Bib tipt: Ramsey Nasr - 'Dichter draagt voor'

Ramsey Nasr, afgetreden "Dichter des Vaderlands" van Nederland, koesterde bij zijn aantreden de wens om Nederlandstalige gedichten te verfilmen, en daarmee een jongere generatie te interesseren voor poëzie. Op 25 januari 2013, vlak voor zijn aftreden, presenteerde hij op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam (IFFR) het online project "Dichter Draagt Voor: eenentwintig verfilmde gedichten".

Dichter Draagt Voor is ontstaan uit samenwerking met de regisseur Shariff Nasr, de jongere broer van de dichter. De voordrachtskunst van Ramsey werd zo in de films gebundeld met het visuele talent van zijn jongere broer Shariff. De broers maakten het werk van oude dichters actueel en laten zien dat poëzie niet alleen maar "lastig en intellectueel" hoeft te zijn. Daarnaast zijn het nieuwe, op zichzelf staande kunstwerken.


De website werd in combinatie met de bundel "Dichter Draagt Voor: 21 verfilmde gedichten" van uitgeverij De Bezige Bij gepresenteerd. De bundel bevat de eenentwintig gedichten, met steeds een QR code die verwijst naar de verfilming, te vinden op dichterdraagtvoor.nl.

De Nederlandse dichteres, proza-, toneel- en kinderboekenschrijfster Anne Vegter volgt dit jaar Ramsey Nasr op als Nederlandse Dichter des Vaderlands.

Meer info: dichterdraagtvoor.nl

0 reacties:

Een reactie posten