Game Developers Choice Awards 2013: de winnaars

 
In San Francisco werden onlangs de Game Developers Choice Awards voor 2013 uitgereikt aan de beste games van het afgelopen jaar. De prijzen worden elk jaar uitgereikt tijdens de Game Developers Conference door juryleden van de website Gamasutra en het magazine Game Developer. Gastheer van dienst was dit jaar game ontwikkelaar Tim Shafer. De genomineerde games worden elk jaar geselecteerd door op Gamasutra geregistreerde gamesontwikkelaars en een jury. De filmopnames van de awards kun je hierboven volledig herbekijken.

Grote winnaar van de awards was de indiegame "Journey" van de Amerikaanse ontwikkelaar Thatgamecompany. Het game verscheen vorige jaarr exclusief voor het Sony PSN netwerk (Playstation 3). Journey haalde daarnaast ook awards voor beste dowloadbare games, innovatie, audio, game design en visueel design. In november vorig jaar maakte de Kortrijkse bib, in het kader van het kunstenparcours "Wij Varkenland" , over deze game een expo.

De prijs voor het beste debuut ging naar het indie strategiespel "Faster Then Light" van ontwikkelaar Subset Games. De puzzelgame "The Room" voor de iPad, ontwikkeld door Fireproof Games, werd uitgeroepen tot beste mobiele game. Andere winnaars waren o.a. Telltale Games met "The Walking Dead" voor het beste verhaal en "Far Cry 3" van Ubisoft voor de beste technologie.

De Lifetime Achievement Award werd uitgereikt aan Dr. Ray Muzyka en Dr. Greg Zeschuk, de stichters van de beroemde game studio, BioWare (Mass Effect, Dragon Age, Baldur's Gate, ...). Steve Russel kreeg dit jaar de pioniersprijs. De Amerikaanse programmeur en computerwetenschapper ontwierp een van de eerste games op een digitaal scherm: het iconische "Spacewar!", dat vorig jaar zijn 50ste verjaardag vierde. Een reproductie van de game kun je op deze webpagina spelen.

Verder viel ook Chris Melissinos, de curator van de permanente tentoonstelling "The Art of Video Games"  in het  Smithsonian American Art Museum. Hij won de ambassadeursprijs die wordt uitgereikt aan personen "die de game industrie naar een hoger niveau tillen".

Een overzicht van alle categorieën en winnaars vind je op de website van de Game Developers Choice Awards.

Vorig jaar werd het actie-avontuur The Elder Scrolls V: Skyrim tot beste game van het jaar uitgeroepen op de GDC Awards.

0 reacties:

Een reactie posten