Grote prijs van Angoulême voor Willem


Tijdens de slotceremonie van het 40ste stripfestival van Angoulême werd de "Grand Prix de la Ville d’Angoulême 2013", ook wel de "Nobelprijs van de strip", uitgereikt aan de Nederlandse, anarchistische en satirische striptekenaar Willem (°1941), pseudoniem voor Bernhard Willem Holtrop.

Willem vestigde zich in Frankrijk 1968 waar hij sindsdien strips, cartoons, illustraties en reportages maakt voor Franse kranten en tijdschriften als Libération, Le Monde en Charlie Hebdo. De thema's die zijn werk domineren zijn politiek, macht, oorlog, seks, genocide, extremisme en religie.

De Japanse tekenaar Akira Toriyama (°1955), auteur van o.a. "Dragon ball" en "Dr. Slump", won de "Prix Spécial" voor zijn ganse oeuvre. "Dragon ball" is met 230 miljoen exemplaren de meest verkochte manga-reeks ter wereld.

Het tweede deel van de bestseller "Quai d'Orsay - Chroniques diplomatiques" (uitg. Dargaud), van tekenaar Christophe Blain en scenarist Abel Lanzac, kreeg de prijs voor het beste album. De publieksprijs ging naar het tweede deel van de strip "Tu mourras moins bête" (uitg. Ankama) van Marion Montaigne.

Een overzicht van alle prijzen van het stripfestival van Angoulême vind je hier.

Meer info: www.bdangouleme.com

0 reacties:

Een reactie posten