programma. Samen goed voor jaarlijks meer dan 550 voorstellingen en educatieve projecten voor vele duizenden binnen- en buitenlandse toeschouwers: een artistieke, toeristische en economische impuls van formaat!

Op zaterdag 7 april 2012 brengt Joost Fonteyne, met luisterfragmenten, video, leuke anekdotes en interessante weetjes, een unieke kijk op het het nieuwe Festival van Vlaanderen Kortrijk in de Kortrijkse bib.


De editie 2012 van het muziekfestival is opnieuw een wervend project dat over de vakjes van genres heen programmeert: van klassiek tot hedendaags, van muziek uit de wereld tot geluidskunst. Muziek is de motor van het festival, maar de kruisbestuiving met andere disciplines wordt niet uit de weg gegaan.

Op het programma staan frisse combinaties van moderne en oude muziekinstrumenten, composities die verhalen vertellen of het spontaan samensmelten van klassiek en hedendaags binnen hetzelfde programma.

Presentatie Festival van Vlaanderen Kortrijk - Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - 07.04.12 - 11u30 - gratis - Meer info: www.festivalkortrijk.be, 056 22 64 50

Erfgoed in de kijker: Le Trône d'Honneur

De Kortrijkse bibliotheek beschikt over een rijke verzameling cultuurhistorische fondsen en levert regelmatig inspanningen om de topstukken uit deze collectie te digitaliseren. Op die manier kan een breed publiek kennis maken met het rijke papieren erfgoed dat door de stad wordt beheerd.



Deze keer zetten we het pas gedigitaliseerde handschrift GV Cod. 366 in de kijker. Het 15de eeuwse gedicht Le Trône d'Honneur werd geschreven door de Franse dichter, kroniekschrijver en componist Jean Molinet. Molinet werd in 1435 geboren in het Noord-Franse stadje Desvres en trok als student naar Parijs. In 1463 lanceerde Molinet zichzelf in de hoogste Europese politieke regionen door toe te treden tot de hofhouding van Karel de Stoute (1433-1477), de enige wettelijke zoon en opvolger van de Bourgondische hertog Filips de Goede (1396-1467). Molinet kwam er terecht onder de hoede van Georges Chastellain, de befaamde Bourgondische kroniekschrijver, historiograaf en dichter. Molinet assisteerde zijn mentor bij de totstandkoming van zijn Chronique des choses de mon temps. Van deze kroniek, die de periode 1417-1474 belicht, bleven enkel fragmenten bewaard. Na de dood van Chastellain in 1475 werd Molinet in diens plaats aangesteld als hofkroniekschrijver. Hij zette de kroniek van zijn leermeester verder voor de periode 1474-1504. Daarnaast nam hij ook zijn plaats in als hoofd van de Bourgondische poëzieschool van de Grands Rhétoriqueurs. Jean Molinet liet zich aan het hof ook opmerken als verdienstelijk componist. Uit zijn muzikaal oeuvre bleef slechts één rondeau bewaard. Daarnaast verzorgde Molinet ook een elegie naar aanleiding van het overlijden van de Franse hofcomponist Johannes Ockeghem onder de titel Nymphes des Bois. Deze tekst werd op muziek gezet door Josquin Des Prez als La déploration sur la mort de Johannes Ockeghem. Molinet's meest bekende wapenfeit is allicht zijn prozabewerking van het Oudfranse allegorische gedicht Roman de la rose. Dit gedicht ontstond in de 13de eeuw en vormt één van de meest geroemde voorbeelden van de hoofse dichtkunt. Molinet maakte zijn bewerking in opdracht van edelman en Bourgondische vertrouweling Filips van Kleef (1459-1528). Na enkele decennia trouwe dienst trok Jean Molinet zich na het overlijden van zijn vrouw in 1501 terug als kannunik aan het Onze-Lieve-Vrouwekapittel van Valenciennes. Hij overleed er op 23 augustus 1507.

dinsdag 27 maart 2012

NIEUW! "Digidokter": computerhulp in de bib

Fatsoenlijke, welgemanierde burgers vloeken niet. Nooit. Tenzij... Tenzij je ze aan de PC laat plaatsnemen, want dan laten ze hun fatsoen toch geregeld varen. Het gebrek aan controle en zelfredzaamheid werkt frustrerend en drijft een mens soms tot wanhoop. Hoe kun je geholpen worden zonder dat je afhankelijkheid van externe hulp nog vergroot wordt?

Maak kennis met het project "Digidokter", een initiatief van de Kortrijkse bibliotheek en Vormingplus. Op maandelijkse basis zal de bib dienst doen als "ICT-helpdesk" of computerhulp. Om de vragen een beetje te kanaliseren starten we telkens met een korte uiteenzetting over een bepaald onderwerp. Na deze uiteenzetting staan we klaar om jouw persoonlijke ICT-vragen en -problemen te behandelen, precies zoals dat gebeurt tijdens een vrije consultatie bij de dokter. Neem hiervoor gerust je eigen laptop of tabletcomputer met je mee.

Anders dan bij de dokter echter is het niet de bedoeling dat wij jouw laptop of computer ter plaatse depanneren. We helpen jou wel op weg om de juiste diagnose te stellen, het probleem zelf op te lossen en in de toekomst soortgelijke problemen te voorkomen. Of, zoals men in Japan zegt: "Je moet iemand die honger heeft geen vis geven, maar hem leren vissen."

De Digidoktersessies zijn gratis en gaan telkens door op de derde zaterdag van de maand, van april t.e.m. december 2012, van 10u - 12u., in de Oranje Zaal van de Kortrijkse bibliotheek. Vooraf inschrijven is noodzakelijk, via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be.

Het volledige programma met de inschrijvingsmogelijkheden vind je op: www.kortrijk.be/digidokter. Via de Digidokter Facebook pagina blijf je op de hoogte van interessante weetjes, tips en trucs!

Hieronder vind je een overzicht van het programma:
  • Kies de juiste laptop of PC - zaterdag 21 april
  • PC-beveiliging en onderhoud - zaterdag 19 mei 2012
  • Hoe vind ik mijn bestanden terug? - zaterdag 16 juni 2012
  • Hoe gegevens veilig bewaren? - zaterdag 28 juli 2012
  • Hoe beheer ik mijn digitale foto's? - zaterdag 18 augustus 2012
  • Beter leren zoeken op internet - zaterdag 15 september 2012
  • Hoe beheer ik mijn digitale muziekcollectie? - zaterdag 20 oktober 2012
  • Mijn PC hapert, wat nu? - zaterdag 17 november 2012
  • Videotelefoneren met je (klein)kinderen - zaterdag 22 december 2012
Meer info en inschrijvingen: www.kortrijk.be/digidokter

maandag 26 maart 2012

Compact Disk Dummies winnen Humo's Rock Rally 2012

De Compact Disk Dummies, een piepjong electropunkduo uit Desselgem, won afgelopen zondag de finale van Humo's Rock Rally 2012 in de Brusselse AB. Tweede plaats ging Sleepers' Reign, dat ook de publieksprijs won. Het duo Float Fall eindigde op de derde plaats. Favoriet Geppetto & The Whales, de enige groep met een uitgegeven cd, haalde de top drie niet.

Het winnende duo, Janus (16) en Lennert (18) Coorevits, willen met het geld dat ze wonnen beter materiaal kopen en misschien een plaat opnemen. De €10.000 prijzengeld nemen ze alvast mee naar hun "repetitiekot":



(via: Humo.be)

Meer info: humo.be,
vi.be/thecompactdiskdummies

Het is paasvakantie! "De tovenaar van Oz / De verhalenkist"

Ken je de wereld van Oz, de vier heksen, de vreemde tovenaar en zijn smaragden stad?
Tijdens deze workshop vertellen we een verkorte versie van het mooie verhaal De tovenaar van Oz van Frank L. Baum. Samen met Doortje, Toto, de vogelverschrikker, de blikken man en de laffe leeuw volgen we het gele pad.
Na het verhaal doen we bewegingsoefeningen en dan maken we maskers van onze favoriete personages uit het verhaal!

Deze leuke en leerrijke knutselactiviteit gaat door in de Centrale Bibliotheek Kortrijk op donderdag 12 april 2012 van 14u tot 16u.

Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - Oranje Zaal - van 14u tot 16u - 2 EUR vooraf te betalen in de jeugdafdeling - beperkte plaatsen!

Foto's Jeugdboekenweek 2012: Tine Mortier

Vorige week kwam jeugdauteur Tine Mortier ons heel wat vertellen over haar boeken!
De leerlingen van Sint-Paulus Kortrijk (1e & 2e leerjaar), Buurtschool V-Tex Kortrijk (1e en 2e leerjaar), De Brug Kortrijk en Sint-Jozefinstuut Kortrijk waren alvast uiterst geïnteresseerd en dolenthousiast!

vrijdag 23 maart 2012

Fotoshoot in buurtbibliotheek Blauwe Poort



Het Kortrijkse Halenplein en omgeving is een leuke buurt om te wonen, te leven en te werken. Samen met de Kortrijkse gebiedswerking willen studenten van de Katho (departement IPSOC), via het wijkproject "Fotogeniek zijn op het Halenplein", het dagelijkse leven op en rond de Blauwe Poort graag in beeld brengen.

Op zaterdagvoormiddag 31 maart worden alle buurtbewoners uitgenodigd in de buurtbibliotheek Blauwe Poort voor een fotoshoot. Van deze unieke gelegenheid kun je een foto laten maken van jezelf, samen met familieleden, buren, vrienden, ... Tijdens de fotoshoot word je getrakteerd op een overheerlijke koffie en een koffiekoek zodat je op een gezellige manier kennis kan maken met andere buurtbewoners.

Wil je deelnemen aan de fotoshoot? Schrijf je vooraf in via de handelaars of de buurtbibliotheek op het Halenplein. De eerste 50 aanwezigen ontvangen gratis de genomen foto op luxeformaat!

Via het tweede luik van het project willen de studenten het verleden van de buurt in beeld brengen. Daarom zijn ze op zoek naar oude foto's van het Halenplein, de buurtbewoners, enz... Heb je toevallig fotomateriaal op je zolder liggen. Breng dit beeldmateriaal dan zeker mee naar de fotoshoot op 31 maart. Tijdens het fotograferen scannen de studenten je oude fotomateriaal in zodat je dit meteen weer mee kunt nemen. Je kunt oude foto's ook rechtsreeks mailen naar gebiedswerking@kortrijk.be. Drie weken na de fotoshoot mag je je verwachten aan een tentoonstelling met al het verkregen beeldmateriaal in het Park De Blauwe Poort tijdens de Lowlandgames!

Fotoshoot wijkproject "Fotogeniek zijn op het Halenplein" - zaterdag 31 maart - 9u-12u - Buurtbibliotheek Blauwe Poort, Halenplein 8, Kortrijk - Meer info: 056 27 72 13 of gebeidswerking@kortrijk.be

Arkprijs van het Vrije Woord 2012 voor Peter Holvoet-Hanssen

Deze week werd aan Peter Holvoet-Hanssen de Arkprijs van het Vrije Woord 2012 toegekend. Die prijs wordt hem op donderdag 7 juni in Antwerpen uitgereikt.
De voormalige Antwerpse stadsdichter (2010-2012) krijgt deze onderscheiding voor "zijn onverdroten inzet om het vrije woord naar alle lagen van de bevolking te brengen en de wijze waarop hij poëzie toegankelijk maakt voor iedereen".
Peter Holvoet-Hanssen kreeg vroeger al eens de Paul Snoekprijs 2010 en de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie 2007. Zijn dichtbundels en andere werken kan je uiteraard ook terugvinden en uitlenen in onze bibcollectie.

Als stadsdichter heeft hij zijn stempel gedrukt op de toegankelijkheid van de culturele evenementen in zijn stad. Hij eiste, en kreeg daarbij de volledige vrijheid van handelen.
(het Arkcomité)

Dit jaar is het de 62e keer dat het Arkcomité van het Vrije Woord deze onderscheiding uitreikte. Het is hun bedoeling om die mensen te bekronen die zich verdienstelijk maken voor de maatschappelijke en culturele emancipatie, met de klemtoon op de Nederlandstalige cultuur.

meer info via www.kapersnest.be

donderdag 22 maart 2012

Foto's jeugdboekenweek 2012: Koen D'Haene

Op vrijdag 16 maart 2012 vertelde jeugdauteur Koen D'Haene ons alles over zijn boeken!
De leerlingen van Heule Watermolen (4e leerjaar), Sint-Paulus Kortrijk (3e leerjaar), Damiaanschool Kortrijk (4e leerjaar), Basisschool Sint-Theresia (3e & 4e leerjaar) waren alvast dolenthousiast!

meer foto's van bibactiviteiten vind je via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

Themalijst : India in Film en Muziek


Roots, met als vertrekpunt de eeuwenoude rite van de draaiende derwisjen, voert je nog tot 6 april 2012 de wereld rond, op zoek naar meer hedendaagse getuigenissen van culturele identiteit. Een kleurrijke schare artiesten wrikt knipogend aan geografische grenzen en lacht met stereotypen.

De bib pikt hier natuurlijk graag op in en maakte een speciale themalijst rond Indische film (Bollywood: you love it or hate it) en muziek uit onze uitgebreide collectie. Deze Bollywood-themalijst kun je alvast hier downloaden (pdf, 1.46 mb) of je bekijkt die gewoon via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:



Nieuwe aankoopsuggesties zijn uiteraard altijd welkom!

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopsuggestie indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 25 75 00, aan alle bibliotheekbalies of via het online formulier.
Als het werk daarna wordt aangekocht brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

woensdag 21 maart 2012

Hans Christian Andersen Awards 2012

Portretten Peter Sis & M. T. AndruettoDe Hans Christian Andersen Awards voor jeugdauteurs en illustratoren werden deze week door het IBBY (International Board on Books for Young People) toegekend aan de Argentijnse jeugdschrijfster María Teresa Andruetto en de Tsjechische illustrator Peter Sís. Beide krijgen hun prijs uitgereikt op 25 augustus, tijdens het internationaal IBBY-congres in Londen.

In onze bibcollectie vind je trouwens een tweetal boeken terug van Peter Sis.

Op de shortlist stonden ook volgende auteurs en illustratoren:
  • Paul Fleischman (USA)
  • Bart Moeyaert (België)
  • Jean-Claude Mourlevat (Frankrijk)
  • Bianca Pitzorno (Italië)
  • Mohammad Ali Beniasadi (Iran)
  • John Burningham (Groot-Brittannië)
  • Roger Mello (Brazilië)
  • Javier Zabala (Spanje)

De Hans Christian Andersen Awards gelden als de meest prestigieuze internationale onderscheidingen voor jeugdauteurs en illustratoren. Ze worden ook wel eens de "kleine Nobelprijzen" genoemd. Voorgaande winnaars van deze tweejaarlijkse literatuurprijs waren o.a. Astrid Lindgren, Annie M.G. Schmidt, Quentin Blake, David Almond, Jutta Bauer en Tomi Ungerer.

meer info via www.ibby.org

(foto's ©M.T. Andruetto en ©Macmillan Children's Publishing Group)

dinsdag 20 maart 2012

Guus Kuijer wint Astrid Lindgren Memorial Award 2012

In het Zweedse stadje Vimmerby, geboorteplaats van de populaire schrijfster Astrid Lindgren, werd vandaag de winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award 2012 bekendgemaakt.

Winnaar van deze editie is uiteindelijk de Nederlandse jeugdauteur Guus Kuijer geworden. Hij werd gekozen uit 184 kandidaten uit 66 verschillende landen. Op 28 mei wordt hem in Stockholm de enorme geldprijs van 560 000 EUR (5 miljoen Zweedse kronen) overhandigd.

Met een onbevooroordeelde blik en een scherp inzicht schetst Guus Kuijer de problemen van de huidige maatschappij en grote levensvragen. Respect voor kinderen is evident in zijn werk, net zoals de veroordeling van intolerantie en onderdrukking', aldus de jury. 'Kuijer combineert serieuze onderwerpen en scherp realisme met warmte, subtiele humor en visionaire vlagen van fantasie.

Uit het juryrapport

De Astrid Lindgren Memorial Award werd als eerbetoon in 2002 - kort na haar overlijden - in het leven geroepen door de Zweedse regering. In korte tijd groeide de ALMA uit tot één van de meest prestigieuze bekroningen ter wereld voor jeugdliteratuur. Heel wat kandiaten wereldwijd schrijven zich in, niet in het minst omdat er een uitzonderlijk groot bedrag te winnen valt. Behalve auteurs en illustratoren komen ook instellingen - die zich bezighouden met leesbevordering bij kinderen - in aanmerking.


meer info via www.alma.se

Foto's Jeugdboekenweek 2012: Activiteiten in Buurtbib Bellegem

Gisteren konden de leerlingen van de Vrije Basisschool Bellegem deelnemen aan tal van activiteiten en lezingen in kader van de Jeugdboekenweek.
Kris Kowlier kwam verhaaltjes vertellen, Johan Lambrechts gaf een boeiende lezing over Antarctica, er was een spannende "Olympische Spelen"-quiz en de jongste kinderen luisteren geboeid naar verhaaltjes met de Kamishibai.
Tot slot leefde iedereen zich volop uit tijdens de Zumba-initiatie!


meer foto's van onze bibactiviteiten vind je via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

maandag 19 maart 2012

Foto's Jeugdboekenweek 2012: Sleep-in Buurtbib Lange Munte

Vorige week brachten enkele leerlingen van Baaischool Kortrijk de nacht door tussen de boeken in buurtbibliotheek Lange Munte.


meer foto's van bibactiviteiten vind je via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

BAFTA Video Game Awards 2012: de winnaars


Tijdens het afgelopen weekend werden de jaarlijkse BAFTA Video Game Awards 2012 uitgereikt door de British Acadamy of Film and Television Arts (BAFTA). Het eerstepersoons puzzel- en platformspel Portal 2 (PC/Mac, Xbox 360 en PS3) van uitgever Valve werd uitgeroepen tot beste spel van het jaar. Ook de prijzen voor het beste design en het beste verhaal gingen naar Portal 2. Battlefield 3, een eerstepersoons schietspel van uitgever Electronic Arts, kreeg naast de publieksprijs ook de prijzen voor beste audio en beste online multiplayer modus. Grote concurrent Call of Duty Modern Warfare 3 van uitgever Activision moest het onderspit delven en ging met geen enkele prijs naar huis. Ook het populaire en bekroonde The Elder Scrolls: Skyrim van uitgever Bethesda onderging hetzelfde lot.

De "BAFTA Special Award" ging naar de Zweedse, onafhankelijke ontwikkelaar Mark "Notch" Persson voor zijn "openwereld" bouwspel "Minecraft" (PC/Mac/IOS/Android). Het spel groeide inmiddels uit tot een fenomeen. De betaalde versie is inmiddels al meer dan 5 miljoen keer verkocht en meer dan 20 miljoen mensen hebben zich ervoor geregistreerd.

Een overzicht van alle categorieën en winnaars vind je hier.

Meer info: www.bafta.org/games/awards

vrijdag 16 maart 2012

Foto's Jeugdboekenweek 2012: Tekenen met Kathleen Amant

Op woensdag 14 maart 2012 kwam illustratrice Kathleen Amant naar onze bib. Ook de kleuters van Basisschool Kransvijver (Heule) en Damiaanschool (Kortrijk) waren van de partij. Ze vertelde hen over Heksje Mimi en tekende zelfs haar hoofdpersonage Anna op een groot wit blad. Bovendien mochten alle kleuters daarna zelf aan de slag met potlood en papier!

meer foto's van bibactiviteiten vind je via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

"On Stage with" Christophe Vekeman - AFGELAST!


De Kreun, Muziekcentrum Track* en de Kortrijkse bib geloven dat muziek en literatuur onlosmakelijk raakvlakken hebben met elkaar. Via het "On stage with…"-programma is er ruimte voor een muzikale ontmoeting met een schrijver.

Met Christophe Vekeman is er een waardige opvolger voor Saskia De Coster, de auteur die eerder haar muzikale ontdekkingen met muziekminnend Kortrijk deelde. Christophe Vekeman is een Vlaamse schrijver, dichter en performer. Met zijn in 1999 uitgebrachte debuut "Alle mussen zullen sterven" stak hij voor het eerst zijn neus aan het venster. Later volgden onder meer "Iedereen kan het", "Een borrel met Barry", "Lege Jurken" en het literair sterke "49 manieren om de dag door te komen". Allen zijn ze gekenmerkt door een zeker nihilisme, cynisme en een stevige portie rock & roll. Zijn stijl en thematiek hebben veel weg van Herman Brusselmans, alhoewel hij zich afvraagt waarom dat nog steeds zo is na het in 2008 uitgebrachte "Lege Jurken". Zijn gloednieuwe roman "Een uitzonderlijke vrouw" verschijnt in maart 2012 en belooft andermaal veel goeds.

Dat hij in Nederland deel uitmaakt van het Nightwriterscollectief, samen met andere grootheden als Kluun, Tommy Wieringa en Ronald Giphart, maakt van hem een belangrijke vertegenwoordiger van de Vlaamse letteren. Bovendien is hij ook een veelgevraagde en gesmaakte gast op literaire podia in Vlaanderen en Nederland. Zo nam hij deel aan De Nachten, Zuiderzinnen, Nur Literatur en Lowlands.

Sinds 11 september 2001 heeft Vekeman een wekelijkse column in De Morgen waar hij vooral publiceert over literatuur en muziek. In het debatprogramma ‘Morgen beter’ op Canvas was hij ook een vaste gast. Gezien hij ook in zijn romans vaak referenties zoekt met muziek en zelf een gepassioneerde muziekliefhebber is, ziet de Kortrijkse bibliotheek een ideale gast in Vekeman om muziek en literatuur op een ideale manier aan elkaar te koppelen.

On stage with Christophe Vekeman - donderdag 19.04.12 - 20u. - Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - gratis - Inschrijven is verplicht, via pop-up@dekreun.be, bibliotheek@kortrijk.be, 056 27 75 00 of aan de volwassenenbalie van de Kortrijkse bibliotheek

Meer info: http://www.dekreun.be/

donderdag 15 maart 2012

100ste geboortedag Louis Paul Boon: Boon2012!

De Vlaamse auteur, kunstschilder en dichter Louis Paul Boon (15 maart 1912, Aalst – 10 mei 1979, Erembodegem) werd vandaag precies honderd jaar geleden geboren. Bekende werken van zijn hand waren o.a. De Kapellekesbaan (1953), Menuet (1955), Pieter Daens (1971), Mieke Maaikes obscene jeugd (1972), Memoires van de heer Daegeman (1975) en Eros en de eenzame man (1980).

15 maart 2012 is ook de start van het "Boonjaar" dat de "tedere anarchist", nihilist, moralist en "viezentist" tot 7 oktober 2012 eert met een ganse reeks evenementen in Vlaanderen en Nederland. Op de website www.boon2012.be vind je het volledig programma van het Boonjaar.


Dit weekend gaat de blikvanger van het Boonjaar van start met een dubbelexpo in 't Gasthuys Stedelijk Museum in Aalst en in het Letterenhuis in Antwerpen over het leven en werk van Louis Paul Boon. In het Aalsterse luik, "Boon2012! Rebellen", ligt de nadruk op enkele rebellen in het historisch werk van de schrijver, met "Jan de Lichte" als centrale figuur zonder Pieter Daens en het Geuzenboek te vergeten.

Het Letterenhuis kiest voor de titel "Villa Isengrimus" en een overzicht van het leven en werk van Boon, van de fabrieksstad Aalst, waar hij geboren werd tot het reservaat/schrijvershol dat hij in Erembodegem liet bouwen, de Villa Isengrimus.

In de collectie van de Kortrijkse bib vind je meer dan 130 werken van en over Louis Paul Boon. Deze kun je terugvinden in de online catalogus.

Meer info: www.boon2012.be, www.lpboon.net

De Bib Tipt: Roots 2012, de wereld op de planken: Wasteland (Vik Muniz)



Kunstfotograaf Vik Muniz keert terug naar zijn geboortestad Rio De Janeiro met een ambitieus plan: hij wil portretten met vuilnis creëren, samen met de catadores. Dit zijn de vuilnisplukkers die werken op de grootste vuilnisbelt ter wereld, waar onophoudelijk afval uit de woonwijken van de rijken wordt gedumpt.
Het project van Muniz heeft een grote impact op hun leven. Zoals het vuilnis dat zij verzamelen kunst wordt, zo krijgen ook deze afgedankte mensen opnieuw waarde.
Een mooie en integere film, met een prachtige cinematografie en soundtrack van Moby.

Documentaire 'Wasteland': zaterdag 17 maart 2012 om 18u30 - Arenatheater (Schouwburg Kortrijk) - € 10,00 (combiticket parcours 1, voor alle voorstellingen na 17:00)

meer info via www.wastelandmovie.com, volledig Roots-programma 2012

Foto's Jeugdboekenweek 2012: Patrick Lagrou

Op maandag 12 maart 2012 kwam jeugdauteur Patrick Lagrou vertellen over zichzelf en zijn boeken: hoe kwam hij erbij om schrijver te worden, hoe verloopt zo'n schrijfproces en hoe wordt een verhaal uiteindelijk een echt boek?
We kwamen het allemaal te weten tijdens zijn interessante lezing!


Meer foto's van bibactiviteiten vind je terug via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

woensdag 14 maart 2012

101ste verjaardag Akira Yoshizawa


Vandaag viert de Google Doodle de 101ste geboortedag van de Japanse origami-kunstenaar Akira Yoshizawa (°14 maart 1911, Kaminokawa - +14 maart 2005, Tokyo). Yoshizawa wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne origami. In 1983 werd hij onderscheiden met de "Orde van de Rijzende Zon" door de Japanse keizer Hirohito. Yoshizawa overleed op 14 maart 2005 op zijn 94ste verjaardag.

Hij ontwikkelde meer dan 50.000 ontwerpen en voerde veel nieuwe technieken in, met inbegrip van het zogenaamde "natvouwen". Bij deze techniek wordt het papier bevochtigd vóór het vouwen, zodat de vouwer een veel ronder en gebeeldhouwd uiterlijk kan realiseren. Dit werd door velen beschouwd als een belangrijke evolutie die er voor zorgde dat origami een kunstvorm werd, terwijl het voordien aanzien werd als een leuk volksambacht was.

Yoshizawa vond ook zijn eigen systeem voor gedrukte vouwinstructies uit. In dit systeem wordt elke vouw weergegeven in een grafiek met behulp van verschillende lijnen en pijlen. Hierdoor konden voor de eerste keer complexere modellen worden weergegeven. Het werd snel overgenomen door origamivouwers in de gehele wereld en is vandaag de gebruikelijke standaard.

In de collectie van de Kortrijkse bib vind je meer dan zestig boeken over origami of Japans papiervouwen. Deze kun je terugvinden in de online catalogus.

Meer info: Wikipedia artikel, www.google.com/logos

Vinyl en Cd's: schijfjes uit het magazijn

De Kortrijkse bib beschikt over één van de grootste vinylcollecties in Vlaanderen met zo'n 27.000 vinyl-elpees en 15.000 vinyl-singles. Daarnaast vind je er ook ruim 35.000 cd’s én in ons magazijn zitten er bovendien ook nog eens 27.000 cd's!

Magazijn cd’s
Door de beperkte ruimte en omdat een aantal cd’s minder aangevraagd en uitgeleend worden, zien we ons jaarlijks genoodzaakt enkele honderden cd’s uit de rekken te verhuizen naar onze bibmagazijnen.

Deze magazijncd's kun je uiteraard nog steeds gratis ontlenen. Je vindt deze collectie terug in de online catalogus van de bib. Noteer het magazijnnummer en de bibmedewerkers halen de cd’s onmiddellijk voor je op. Magazijncd’s staan in de catalogus aangeduid als bvb.:

Kortrijk (Hoofdbib: beeld en geluid)
Magazijn CD : - 61 VRT 1961 Beschikbaar


Magazijn Vinyl - Digitaliseren elpees

Vinylcollectie bibliotheek Kortrijk

Onder bepaalde voorwaarden maakt de bib een uitleenbare, digitale kopie van een vinylelpee:
  1. de elpee mag nooit op cd verschenen zijn
  2. de gekopieerde elpee moet bij ons bewaard blijven
  3. de gekopieerde cd-r wordt uitgeleend onder de normale voorwaarden, wordt niet verkocht en blijft dus bezit van de bib
  4. alleen elpee's van de bib worden gedigitaliseerd, niet die van onze leden of privépersonen
  5. alleen volledige elpees worden gedigitaliseerd, geen afzonderlijke tracks of singels.
  6. De originele elpees worden als erfgoed beschouwd en zijn dus niet meer uitleenbaar.

Meer info via kortrijk.bibliotheek.be of www.kortrijk.be/bibliotheek/vinyldigitaal

Foto's: Boterhammen in de bib met Ann Vansteenkiste

Eerder deze week kwam herboriste Ann Vansteenkiste ons de fijne kneepjes van het "theezetten" aanleren.

meer foto's van bibactiviteiten via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

dinsdag 13 maart 2012

Inktaap 2012 voor Yves Petry

Vlaams auteur Yves Petry wint de Inktaap 2012 voor zijn psychologische roman De Maagd Marino. Deze literaire jongerenprijs werd hem gisteren uitgereikt in De Doelen in Rotterdam.

Via De Inktaap wil men middelbare scholieren confronteren met de keuze die de professionele jury's van belangrijke literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied hebben gemaakt, zoals de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs.

Aan deze 11e editie deden ruim 130 scholen mee uit Nederland, België (Vlaanderen), Suriname en Curaçao. Gedurende een vijftal maanden lazen de leerlingen de boeken, bespraken ze die klassikaal en kozen ze uiteindelijk hun favoriete boek uit.
Behalve Yves Petry stonden ook David Van Reybrouck (Congo: een geschiedenis) en Margriet De Moor (De schilder en het meisje) op de shortlist. Deze boeken vind je uiteraard terug in onze eigen bibcollectie!

De Inktaap is een jaarlijks initiatief van de Nederlandse Taalunie, de CANON Cultuurcel en Stichting Lezen Nederland in organisatie met Villanella en Passionate Bulkboek.

Yves Petry lokt ons in De maagd Marino mee naar onbekend terrein, ver weg van onze comfortzone, maar niet meegaan is geen optie. Het verhaal neemt een vliegende start, na enkele bladzijden is het ergste al achter de rug. Wat kan er na zo’n kannibalistische scène nog volgen om dit te evenaren? 
Als lezer raak je geboeid door de hersenspinsels van Marino en Bruno. Petry gebruikt een origineel vertelperspectief, hij speelt een ingenieus spel met de verhaalstructuur. Zijn filosofische bedenkingen combineert hij met een aantrekkelijke rechttoe rechtaan schrijfstijl. Petry biedt de lezer rauwe kost aan en niet iedereen weet die te verteren. De maagd Marino is een verhaal waarin emotie schuilt in donkere hoeken, achter de daden.
Uit het juryrapport

meer info via www.inktaap.org

Foto's Jeugdboekenweek 2012: Bas en ik

Afgelopen zaterdag konden de jongsten onder ons kennismaken met Marieke Van Hooff en haar vriendjes...
meer foto's van bibactiviteiten via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

maandag 12 maart 2012

Digitale Week 2012 in Kortrijk: het programma

Van 21 april t.e.m. 27 april gaat de Digitale Week 2012 door in gans België. De Digitale Week is een week vol multimedia-activiteiten, steeds gratis of zeer goedkoop. De activiteiten zijn enorm divers en gericht op zowel de beginner als de gebruiker met meer ervaring .

Het gebruik van computer, internet, gsm en multimedia lijkt evident maar is dat zeker niet voor iedereen. Veel gebruikers vinden hun weg niet in deze digitale wereld. De Stad Kortrijk, Vormingplus, CVO VIVO en de VDAB slaan de handen in elkaar en bieden je een resem aan laagdrempelige activiteiten aan om de digitale kloof te dichten.

Volg een workshop computer voor beginners, leer efficiënt e-mailen, ga aan de slag met je nieuwe tabletcomputer, gebruik de vele multimediamogelijkheden, kies je digitale camera, ontdek tax-on-web, digitale televisie, Facebook en vele andere internettoepassingen. Schrijf je in voor deze activiteiten en ontdek een nieuwe wereld!

Het volledige programma met de inschrijvingsmogelijkheden vind je op: www.kortrijk.be/digitaleweek.

Een overzicht van alle activiteiten:

  • Digidokter: kies de juiste laptop of PC - zaterdag 21 april 2012
  • Tax-on-web - maandag 23 april 2012
  • Facebook - maandag 23 t.e.m. woensdag 25 april 2012
  • Multimedia - maandag 23 april 2012
  • Tablet-PC's: revolutie of commerciële hype? - dinsdag 24 april 2012
  • Mail en agendabeheer - dinsdag 24 april 2012
  • Google Sketchup - dinsdag 24 april 2012
  • Computer voor beginners - dinsdag 24 april 2012
  • Een heldere kijk op digitale televisie - woensdag 25 april 2012
  • Google toepassingen - woensdag 25 april 2012
  • Kies je digitale camera - donderdag 26 april 2012
  • Kopen en verkopen op het web - donderdag 26 april 2012
  • Beter leren zoeken op het web - donderdag 26 april 2012
  • Hoe sociale media ons leven veranderen (lezing) - vrijdag 27 april 2012

Meer info en inschrijvingen: www.kortrijk.be/digitaleweek

The Iron Lady: film en nabespreking met Miet Smet


De biopic "The Iron Lady" vertelt het verhaal van de eerste vrouw die het in Groot-Britannië tot eerste minister schopte in een men's club. Margaret Thatcher zal voor veel eigenschappen de geschiedenis in gaan, maar haar zacht karakter is er zeker niet één van. Regisseur Phyllida Lloyd schetste met haar film loepzuiver wat een zware ministerpost doet met een vrouw en wat de prijs is die ze hiervoor zal betalen.

Op 15 maart kun je de vertoning van deze fim uitzonderlijk om 19u in de Kortrijkse Budascoop bijwonen. Daarna, om 21u, interviewt Evelien Vanwalleghem politica Miet Smet. Ze praat met haar over de rol van Thatcher in de (Europese) politiek, maar gaat ook dieper in op Smets eigen ervaringen in een politieke mannenwereld.

Miet Smet was onder meer Staatssecretaris voor Leefmilieu en Maatschappelijke Emancipatie, Minister voor Arbeid en en lid van het Europees parlement. In 2002 kreeg ze de titel Minister van Staat.

Je kan het gesprek met Miet Smet, mét of zonder de film, gratis meevolgen.

The Iron Lady: film en nabespreking met Miet Smet - 15.03.12 - 19u-20u40 (filmvertoning), 21u-22 (nabespreking met Miet Smet) - €7 (film), gratis (nabespreking) - Budascoop, Kapucijnenstraat 10, Kortrijk - Info en inschrijvingen: info@budakortrijk.be, www.vormingplusmzw.be of 056 26 06 00

Organisatie: Vormingplus, Internationale Vrouwendag Stad Kortrijk, Kunstencentrum Buda en Openbare Bibliotheek Kortrijk.

Vandaag: Boterhammen in de bib met Ann Vansteenkiste

BoterLiteratuur, entertainment, avontuur, politiek, kunst, cultuur. Er is voor elk wat wils. Onze gasten zijn een voor een gedreven vertellers die een uur praten over hun passie en gedrevenheid.
Vandaag is Ann Vansteenkiste te gast in de Kortrijkse bibliotheek.

Sinds kort vinden traditionele theespecialiteiten uit India, China, Japan, Sri Lanka, Indonesië en Taiwan langzaam maar zeker hun weg naar de betere hotels, exclusieve restaurants en stijlvolle tearooms. Het groeide nota bene uit tot de meest populaire drank ter wereld.
Herboriste Ann Vansteenkiste neemt je in deze lezing mee doorheen een boeiende reis van 5000 jaar theecultuur.
Voor het boek 'De stille kracht van thee' trok ze van oost naar west door een aantal Chinese theevelden waarbij ze de confrontatie tussen het oosterse en westerse denken duidelijk aan de lijve ondervond. Zoals Hendrik Conscience zijn volk leerde lezen, zo wil Ann Vansteenkiste haar volk leren dat thee meer is dan blaadjes overgieten met (bijna) kokend water. Voor haar is thee een manier van ademen en genieten, een fijngevoeligheid van subtiele smaken.
Mét theeproeverij!

Boterhammen in de bib: Ann Vansteenkiste - De stille kracht van thee
maandag 12.03.2012 - 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 5 EUR (incl. soep), CJP-tarief 2,5 EUR - Tickets via Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk of in de Openbare Bibliotheek -

Organisatie Openbare Bibliotheek Kortrijk i.s.m. Vorming Plus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen

Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek en www.vormingplusmzw.be.

zondag 11 maart 2012

Vandaag in Het Penhuis: Rachida Lamrabet

© http://hetpenhuis.blogspot.comHet Penhuis ontvangt vandaag Rachida Lamrabet met als gastheer van dienst Stefan Vancraeynest.

Rachida Lamrabet debuteerde in 2007 met de opmerkelijke roman Vrouwland. Ze won er de Debuutprijs van Boek.be mee en werd tevens genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs. Haar tweede boek Een kind van God (2008) noemt ze zelf een modern sprookje in een grootstedelijke context. Onlangs verscheen haar nieuwste roman, nl. De man die niet begraven wilde worden.
Lamrabet, van Marokkaanse origine, schrijft in een sobere stijl zonder literaire franjes. Ze vertelt aangrijpende verhalen over gewone mensen. De verwondering in deze verhalen wekt een elektriserende spanning op. Krachtig en lucide slaagt ze erin de complexiteit van haar personages te tonen. Naast auteur is ze ook juriste voor het Centrum voor Gelijkheidheid van Kansen en Racismebestrijding.

Interviewer is Stefan Vancraeynest. Hij is toneelauteur, acteur en regisseur en werkt mee aan diverse radioprogramma’s voor de VRT.

Het Penhuis: Rachida Lamrabet - 11.03.2012 om 10u30 - Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk - 8/7 EUR (ADD/VVK, drankje inbegrepen) - tickets via UiT in Kortrijk, 056 23 98 55 - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en CK*



Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis

vrijdag 9 maart 2012

Game Developers Choice Awards: de winnaars

In San Francisco werden onlangs de Game Developers Choice Awards uitgereikt aan de beste games van het afgelopen jaar. De prijzen worden elk jaar uitgereikt tijdens de Game Developers Conference door juryleden van de website Gamasutra en het magazine Game Developer. De genomineerde games worden elk jaar geselecteerd door op Gamasutra geregistreerde gamesontwikkelaars en de jury.

The Elder Scrolls V: Skyrim (PC, Xbox360 en PS3), het succesvolle actie-rollenspel van uitgever Bethesda Game Studios, werd dit jaar uitgeroepen tot game van het jaar. In onderstaand filmpje zie je een "Making of" dat het uitgebreide ontwikkelingsproces van het spel mooi weergeeft:



Het eerstepersoons puzzel- en platformspel Portal 2 (PC/Mac, Xbox 360 en PS3) van uitgever Valve ging echter met de meeste prijzen (beste audio, beste verhaal en beste gamedesign) aan de haal. De Amerikaanse gamesontwikkelaar Warren Spector kreeg een Lifetime Achievement Award voor zijn carriere van 30 jaar in de gamesindustrie en baanbrekende games als "System Shock", "Deus Ex" en de "Ultima" gameserie. De Pioniersprijs ging naar Dave Theurer die o.a. de visionaire speelhalklassiekers "Missile Command" (1980), "Tempest" (1981) en "I, Robot" (1983) ontwikkelde.

Een overzicht van alle categorieën en winnaars:
  • Beste audio: Portal 2 (Valve)
  • Beste debuutgame: Supergiant Games (Bastion)
  • Beste verhaal: Portal 2 (Valve)
  • Mooiste game: Uncharted 3 (Naughty Dog)
  • Beste downloadbare game: Bastion (Supergiant)
  • Best gamedesign: Portal 2 (Valve)
  • Beste technologie: Battlefield 3 (DICE)
  • Beste mobiel spel: Superbrothers Sword & Sorcery (Superbrothers en Capy)
  • Innovatieprijs: Johann Sebastian Joust (Die Gute Fabrik)
  • Pioniersprijs: Dave Theurer
  • Game van het jaar: The Elder Scrolls V: Skyrim (Bethesda Game Studios)
  • Lifetime Achievement Award: Warren Spector
  • Ambassador Award: Ken Doroshow en Paul M. Smith

Meer info: www.gamechoiceawards.com

Foto's Jeugdboekenweek 2012: luisteren naar een verhaaltje

Gisteren kwamen de leerlingen van het tweede kleuter ('t Fort, Kortrijk) luisteren in de bib naar een verhaaltje. Vertelster Martine las voor uit een boekje van Anne Liersch, nl. Julia en Happy.


meer foto's van bibactiviteiten via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

donderdag 8 maart 2012

Sprinters voor de maand maart

De sprinters voor de maand maart bestaan uit volgende toppers:
Wat is een sprinter? De populairste boeken van de maand in de bib. De uitleentermijn van de boeken is 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kunt maar 1 sprinter ontlenen.

Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters

Themalijst: Girl Power, vrouwen buiten de pop- en rockmuziek


Wie verkocht er meeste cd’s? Juist ja, vrouwen, allemaal vrouwen...

In Vlaanderen kenden we Selah Sue al, maar we mochten ook Amatorksi, Birdy, Intergalactic Lovers en SX verwelkomen. Echter, in alle soorten eindejaarslijstjes vonden we bitter weinig cd’s van vrouwelijke artiesten terug. Zelfs in de Top Wijftig (!) van een progressieve radiozender als Studio Brussel vonden we relatief weinig vrouwen terug.

Daarom wil de Kortrijkse bib een alternatief bieden. We grasduinden in onze collectie van niet- of minder commerciële muziek om er enkele - misschien wel vergeten - namen op het web los te laten. Per genre selecteerden we een tiental namen.

Geniet van deze prachtige stemmen!

Deze mega "Girl Power" themalijst kun je alvast hier downloaden (pdf, 1.46 mb) of je bekijkt die gewoon via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:





Nieuwe aankoopsuggesties zijn uiteraard altijd welkom!

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopsuggestie indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 25 75 00, aan alle bibliotheekbalies of via het online formulier.
Als het werk daarna wordt aangekocht brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

woensdag 7 maart 2012

Aanwinsten Beeld & Geluid Februari 2012



De muziek- en filmcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe cd's en dvd's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maand februari 2012 die je in de rekken van de afdeling beeld en geluid kunt ontdekken. Als extra vind je ook het aanbod gedigitaliseerde vinyl.

De lijst "Aanwinsten Beeld & Geluid Februari 2012" kun je hier (pdf, 1.6mb) downloaden of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd onze handige pdf viewer van dienst:



Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Foto's Jeugdboekenweek 2012: Bibi Dumon Tak op bezoek!


meer foto's van bibactiviteiten vind je via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

dinsdag 6 maart 2012

Bib bazaar maart: familie

Elke eerste woensdag van de maand vind je een nieuwe selectie afgeschreven bibliotheekmaterialen in de gezellige Bib Bazaar van de Kortrijkse bib. Dit aanbod wordt elke maand volledig vernieuwd. Telkens wordt hierbij de focus gelegd op enkele toepasselijke thema’s en trefwoorden.

In de bib bazaar van de maand maart staat het thema "familie" in de kijker. Je vindt er vooral streek- en familieromans en non-fictiewerken over familiale structuren en problemen. Het aanbod wordt verder aangevuld met boeken over ontwikkelingspsychologie en opvoeding van kinderen en pubers.

Deze boeken hopen tegen een spotprijs aan een tweede leven te beginnen in jouw persoonlijke boekenkast. De opbrengst van de verkoop zal worden geïnvesteerd in de aanplanting van jonge boompjes in het kader van ons Boekenboomproject.

Je vindt de Bib Bazaar vanaf woensdag 7 maart terug in de rode expositieruimte van de volwassenenafdeling. Wees er snel bij, want op is op!

Bib Bazaar - elke eerste woensdag van de maand - tijdens de openingsuren - Openbare bibliotheek, Leiestraat 30 - Meer info: bibliotheek@kortrijk.be, 056 27 75 00

Bib tipt: Roots, de wereld op de planken: Arte Libre met Bai Kamara Jr.

Arte Libre is het maandelijkse vrij podium voor jonge beloftevolle singer/songwriters en semi-akoestische bands. Dit gaat door elke eerste zondag van de maand vanaf 18u30 in Muziekcafé Track in Kortrijk.

Op zondag 11 maart staat producer en singer-songwriter Bai Kamara Jr. op het Arte Libre-podium. Soul, blues, funk, latin, met jazz en afro-invloeden: zo kan je de muziek van Bai Kamara Jr. het best omschrijven. Hij werd in Sierra Leone geboren maar trok in 1990 naar Brussel om te studeren. Vastbesloten om het te maken in de muziek werkte hij eerste samen met verschillende bands om later toch solo te gaan.
In 2001 neemt hij zijn eerste akoestische album op, Living Room en openbaart hij zijn buitengewone stem. Hij werkte samen met o.a. Youssou N 'Dour, Habib Koité, Cassandra Wilson en Dani Klein. Ook stond hij op de affiche van enkele festivals als Couleur Café en Francofolies . In 2005 brengt Bai Kamara Jr zijn tweede album uit, Urban Gipsy. Intussen is hij bekend in binnen- en buitenland met grote successen in Frankrijk, Ierland, Italië, Spanje, Finland, het Verenigd Koninkrijk en de USA.
Begin 2010 kwam zijn album Disposable Society uit, waarin hij enkele sociale, ecologische en humanitaire thema's aankaart. Het album spreekt over de huidige samenleving en over Afrika en is opgedragen aan zijn geboorteland Sierra Leone. Vorige maand verscheen zijn nieuwste album This is Home.

Het volledige "Roots"-programma kan je hier terugvinden: www.cultuurcentrumkortrijk.be/ck/projecten/roots

Meer info via www.baikamara.com