Academy Awards 2013: de winnaars

Gisterenavond vond in Los Angeles de 85ste Oscaruitreiking plaats waarbij opnieuw de felbegeerde beeldjes hun weg vonden naar de beste films, regisseurs, acteurs en actrices van het voorbije filmjaar.

De Amerikaanse film "Argo" van regisseur Ben Affleck won de prijs voor de beste film. Daarnaast viel de film ook in de prijzen met beste montage en beste bewerkte scenario. "The Life of Pi" van de Taiwanese regisseur Ang Lee won in totaal vier oscars: beste regisseur, beste camerawerk, beste speciale effecten en beste soundtrack.

"Lincoln" van regisseur Steven Spielberg kon uiteindelijk slechts twee van de twaalf nominaties verzilveren: beste acteur voor Daniel Day-Lewis en beste productiedesign. Daniel Day-Lewis schreef Oscargeschiedenis in de categorie beste acteur. Zijn vertolking van de Amerikaanse president Lincoln in de gelijknamige film van Steven Spielberg leverde hem zijn derde Oscar op. Geen enkele acteur in deze categorie deed hem dat voor.

Jennifer Lawrence, als favoriete genomineerd, won de prijs voor beste actrice voor haar rol in "Silver linings playbook". Beste acteur in een bijrol ging naar Christoph Waltz voor zijn rol in "Django Unchained" van regisseur Quentin Tarantino. Deze laatste won ook de oscar voor het beste origineel scenario. De oscar voor beste actrice in een bijrol ging naar Anne Hathaway voor haar rol in "Les misérables".

De oscar voor beste animatiefilm ging naar "Brave" van regisseurs Mark Andrews en Brenda Chapman.  "Paperman", met medewerking van de Gentse animator Marlon Nowé, won de oscar voor beste korte animatiefilm. "Searching for Sugar Man" won in de categorie beste documentaire.

Een volledige lijst van alle winnaars in de verschillende categorieën kan je hier terugvinden. De hoogtepunten van de Oscars 2013 kun je via deredactie.be bekijken:
Meer info: oscar.go.com

0 reacties:

Een reactie posten