donderdag 31 mei 2012

Bib tipt: gratis app "Iedereen West-Vlaams"

De Provincie West-Vlaanderen ging onlangs van start met de campagne "Iedereen West-Vlaams". Met deze campagne wil het provinciebestuur de nadruk leggen op het West-Vlaamse gevoel, de West-Vlaamse identiteit en het West-Vlaams zelf.

Onderdeel van deze campagne is de gratis app "Iedereen West-Vlaams" die de mogelijkheid biedt om West-Vlaamse woorden te leren en te gebruiken in verschillende situaties. Op café, in de winkel, op restaurant, op straat, enz. Daarnaast kan je met deze app ook enkele uitdrukkingen ontdekken uit verschillende West-Vlaamse regio’s, zoals Roeselare, Ieper, Kortrijk, Brugge en Oostende. Alle woorden kun je ook beluisteren om de juiste uitspraak aan te leren. Tot slot kan je jezelf testen met de ingebouwde testmodule.

Deze gratis app is beschikbaar voor het IOS (iPhone/iPod Touch/iPad) en het Android (tablets en smartphones) platform.

Test uit en ontdek de leukste West-Vlaamse woorden en uitdrukkingen!

Meer info: www.focus-wtv.tv/kanaal/iedereen-west-vlaams, Iedereen West-Vlaams op Facebook, IOS app, Android app

Orange Prize for Fiction 2012 voor Madeline Miller


Gisteren werd de Orange Prize for Fiction 2012 uitgereikt aan Madeline Miller voor haar boek The song of Achilles, voorlopig nog niet in het Nederlands vertaald. Ze ontvangt hiervoor £30000 (ruim 37 472 EUR) en een "Bessie", een uniek bronzen kunstbeeldje van Grizel Niven.
De overige genomineerden dit jaar waren Cynthia Ozick, Anne Enright, Ann Patchett, Esi Edugyan en Georgina Harding.

De Orange Prize for Fiction wordt sinds 1996 uitgereikt aan vrouwelijke auteurs uit het Engelse taalgebied om hun fictie wereldwijd te promoten. Vanaf volgend jaar wordt er weliswaar gezocht naar een andere sponsor en verandert dan ook de naam.
“This is a more than worthy winner — original, passionate, inventive and uplifting. Homer would be proud of her.”
uit het juryrapport




meer info via www.orangeprize.co.uk

woensdag 30 mei 2012

CBI Book of the Year Award 2012: de winnaars!

Sinds 1990 wordt door Children's Book Ireland (CBI) jaarlijks de Bisto Book of the Year Award uitgereikt.
Vanaf dit jaar werd dan wel de naam gewijzigd naar CBI Book of the Year Award, het doel van deze literaire prijs blijft hetzelfde: jeugd- en kinderboeken van Ierse auteurs en illustratoren promoten bij de jeugd. Heel wat internationaal bekende auteurs ontvingen reeds deze prestigieuze award, o.a. Chris Haughton, Eoin Colfer, John Boyne, Kate Thompson & Marie-Louise Fitzpatrick.

Winnaar van deze 23e editie werd Céline Kiernan met Into The Grey, voorlopig nog niet in het Nederlands vertaald. Wie toch al wil kennismaken met deze Ierse schrijfster kan dat via haar "Moorehawk-trilogie".

Verder werden nog een aantal andere prijzen uitgereikt, nl.:
  • Bisto Honour Award: Siobhán Parkinson - Maitríóisce
  • Bisto Honour Award for Illustration: Oliver Jeffers - Stuck
  • Eilís Dillon Award for a first children's book: Paula Leyden - The Butterfly Heart
  • The Special Judges Award: Mark O’Sullivan - My Dad is 10 Years Old
  • Children´s Choice Award: Céline Kiernan - Into The Grey
Meer info via www.childrensbooksireland.ie en www.celinekiernan.com

Presidential Medal of Freedom voor Bob Dylan


De Amerikaanse songwriter Bob Dylan (71) kreeg afgelopen dinsdag de "Presidential Medal of Freedom" van president Barack Obama. "Er is geen grotere gigant in de geschiedenis van de Amerikaanse muziek. Na al die jaren jaagt hij nog steeds op die sound, nog steeds op zoek naar wat waarheid", aldus Obama over Dylan.

De Medal of Freedom is de hoogste onderscheiding die door de Amerikaanse regering aan burgers wordt gegeven en wordt toegekend aan mensen die zich hebben ingezet voor de belangen van de Verenigde Staten, voor de wereldvrede of die andere belangrijke verdiensten op hun naam hebben staan.

Wikipedia over Bob Dylan:
Bob Dylan wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van Amerika. Hij heeft inmiddels een oeuvre bij elkaar gespeeld dat op één lijn wordt gesteld met dat van o.a. Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie en Hank Williams, figuren die deel uitmaken van het Amerikaanse culturele erfgoed.

Dylans carrière begon in het midden van de jaren vijftig, nog in zijn middelbareschooltijd. Zijn muzikale en literaire faam zijn sindsdien uitgegroeid tot een welhaast filmisch en opstandig, maar ook onwillig boegbeeld van de onrust in de Amerikaanse samenleving. De beweging voor de burgerrechten kende geen beter volkslied dan zijn lied "Blowin' in the Wind" (1962). Miljoenen jongeren omarmden "The Times They Are A-Changin".

dinsdag 29 mei 2012

Filmfestival van Cannes 2012: de prijzen

Op de 65e editie van het Filmfestival van Cannes werd de Gouden Palm uitgereikt aan Michael Haneke voor zijn filmdrama Amour. De Oostenrijkse regisseur is hiermee niet aan zijn proefstuk toe, drie jaar geleden won hij ook al eens met Das Weisse Band.

De Grand Prix ging naar Matteo Garrone voor Reality. De Belgische Matthias Schoenaerts viel niet in de prijzen, het was Mad Mikkelsen die met de Prijs voor Beste Acteur ging lopen voor zijn vertolking in The Hunt. Cosmina Stratan en Cristina Flutur uit Beyond the Hills deelden dan weer de Prijs voor Beste Actrice.

Verder werden ook nog volgende prijzen uitgereikt:

  • Beste regisseur: Carlos Reygadas - Post tenebras lux
  • Beste scenario: Beyond the hills - Cristian Mungiu
  • Prijs van de Jury: The angels' share - Ken Loach
  • Gouden Camera: Beast of the southern wild - Benh Zeilin
  • Palme d'Or voor Kortfilm: Sessiz-be deng - L.Rezan Yesilbas
  • Camera d'Or (Beste Debuut): Beasts of the Southern Wild - Behn Zeitlin




meer info via www.festival-cannes.com

Radio 1 Classics 100: de 100 beste pop- en rockklassiekers voor 2012


De luisteraars van Radio 1 kozen het nummer "Stairway to Heaven" van Led Zeppelin uit als ultieme klassieker uit de pop- en rockmuziek. Het nummer staat voor het derde jaar op een rij op de eerste plaats van de jaarlijkse "Classics 100".

"Imagine" van John Lennon en "Born to run" van Bruce Springsteen kwamen respectievelijk op de tweede en derde plaatse in de lijst. De Rolling Stones en The Beatles zijn het best vertegenwoordigd met elk zeven nummers. Opvallend is dat slechts vier Belgische nummers de top-100 lijst haalden: "Ne me quitte pas" van Jacques Brel (34), "Lena" van Twee Belgen (68), "Twee meisjes" van Raymond (69) van het Groenewoud en"Instant Street" van Deus (77).

De top-10 van de Classics 100:
  1. Stairway to heaven - Led Zeppelin
  2. Imagine - John Lennon 
  3. Born to run - Bruce Springsteen 
  4. Child in time - Deep Purple 
  5. Like a rolling stone - Bob Dylan 
  6. Martha - Tom Waits 
  7. A day in the life - The Beatles 
  8. Bohemian rhapsody - Queen 
  9. God only knows - The Beach Boys 
  10. Wish you were here - Pink Floyd
Het volledig overzicht van de Classics 100 vind je hier. Al deze nummers vind je uiteraard ook terug in de uitgebreide muziekcollecties van de Kortrijkse bib!

maandag 28 mei 2012

Pinkstermaandag: Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten!

De bib is gesloten!Op deze Pinkstermaandag zijn zowel de Centrale bibliotheek als alle buurtbibliotheken een dagje gesloten.

Morgen staat het ganse bibteam terug paraat!

Meer info over onze sluitingsdagen kan je terugvinden via www.kortrijk.be/bibliotheek.

vrijdag 25 mei 2012

Bib tipt: Sinxen Radio


Geen cooler evenement voor jongeren in Kortrijk dan de Sinksenfeesten. Daarom pakt jongerenradio Quindo op 26, 27 en 28 mei uit met "Sinxen Radio". Verwacht je drie dagen lang aan live-radio van de strafste soort, met een pak interviews, reviews, live-sessies en sfeerreportages. De vliegende reporters van Quindo schuimen de Kortrijkse parken en pleinen af en halen bezoekers, artiesten en ander creatief grut voor de micro.
Maar Quindo verwent niet alleen de oren. De webredactie verslaat de festiviteiten via de sociale media, schrijft pittige artikels en maakt boeiende fotoreeksen. De videocel van Quindo brengt dan weer de typische sfeer van de Sinksenfeesten in beeld met een eigenzinnige blik achter de schermen.

Samen met het Europese webtv-project SeaMedia Howest zet Quindo ook enkele graffiti-spuiters aan het werk. Hun werk kun je bewonderen aan de kleurrijke Quindo stand tussen Muziekcentrum Track* en De Kreun.

Beluister Sinxen Radio via www.quindo.be en tussen de concerten op het Track-podium.

(via: www.quindo.be)


Sinxen Radio - 26.05.12, 20u tot 00u - 27.05.12, van 21u tot 0u - 28.05.12, 16u tot 0u - via: www.quindo.be

donderdag 24 mei 2012

Voorstelling Klikgids Kortrijk

Op 30 mei 2012 wordt de "Klikgids" voor Kortrijk voorgesteld, een folder met informatie over computer, internet, ICT-cursussen en de toegang ertoe. De Klikgids, een initiatief vanuit het "Actieplan Digitale Kloof", is dé gids bij uitstek om je weg te vinden in digitaal Kortrijk: waar vind je een hotspot of een computer om even op te surfen of waar kan je terecht met een vraag? Ook als je op zoek bent naar een basisopleiding computer of internet, kan je in de Klikgids Kortrijk een antwoord vinden.

Om deze nieuwe folder voor te stellen, wordt een klein evenement georganiseerd waarop de vrijwilligers die rond ICT werken in Kortrijk uitgenodigd worden en bedankt worden voor hun inzet. Het evenement wordt georganiseerd door de Kortrijkse Leerwinkel.

Tijdens het evenement komt kort Ilse Van Gorp van het project Digid@k aan het woord, die vanuit persoonlijke ervaring kan vertellen waarom vrijwilligers zo belangrijk zijn. Daarna worden de vrijwilligers bedankt met een bloemetje en kan er nagepraat worden op een receptie. Het geheel gaat door in het Ondernemerscentrum Kortrijk.

Na de voorstelling wordt de folder verspreid in alle relevante punten in Kortrijk: OCMW’s, cultuurcentra, stadhuis, de bibliotheek, e.a.

Voorstelling Klikgids Kortrijk - 30.05.12 - 19u - gratis - Ondernemingscentrum Kortrijk, Leiestraat 22 - Info en inschrijvingen: 056 28 09 21 of annelien.vanessche@leerwinkelkortrijk.be

woensdag 23 mei 2012

78e geboortedag van Robert Moog


Naar aanleiding van zijn 78e geboortedag wordt Robert Moog vandaag via een Google Doodle in de kijker geplaatst.
Deze Amerikaanse muziekinstrumentenbouwer wordt beschouwd als een pionier op vlak van elektronische muziekinstrumenten. Hij is dan wel niet zelf de uitvinder van de synthesizer maar dankzij zijn 'mood-synthesizers' werd de populariteit van de elektronische muziek enorm! Tot op de dag van vandaag worden er nog altijd 'Moog Music Instruments' verkocht.

In onze collectie vind je trouwens een uitgebreide verzameling cd's uit het genre elektronische muziek terug!


meer info via www.moogmusic.com en http://moogarchives.com/

Maandag baaldagen: 4, 11 en 18 juni in de bib

Een goed ontbijt kan wonderen doen. Tijdens "den blok" wil de Kortrijkse bibliotheek haar studenten graag verwennen en voorzien in deze basisbehoefte.

Omdat een extra boost nog het meeste deugd doet op maandagmorgen gaat de Kortrijkse bib vanaf 4 juni van start met het project "Maandag Baaldagen". Een poging om het "baalgehalte" van deze periode fors naar beneden te trekken. Op maandag 4, 11 en 18 juni krijgen studenten die over een CJP-kaart beschikken een gratis ontbijt om de dag goed in te zetten. Wie nog geen CJP-lid is kan zich ter plaatse lid maken. Het ontbijt kan tussen 10 u. en 12 u. opgehaald/opgegeten worden op de gang bij de stille ruimtes (oranje zaal & leeszaal). Wees er snel bij want het aantal pakketten is beperkt.

Meer informatie over dit project en over ‘studeren in de bib’ vind je op www.kortrijk.be/bibliotheek.

Maandag Baaldagen - 4, 11 en 18 juni 2012 - 10u tot 12u - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - enkel voor CJP-leden - zolang de voorraad strekt! - Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00

dinsdag 22 mei 2012

Bib tipt: infosessie Tax-on-Web

Beschouw je het invullen van je belastingaangifte nog altijd als een ingewikkelde klus? Ben je na al die jaren nog altijd niet vertrouwd met de codes en omschrijvingen op het aangifteformulier? Misschien wil je dit jaar wel voor het eerst jouw belastingaangifte digitaal indienen?

Je krijgt alvast de nodige tips en tricks op de gratis infoavond die de stad Kortrijk op 5 juni organiseert. Gino Baert, communicator bij de FOD Financiën, geeft er een antwoord op al je vragen over "Tax-on-Web".

Je kan de sessie volgen op dinsdag 5 juni om 19u30 uur in het OC Marke, aan de Hellestraat 6. Inschrijven kan via oc.marke@kortrijk.be of op het nummer 056 24 08 20.

Infosessie Tax-on-Web - 05.06.12 - 19u30 - gratis - OC Marke, Hellestraat 6, 8510 Marke - info en inschrijvingen: oc.marke@kortrijk.be of 056 24 08 20

Digidokter, sessie 2: de foto's!

Vorige zaterdag vond de tweede sessie plaats van "Digidokter". Deze keer hadden we het over computerbeveiliging en -onderhoud. Iedereen kreeg van ons een eenvoudig stappenplan om zijn of haar pc in het vervolg vlot en veilig te laten draaien. Zonder regelmatig onderhoud gaat je Windows-PC immers na een tijdje slabakken. Sommigen vinden dat normaal en lezen tussendoor rustig de krant. Anderen ergeren zich blauw of voelen zich machteloos.
In deze lezing bekeken we hoe je grote schoonmaak houdt en de controle over je PC terug overneemt. We toonden ook hoe je problemen in de toekomst kunt vermijden (anti-virus, anti-malware). Na de lezing (10u-11u) volgde er een 'spreekuur' (11u-12u) waarin je allerhande PC-vragen kon stellen. Hiervan werd gretig gebruik gemaakt!

Lesgever van dienst was Christophe Ducastel.


maandag 21 mei 2012

Themalijst: Koningin Elisabethwedstrijd voor viool 2012


Vanaf vanavond vindt de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd 2012 voor viool plaats. De ganse week zullen de 12 finalisten, waaronder ook de 21-jarige Belg Marc Bouchkov, per twee optreden in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.
Iedereen krijgt een sonate voor viool en piano, het opgelegde concerto én een concerto naar keuze op het bord. Voor dat laatste stuk moeten ze weliswaar kiezen uit werken van Sibelius, Tsjaikovski, Paganini, Sjostakovitsj, Beethoven of Brahms. (zie ook onze keuzelijst)
Zaterdag 26 mei, de laatste avond van de finaleweek, volgt dan de proclamatie van de resultaten en maakt de jury de winnaars bekend.

Volg, kijk en luister naar de Koningin Elisabethwedstrijd via radio, tv, internet of zelfs in de cinema! Maar laat je gerust alvast inspireren door alle materialen uit onze uitgebreide collectie.

Onze keuzelijst kun je alvast hier downloaden (pdf, 2.78mb) of gewoon bekijken via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:


Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopsuggestie indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 25 75 00, via het online formulier of gewoon via één van onze bibliotheekbalies.

Als het werk daarna wordt aangekocht brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Kinder- en jeugdjuryprijzen 2011-2012: de winnaars!

Gisteren werden tijdens een groots slotfeest de kjv-prijzen van het voorbije leesjaar uitgereikt. Samen met Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege waren er meer dan 1500 kinderen en ruim 50 auteurs en illustratoren in de Antwerpse deSingel van de partij.
Dit zijn de winnaars per leeftijdscategorie:
  • groep 1 (-6j)
    Leo Timmers - Meneer René
  • groep 2 (6-8j)
    Dirk Nielandt & Marjolein Pottie (ill.) - Ridder muis
  • groep 3 (8-10j)
    Edward van de Vendel, Floor de Goede (ill.) & Ype+Willem (ill.) - Sofie en de pinguïns
  • groep 4 (10-12j)
    Blies van Ede - Verdwijnkind
  • groep 5 (12-14j)
    Johan Vandevelde - Elfenblauw: de vallei van de Goden
  • groep 6 (+14j)
    Jean-Claude van Rijckeghem & Pat van Beirs - Galgenmeid
Een overzicht van de volledige top 3 per leeftijdscategorie vind je hier.



Meer info: www.kjv.be

vrijdag 18 mei 2012

Themalijst : Holebifilms


Op 17 mei 2012 was het Internationale Dag tegen Homofobie. Een dag waarop holebiorganisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. Reden genoeg voor ons om een wel bijzonder uitgebreide lijst samen te stellen rond het thema "holebi's in de film". Ook enkele bekende Belgische en internationale artiesten uit de muziekwereld komen uitgebreid aan bod.
De meer dan honderd besproken films uit deze themalijst kan je uiteraard ontlenen uit onze collectie.

Deze themalijst kun je alvast hier downloaden (pdf, 2.78 mb) of gewoon bekijken via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:


Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopsuggestie indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 25 75 00, via het online formulier
of gewoon via één van onze bibliotheekbalies.

Als het werk daarna wordt aangekocht brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

donderdag 17 mei 2012

17 mei: Kortrijkse bibliotheken gesloten!

Naar aanleiding van Hemelvaartsdag zijn we vandaag een dagje gesloten. Vanaf morgen, vrijdag 18 mei 2012, staat het ganse bibteam terug paraat!

Je materialen verlengen of reserveren kan vandaag natuurlijk wel via onze online bibcatalogus.

Meer info over onze sluitingsdagen vind je hier.

woensdag 16 mei 2012

Bib tipt: beleef Sinksen 12 in Kortrijk!

Sinksen in Kortrijk staat van 26 t.e.m. 28 mei synoniem met feest en avontuur waarbij je de binnenstad kunt verkennen langs bekende en minder bekende plekken.

Neem het Schouwburgplein als uitvalsbasis en ga mee in de ambiance van allerlei concerten. Swingende bigband, warme wereldmuziek, gekke fanfares, stomende dj's, onstuimige rock en pop van bekende en minder bekende bands mag je verwachten op het Schouwburgplein, aan Muziekcentrum TraCK*, De Kreun, op 't Plein, op de Vlasmarkt en in de Burgemeester Reynaertstraat. Scherp ook je danstalent aan in de open-lucht tango-milonga.

Ouders en kinderen kunnen genieten van een reuzenpicknick en een reeks kleine en grote familievoorstellingen in de unieke sfeer van het Begijnhofpark. Je kunt er meedoen aan workshops circustechnieken, ukulele spelen en zeepbellen blazen. In de avonduren kan je er terecht voor authentieke jazz en zelfs een echte "freakshow".

Voor internationaal straattheater en circus moet je naar de Grote Markt. Verpoos even op het Vandaleplein, in de lommer van de Sint-Maartenskerk voor intieme concerten, beeldende installaties en kleine performances. De Houtmarkt wordt dan weer het kleurrijkste plein van de hele stad met "KortRijk aan Culturen". Op zondag 27 en maandag 28 mei gaat de rommelmarkt door die met ca. 600 standhouders wellicht de grootste is in Vlaanderen.

Kortom... SINKSEN 12 daar moet je bij zijn!

Het volledig programma van Sinksen 12 kun je raadplegen op www.sinksen.be of hier in een handig zakformaat downloaden.

Meer info: www.sinksen.be

dinsdag 15 mei 2012

Bib tipt: Howestival!

Binnenkort is het weer zover, de blokperiode gaat opnieuw van start. Maar net voor de blokperiode trakteert Stuvo Howest, de studentenvoorziening van Howest, alle studenten op "Howestival". Dit is een gratis festival dat plaatst vindt op dinsdag 15 mei in Kortrijk en op woensdag 16 mei in Brugge.

Het festival gaat van start met de "Howest Rock Rally". Voor Kortrijk zijn volgende bands geselecteerd: Druzhnik, Waiting For The Sunrise en Imperial Nation. Daarna is het de beurt aan Westtalent-finalist Maria Isn't A Virgin Anymore.

De afsluiter en meteen ook de headliner van Howestival is
Compact Disk Dummies, de electrobroertjes uit Desselgem die eerder dit jaar Humo's Rock Rally wonnen.


Meer info over Howestival is te vinden op de site en op de Facebookpagina. En voor hen die nog niet overtuigd zijn: Stuvo Howest trakteert met een gratis vat! Allen daarheen dus!

Meer info: www.stuvo-howest.be/howestival

maandag 14 mei 2012

Cinébib : 20 humoristische films. Geniet ervan, met de glimlach!


De bibliotheek is méér dan alleen boeken en dat bewijzen we met onze deelname aan het project "Cinébib". Driemaandelijks bieden we, dankzij de samenwerking met Winob en Cinema Novo, twintig kwalitatieve films aan die je terugvindt in de Cinébib display. Deze films kun je gratis ontlenen!

Van 9 mei tot 9 augustus zijn alle 20 films uit de Humor-wisselcollectie beschikbaar. Maar geen nood als je nadien toch nog even wil meebulderen, alle films zitten ook in onze permanente collectie.

Als achtergrondinformatie bij de twintig dvd's vind je de gratis Cinébib-brochure met een inhoudelijk diepgaand en boeiend overzicht van de twintig dvd's.
Deze brochure kun je hier downloaden
(pdf, 1.4mb) of hieronder doorbladeren:

Cinebib: 20 humoristische films

Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek, www.cinebib.be, www.winob.be

vrijdag 11 mei 2012

Expo "Warholia": van 1 t.e.m. 21 juni 2012 in de bib


Op 22 februari 2012 was het 25 jaar geleden dat Pop-Artkunstenaar Andy Warhol het tijdelijke voor het eeuwige ruilde. Een datum die, gezien de impact van de kunstenaar, niet zomaar vergeten mag worden.



Van 1 t.e.m. 21 juni 2012 vind je in de rode ruimte van de Kortrijkse bibliotheek een uitzonderlijke tentoonstelling met allerlei interessante verwijzingen naar wat Warhol over de jaren heen maakte. Deze tentoonstelling is bijna volledig samengesteld uit wat de Ieperse collector Diederik Vandenbilcke in de loop der jaren over Warhol verzamelde. In eerste instantie vind je interessante boeken en catalogi van allerhande Warholtentoonstellingen.

Verder is er ook ruimte voor enkele markante tentoonstellingen, leuke warholgadgets en Warhol gerelateerd drukwerk. Bovendien sieren enkele indrukwekkende streetbanners gedurende anderhalve maand onze etalage. Niet toevallig verwijzen we hiermee naar het "window dressing"waar Warhol zich aanvankelijk populair mee maakte.


Expo "Warholia" - 01.06.12 t.e.m. 21.06.12 juni 2012 - Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - rode ruimte - gratis - meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, 056 27 75 00 of bibliotheek@kortrijk.be

Foto's: Slotfeest Kinder- en Jeugdjury


meer foto's van bibactiviteiten via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

Themalijst "Belpop, de laatste 10 jaar"


Ter gelegenheid van de recente vijfdubbele cdbox Belpop en de publicatie van het gelijknamige boek, focussen we eens op onze Belgische rockcollectie. In tegenstelling tot de cdbox en het boek - die de eerste vijftig jaar bespreken - beperken wij ons tot de periode vanaf 2001 tot nu.
Verbaas je net als ons over de kwantiteit en de kwaliteit van groepen en cd’s!

Als bibliotheek pikken we hier natuurlijk graag op in. We maakten daarom een speciale themalijst rond het fenomeen Belpop met alle materialen uit onze uitgebreide collectie. Deze Belpop-themalijst kun je alvast hier downloaden (pdf, 1.46 mb) of gewoon bekijken via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:


Nieuwe aankoopsuggesties zijn uiteraard altijd welkom!

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopsuggestie indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 25 75 00, aan alle bibliotheekbalies of via het online formulier.
Als het werk daarna wordt aangekocht brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

donderdag 10 mei 2012

VIDEO: Fifa Street gametornooi in de bib


Op woensdag 9 mei 2012 ging het Fifa Street gametornooi door in de Kortrijkse bib. Een 15-tal deelnemers namen het tegen elkaar op in een spannende (virtuele) voetbalcompetitie. Winnaar van het tornooi, na 4 spannende rondes, werd Elias Adam. Hij ging naar huis met een gouden medaille en een waardebon van €25. De tweede en derde plaats gingen naar repectievelijk Jordy Christians (zilveren medaille en waardebon van €20) en Quentin Meremans (bronzen medaille).

Hieronder kun je de fotoset van het gametornooi bekijken:



Met dank aan de reporters van Quindo voor de videoreportage!

Aanwinsten Beeld & Geluid: April 2012



De muziek- en filmcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe cd's en dvd's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van alle aanwinsten van de maand april 2012 die je in de rekken van de afdeling beeld en geluid kan ontdekken. Als extra vind je ook het aanbod gedigitaliseerde vinyl.

De lijst "Aanwinsten Beeld & Geluid April 2012" kun je hier (pdf, 1.6mb) downloaden of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:



Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

woensdag 9 mei 2012

Digidokter: PC-beveiliging en onderhoud

Op zaterdag 19 mei 2012 gaat de tweede sessie van het "Digidokter" project door in de Kortrijkse bib. Het thema van deze sessie is "PC-beveiliging en onderhoud".

Zonder regelmatig onderhoud gaat je Windows-PC na een tijdje slabakken. Sommigen vinden dat normaal en lezen tussendoor rustig de krant. Anderen ergeren zich blauw of voelen zich machteloos. In deze lezing bekijken we hoe je grote schoonmaak houdt en de controle over je PC terug overneemt. We tonen ook hoe je problemen in de toekomst kunt vermijden (anti-virus, anti-malware).

Na de lezing (10u-11u) volgt er een 'spreekuur' (11u-12u) waarin je allerhande PC-vragen kunt stellen.

"Digidokter" is een initiatief van de Kortrijkse bibliotheek en Vormingplus. Op maandelijkse basis zal de bib dienst doen als "ICT-helpdesk" of computerhulp. Om de vragen een beetje te kanaliseren starten we telkens met een korte uiteenzetting over een bepaald onderwerp. Na deze uiteenzetting staan we klaar om jouw persoonlijke ICT-vragen en -problemen te behandelen, precies zoals dat gebeurt tijdens een vrije consultatie bij de dokter. Neem hiervoor gerust je eigen laptop of tabletcomputer met je mee.

De Digidoktersessies zijn gratis en gaan telkens door op de derde zaterdag van de maand, van april t.e.m. december 2012, van 10u - 12u., in de Oranje Zaal van de Kortrijkse bibliotheek.

Vooraf inschrijven is noodzakelijk, via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be. Het volledig programma van Digidokter vind je op: www.kortrijk.be/digidokter. Via de Digidokter Facebook pagina blijf je op de hoogte van interessante weetjes, tips en trucs!

Digidokter: PC-beveiliging en onderhoud
- zaterdag 19 mei 2012 - 10u-12u - gratis - Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - Inschrijvingen: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be - Meer info: www.kortrijk.be/digidokter

Cultureel jongerenaanbod voor mei



Ben je nog geen CJP-lid? Dan weet je niet wat je mist! De Stad Kortrijk, de Kortrijkse hogescholen en de universiteit bieden jou de unieke kans om gratis CJP-lid te worden.

Dankzij dit lidmaatschap kun je tal van kortingen krijgen in de Kortrijkse cultuurhuizen. Om een zo duidelijk mogelijk overzicht te bieden van het brede cultuuraanbod in Kortrijk, is er voortaan iedere maand een filmpje met de meest interessante cultuuractiviteiten voor jongeren.

Lid worden? Claim je lidmaatschap bij je STUVO of neem contact op met CJP:info@cjp.be of 02 203 02 00. Via www.cjp.be/kortrijk ben je steeds up-to-date van het cultuuraanbod voor jongeren in Kortrijk!

Meer info: www.cjp.be/kortrijk

dinsdag 8 mei 2012

Libris Literatuurprijs 2012 voor A.F.Th van der Heijden

Drie jaar op rij ging een Vlaming lopen met de Libris Literatuurprijs, dit jaar is het nog eens de beurt aan een Nederlandse auteur.
A.F.Th van der Heijden wint de Libris Literatuurprijs 2012 met zijn boek Tonio, een 'requiemroman' over het tragische ongeluk van zijn enige zoon. Aan de prijs is de mooie geldsom van 50000 EUR verbonden.

Uit alle inzendingen waren ook deze auteurs genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2012 waren:
  • Jeroen Brouwers - Bittere bloemen
  • Jan van Mersbergen - Naar de overkant van de nacht
  • Miquel Bulnes - Het bloed in onze aderen
  • Jan Van Loy - Ik, Hollywood
  • Ivo Victoria - Gelukkig zijn we machteloos
Alle registers die bij dood en rouw horen, worden op superieure wijze bespeeld: van aankondiging en verzoening tot ontkenning, van woede en verzet tot aanvaarding. In het slotkoor van deze symfonie van de dood klinkt zelfs hoop, hoe genadeloos dat in het licht van de voorgaande gebeurtenissen ook lijkt.
Uit het juryrapport
meer info via www.librisliteratuurprijs.nl

In de rubriek sleutelfiguren: Miet Smet over "The Iron Lady"


Op donderdag 15 maart 2012 was minister van staat Miet Smet te gast op de filmvertoning van "The Iron Lady", de biografische film van regisseur Phyllida Lloyd over de eerste vrouw die het in Groot-Britannië tot eerste minister schopte in een men's club: Margaret Thatcher.

Na de filmvertoning werd Miet Smet geinterviewd door Evelien Vanwalleghem. Tijdens dit gesprek werd gepraat over de rol van Thatcher in de (Europese) politiek, maar werd ook dieper ingegaan op Smets eigen ervaringen in een politieke mannenwereld. Miet Smet was onder meer Staatssecretaris voor Leefmilieu en Maatschappelijke Emancipate, Minister voor Arbeid en lid van het Europese parlement. In 2002 kreeg ze de titel Minister van Staat.

De Kortrijkse bib zag haar kans schoon en koos dit evenement als het ideale moment om Miet Smet een aantal pertinente vragen te stellen.

Dit interview is onderdeel van een nieuwe maandelijkse rubriek, “sleutelfiguren”, waarbij verschillende interessante figuren die een Kortrijkse link hebben of die op de één of andere manier in het Kortrijkse culturele veld langskomen, het relaas doen van hun invloed op de maatschappij of het culturele veld. De resultaten worden verwerkt in een gedocumenteerde tentoonstelling die zal plaatsvinden op het einde van het werkjaar.

Suggesties zijn zoals steeds welkom via bibliotheek@kortrijk.be of telefonisch via 056 27 75 00.

Foto's Digitale Week 2012: Hoe sociale media ons leven veranderen



meer foto's van onze bibactiviteiten via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk  

maandag 7 mei 2012

Opzij Literatuurprijs 2012 voor Hanna Bervoets

Afgelopen weekend werd de Opzij Literatuurprijs 2012 uitgereikt aan Hanna Bervoets. Ze won een bedrag van 5000 EUR voor haar boek Lieve Céline.

De overige genomineerden dit jaar waren Yolanda Entius (Het kabinet van de familie Staal), Hedda Martens (Op dit uur van de dag), Vonne van der Meer (De vrouw met de sleutel) en Maartje Wortel (Half mens).

Het feministische maandblad Opzij reikt sinds 1979 haar literatuurprijs uit aan het beste literaire werk van een Nederlandstalige vrouwelijke auteur "die met haar werk de vrouwenemancipatie ondersteunt, in wier werk vrouwen een prominente rol spelen of die in haar werk een geheel eigen visie uitdraagt op de rol van vrouwen in de maatschappij". Tot 2007 ging deze literatuurprijs door het leven als de Annie Romeinprijs, die tweejaarlijks werd uitgereikt. Eerdere winnaressen zijn o.a. Doeschka Meijsing, Minke Douwesz, Mensje van Keulen, Renate Dorrestein, Marga Minco en Hella Haasse.
Bervoets levert een zeer complete, gave roman af. Stijl, plot, toon: alles stelt ze in dienst van haar verhaal en in dienst van haar hoofdpersonage, dat ze volkomen serieus neemt - zonder aan humor in te boeten. Schijnbaar achteloos werkt de auteur naar een drama van formaat toe, dat in je hoofd blijft knetteren.
Uit het juryrapport



meer info via www.opzij.nl

Sprinters voor de maand mei



De sprinters voor de maand mei bestaan uit volgende toppers:
Wat is een sprinter? De populairste boeken van de maand in de bib. De uitleentermijn van de boeken is 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kunt maar 1 sprinter ontlenen.


Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters

Gouden Boekenuil 2012 voor David Pefko

De Grieks-Nederlandse auteur David Pefko (28) won afgelopen weekend de eerste editie van de vernieuwde Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen, met zijn tweede roman, "Het voorseizoen". De prijs bestaat uit een geldbedrag van €25.000 en een kunstwerk van Philippe Aquirre.

"Het voorseizoen" vertelt het verhaal van een 49-jarige politie-rechercheur die door zijn vrouw verlaten werd. Hij verliest zichzelf in drank en internetporno en wordt verliefd op een prostituee. Wanneer hij haar wil redden, begint het allemaal echt fout te lopen in zijn leven.

De vakjury, voorgezeten door VRT-journaliste Phara De Aguirre, koos voor "Het voorseizoen" omdat het boek hen "bij het nekvel meesleepte tot in de diepe krochten van de ziel, tot aan de rand van de wereld". "Meedogenloos toont het de naakte mens, verteerd door gebrek aan liefde, hunkerend naar dat beetje genegenheid", staat er nog in het juryverslag. "Met zin voor detail, met gevoel voor ritme en met ruimte voor slapstick creëert de auteur een leven dat we niet willen leiden, een mens die we niet willen zijn, maar toch pijnlijk herkenbaar. Het boek is een genadeloze analyse van de tijdsgeest, ijzingwekkend spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl."

De Prijs van de Lezersjury ging naar de Nederlandse auteur Stephan Enter voor zijn roman "Grip". Aan deze bekroning hangt een geldprijs van €2.500 en een pen van Montblanc. De lezersjury bestond uit honderd lezers uit Vlaanderen die twee maanden de tijd hadden om de vijf genomineerde titels op de shortlist te lezen. Ze discussieerden online en probeerden elkaar te overtuigen wie de Prijs van de Lezersjury meer dan waard was.  Lies Lefever verzamelde tenslotte de eindoordelen van de 100 bevoorrechte lezers.

De lezerjury over "Grip": "De winnaar van de Prijs van de Lezersjury schetst het psychologische portret van mensen die de vriendschapspuzzel opnieuw proberen te leggen. Het klassieke, maar melodieus gecomponeerde verhaal laat zich lezen in poëtische, meanderende zinnen. Onze winnaar is een grootse taalvirtuoos. Je voelt je meedeinen op de cadans van een trein terwijl schitterend beschreven vergezichten de herinneringen aan vroeger stuk voor stuk op hun plaats laten vallen. Wie eerder gemaakte keuzes in het eigen leven in een ander daglicht wil plaatsen, moet volgens de Lezersjury deze roman lezen, en vooral ook herlezen. Want daar vraagt het boek om. Kortom, een meesterlijke roman."

De longlist, shortlist, de winnaars en de uitgebreide juryverslagen vind je op www.goudenboekenuil.be. Ontdek de twee winnende romans in de Kortrijkse bibliotheken, raadpleeg de online catalogus voor de beschikbaarheid!

zaterdag 5 mei 2012

Bib tipt: Free Comic Book Day

Vandaag is het "Free Comic Book Day", niet alleen een speciale dag voor alle stripspeciaalzaken over gans de wereld maar ook voor alle stripliefhebbers. Op deze dag worden gratis stripverhalen, speciaal geproduceerd voor deze dag, weggegeven aan iedereen die een bezoek brengt aan de stripspeciaalzaak, zonder aankoopverplichting en zonder kleine lettertjes. Enkel échte speciaalzaken kunnen deelnemen, dus geen supermarkten of boekhandels met een beperkt stripassortiment.

Free Comic Book Day vindt steeds plaats op de eerste zaterdag van mei. In 2012 is dit op zaterdag 5 mei en ook op zondag 6 mei voor de winkels die ook op zondag open zijn. Het zal de eerste keer zijn dat Free Comic Book Day zal plaatsvinden in Vlaanderen en Nederland. Wereldwijd wordt Free Comic Book Day al voor het elfde jaar georganiseerd.

Via deze link vind je een stripspeciaalzaak in je buurt en hier kom je te weten uit welke strips je kunt kiezen. 

Meer info: www.fcbd.be

vrijdag 4 mei 2012

Virtueel olympiër: speel sports games in je bib!

In het kader van het stadsproject "Iedereen Olympiër" kun je in de Kortrijkse bib ook virtueel sporten. Veel sports games vonden al hun weg naar een groot publiek, denk maar aan recente games als Fifa 2012, NBA Live 2K12, Fight Night Champion, Pro Cycling Manager of zelfs aan bewegingsgevoelige games voor de Nintendo Wii, Xbox 360 of Playstation 3. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt virtueel in de voetsporen treden van jouw sportheld(en).

In mei kun je in de bib testen of virtueel sporten iets voor jou is. Een selectie van sports games wacht op je van 3 t.e.m. 24 mei.
Kom gamen in ons volledig ingerichte gamesalon!

Op woensdag 9 mei, om 14u gaat ook het Fifa Street gametornooi door in de bib. Behaal je de eerste of tweede plaats in het tornooi, dan win je waardebonnen van Game Mania.

Wil je je kans wagen om te winnen of gewoon meedoen voor de ambiance?
Schrijf je dan snel in via mail bibliotheek@kortrijk.be of via telefoon 056 27 75 00!
Wees er snel bij, de plaatsen zijn beperkt!

Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek

Aanwinstenlijst "Literatuur" - April 2012

Boekenboom april 2012De nieuwe Titelboom van april 2012 is er!
Hierin kan je alle nieuwe aanwinsten van romans, informatieve- en anderstalige boeken uit de volwassenafdeling terugvinden.
De boom is het symbool van ons 'boekenboomproject' in het kader van de voorbije bibliotheekweek 2011.

Onze aanwinstenlijst van april 2012 kun je alvast hier downloaden (pdf, 0.76 mb) of je bekijkt die gewoon via Scribd, onze handige pdfviewer van dienst:



Wil je alle nieuwste aanwinsten op de voet volgen, abonneer je dan op onze rss-feed via onze online catalogus!

Nieuwe aankoopsuggesties zijn uiteraard altijd welkom! Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopsuggestie indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 25 75 00, aan alle bibliotheekbalies of via het online formulier.
Als het werk daarna wordt aangekocht brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

donderdag 3 mei 2012

Zurkeltrutte...Wuk zeg je?

Met een heuse dialectwedstrijd gingen de West-Vlaamse bibliotheken,  samen met Krant van West-Vlaanderen, Radio 2 en Focus-WTV, enkele weken geleden op zoek naar hét West-Vlaamse dialectwoord!

Iedereen kon zijn of haar favoriete West-Vlaamse dialectwoord insturen, daarna kon er gestemd worden op een selectie van 25 ingezonden woorden (o.a.ullewupper,  schoffelscheute, bemokkeld, rottekotten en kwitsoender).

Volgens het Vlaams woordenboek is dit de betekenis van het winnende woord "zurkeltrutte": een naïeve, belachelijke vrouw of kwezel; iemand die alles verkeerd begrijpt of doet.

Tja...


Meer info: www.wukzegje.be en Focus WTV

woensdag 2 mei 2012

TipTopTien Jeugdboeken: mei 2012

Onze TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbib geselecteerd worden uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Kortrijkse bib.

De TipTopTien april 2012 kun je alvast downloaden of je raadpleegt die gewoon via Scribd onze handige pdf viewer van dienst:

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopsuggestie indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 25 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

dinsdag 1 mei 2012

Bib gesloten op 1 mei

Op dinsdag 1 mei 2012 zijn, naar aanleiding van de Dag van de Arbeid,  de Kortrijkse bibliotheken gesloten.

Morgen, woensdag 2 mei 2012, staat het bibliotheekteam weer voor jullie klaar!

Meer info: sluitingsdagen van de Kortrijkse bib