BNG Literatuurprijs 2012 voor Christiaan Weijts


Vorige week mocht de Nederlandse schrijver Christiaan Weijts de BNG Literatuurprijs 2012 in ontvangst nemen, voor zijn nieuwste roman Euforie. Deze literatuurprijs is bedoeld als een mentale én financiële aanmoediging voor schrijvers die jonger zijn dan veertig, al meer dan twee prozawerken hebben uitgebracht maar nog niet zijn doorgebroken.
De jury noemde Weijts' boek "ruim vierhonderd duizelingwekkende pagina's, waarin het sleutelwoord confrontatie heet".
Weijts, die in april 2011 nog in Het Penhuis in Kortrijk te gast was, wint hiermee een cheque van 15000 euro en een beeldje van kunstenaar Theo van Eldik.
Euforie is een verhaal van deze tijd [...] en tegelijkertijd bezingt deze rijke, erudiete roman het Bildungsideal – dat tegenwoordig ten onrechte voor achterhaald doorgaat. Steeds laat Weijts, via zijn personages, zien hoe het (artistiek) ideaal botst op de (maatschappelijke) werkelijkheid.
Uit het juryrapport
De overige genomineerden op de shortlist waren Auke Hulst (Kinderen van het ruige land), Joost Vandecasteele (Massa) en Annelies Verbeke (Veronderstellingen).

Eerdere winnaars van de BNG Literatuurprijs waren Jan van Mersbergen (2011), Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel (2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

www.bng.nl | www.christiaanweijts.nl

0 reacties:

Een reactie posten