Gouden Ganzenveer 2013 voor Ramsey Nasr

De Nederlandse dichter en acteur Ramsey Nasr (°1974) krijgt de Gouden Ganzenveer 2013, zo werd eerder deze week bekendgemaakt. De Gouden Ganzenveer is een van de meest prestigieuze prijzen in het Nederlandse taalgebied. De prijs wordt uitgereikt door prominenten uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en bedrijfsleven aan iemand die zich heeft ingezet voor het geschreven woord in een toenemend multimediale samenleving. Eerdere winnaars waren o.a. Annejet Van der Zijl (2012), Remco Campert (2011) en Joke Van Leeuwen (2010). Tom Lanoye is tot op vandaag de enigste Vlaamse auteur die de prijs won (2007).

Ramsey Nasr groeide op in Rotterdam, doorliep de toneelacademie Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter. In 2005 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen en in 2009 werd hij verkozen tot "Dichter des Vaderlands". Nasr is ook ambassadeur van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Zijn meest geroemde gedicht is "mi have een droom: Rotterdamse straattaal in het jaar 2059":


Onlangs verscheen "Hier komt de poëzie!", een 7 cd-box met een persoonlijke keuze van 350 dichters uit acht eeuwen Nederlandstalige poëzie, door hemzelf voorgedragen. Als hij eind januari 2013 aftreedt als Dichter des Vaderlands wil Nasr zijn project Dichter Draagt Voor nalaten. Met deze poëzieclips wil hij een brug slaan naar potentiële lezers en poëzie toegankelijker maken voor een groter publiek. Via crowdfunding is hij erin geslaagd het project te verwezenlijken. In 2013 treedt Nasr toe tot het ensemble van Toneelgroep Amsterdam. De aftredend Dichter des Vaderlands keert daarmee terug naar zijn eerste liefde: toneel.

Ramsey Nasr ontvangt op 25 april de Gouden Ganzenveer 2013 en bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de academie. Nasr behaalde voordien ook de Taalunie Toneelschrijfprijs 2000 voor "Geen lied", de Philip Morris Scholarship Award, de Journalist voor de Vrede prijs in 2006 en de E. du Perronprijs in 2012.

0 reacties:

Een reactie posten