Bib tipt: fototentoonstelling 'Aller Retour'

De fototentoonstelling "Aller Retour" in de Kortrijkse Budafabriek presenteert, van 9 maart t.e.m. 9 juni, totaal nieuw werk van drie generaties Kortrijkse fotografen met internationale allure.

Carl De Keyzer (Kortrijk, °1958) is lid van het gerenommeerde collectief Magnum en auteur van succesvolle fotoboeken als God Inc, Congo (belge) en Trinity. Hij geldt vandaag als één van de meest geïnformeerde en technisch virtuoze fotografen! Samen met het team Digital Arts & Entertainment van Howest Kortrijk onderzoekt Carl de grenzen van de fotografische realiteit op beelden uit de beklijvende reeks Moments before the flood.

De samenwerking tussen een topfotograaf, de studenten en docenten van de afdeling Digital Arts & Entertainment van Howest Kortrijk is een primeur. Met muziek bij de beelden van David Martijn van Goose.

Stefan Vanfleteren (Kortrijk, °1969) is beroemd voor zijn zwart-wit fotografie. Hij werkt onder andere voor De Volkskrant, De Morgen en Vrij Nederland. Hij won met reeksen zoals Belgicum, Portret en Flandrien talrijke nationale en internationale prijzen. In primeur voor Aller Retour presenteert Vanfleteren een nieuwe fotoreeks en boek Façades & Vitrines. Ze tonen de schoonheid van een neergelaten rolluik, een dichtgemetselde voordeur, een afgebladderde muurschildering, een dichtgetrokken etalagegordijn...

Een fotografisch tijdsdocument in de traditie van Eugène Atget of Walker Evans.

Bieke Depoorter (Kortrijk, °1986) kreeg internationaal applaus toen ze met haar afstudeerproject 'Ou Menya' de Magnum Expression Award 2010 won. De reeks werd uitgegeven als fotoboek en geëxposeerd in onder meer de Kunsthal Rotterdam en de Sint-Pietersabdij Gent. In Aller Retour zien we foto's van mensen uit Rusland, Amerika en Egypte gefotografeerd in de intimiteit van hun woning en dagelijkse leven.

De drie fotografen visualiseren drie niveaus in onze realiteit: veraf in de landschappen van Carl De Keyzer, iets dichterbij maar nog altijd van buitenaf met de façades van portretfotograaf Vanfleteren tot binnen in de intimiteit van het privé-leven bij Bieke Depoorter.

Op de website www.allerretour.kortrijk.be lees je alle actuele info over de tentoonstelling en de randactiviteiten.

0 reacties:

Een reactie posten